Bengaalse delegatie zoekt samenwerkingsmogelijkheden met Nederlandse bedrijven
In het kader van de Combitrack Duurzame tuinbouw organiseerde Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Dhaka, SeedNL en PSPS Business Abroad begin juni een inkomende handelsmissie.
“Good seeds can change lives of millions”
Met deze inspireerde woorden opende Freek Vossenaar (Special Envoy Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Bengaalse zaadsector handelsmissie. De delegatie bestaande uit twaalf bedrijven en vier overheidsvertegenwoordigers bezochten Nederlandse bedrijven, verkenden zakelijke kansen en samenwerkingsmogelijkheden.
Samen naar een sterke en duurzame samenwerking
Samenwerken met Nederlandse publieke en private partijen, vooral op het gebied van zaden, pootgoed en de overgang naar duurzame landbouw stond gedurende de missie centraal. Twaalf Nederlandse bedrijven en organisaties openden hun deuren en verwelkomden de delegatie hartelijk in de kern van hun ondernemingen. Naast het presenteren van hun unique selling points deelden zij ook kennis, innovatieve ontwikkelingen en technologieën op het gebied van zaden, pootgoed en verwerkingstechnologieën.
De delegatie werd verrast met onder anderen honderden aardappelzaden in één reageerbuis, een ruimte vol met bloeiende lelies en onze slimme water irrigatiesystemen. Op een inspirerende manier werd ook de zoektocht naar een gezonde balans tussen innovatie en voedselzekerheid in beeld en ter sprake gebracht.
Nieuw en kansrijk
Met de juiste Nederlandse technologieën en een innovatie pragmatische manier van denken kunnen Nederlandse bedrijven en instellingen de relatie met Bangladesh in goede lijnen bevorderen. De Bengaalse overheid zoekt naar manieren om hun exportbasket te diversifiëren en hoopt met kwalitatieve zaden de export van agrarische producten te kunnen stimuleren. Dit biedt Nederlandse zadenleveranciers, zaad(verwerkings-) en pootgoedbedrijven de kans om zich te versterken en uit te breiden. Bangladesh is opkomend in de agrarische sector, waardoor er nog veel onbenutten kansen liggen voor Nederlandse ondernemers.
Matchmaking en kennisuitwisseling
Om de samenwerking met Nederlandse bedrijven te stimuleren is er ook een event voor matchmaking georganiseerd. Bij Van der Valk Hotel Den Haag-Wassenaar kregen de twaalf Bengaalse ondernemers de kans om duurzame zakelijke mogelijkheden en partnerschap te bespreken. Zij werden gematcht met een diverse groep Nederlandse ondernemers.
“It was a successful mission. But the seed sector is not an overnight business. We don’t expect a direct change after this mission. To reach what we want to achieve, we have to continue our work.” - Supreme Seed Company Ltyd
Parallel aan de matchmaking organiseerde SeedNL een ronde tafeldiscussie waar de uitkomsten van de seedscoping studie – uitgevoerd door SeedNL, WCDI, Naktuinbouw, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Innovision – werden besproken en mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen geïdentificeerd. Meer weten over de zadensystemen rondom bloemen, groenten en aardappelen en de daarbij horende ambities en uitdagingen in Bangladesh? Lees dan het rapport via deze link.
Zakelijke kansen verkennen en uitbreiden?
Mocht u naar aanleiding van dit bericht over deze handelsmissie betrokken willen zijn met de Combitracks activiteiten; een gecombineerde inzet op handel, investeringen en ontwikkelingssamenwerking meldt u dan aan via deze link. Gebaseerd op uw wensen creëren wij een advies dat passend is bij uw onderneming.