Brazilië: Belém, het centrum van de bio economie van de Amazone, en een jaartje het centrum van de klimaatwereld
In 2025 wordt de klimaattop, COP30, georganiseerd in Belém. In dit artikel alvast wat informatie over deze stad, waarom het zo bijzonder is dat het daar plaatsvindt en waarom een bezoek van landbouw en natuur organisaties al voor de COP de moeite waard is.
LNV zet zich in voor duurzame landbouw en natuurbehoud in Brazilië. De deelstaat Pará, de deelstaat waar Belém de hoofdstad van is, is een amazone deelstaat. De Amazone mondt hier uit in de Atlantische oceaan. Het is na Amazonas de deelstaat met het meeste regenwoud maar helaas ook met de meeste ontbossing. Voor de inzet op ontbossing en biodiversiteit is het daarom een belangrijke plek en we werken hier bijvoorbeeld met IDH, Solidariad en WUR aan transparantie en agroforestry.
De stad Belém
De stad Belém is een historische stad. Eind 19 eeuw was er een economische boom door de rubberindustrie. De rijkdom van die tijd zie je terug in veel gebouwen die duidelijk de link met Europa en vooral Portugal laten zien. Pracht en praal, weinig was in die tijd financieel onhaalbaar. Na het ineenstorten van de rubberindustrie volgende midden vorige eeuw de aanleg van de infrastructuur die dit deel van het land verbond met de rest van Brazilië. Dat heeft veel mensen aangetrokken naar het gebied. Te veel mensen. De stad van vandaag is een mix van oude pracht, armoede en verval en nieuwe hippe plekken. Gemengd met al het groen van het regenwoud en de machtige Amazone rivier is het stad als geen ander in de wereld.
Waarom is Belém als COP stad zo bijzonder?
Een quote van president Lula: ”Als iedereen het toch over de Amazone heeft, waarom zou je de klimaattop dan niet in een Amazonestaat houden”. De Regering Lula en de deelstaat Pará hebben zich gecommitteerd aan het terugdringen van de ontbossing. COP 30 is een stok achter de deur en een podium om meer hulp te vragen bij die missie.
Hoewel symbolisch dus goed gekozen is Belém door zijn ligging en faciliteiten wel een unusual suspect. De vorige COP was in Dubai. Dubai heeft meer dan 90.000 hotelkamers. De schatting voor Belém zijn: 14.000. Ook is Belém nog 3,5 uur vliegen van São Paulo, de grootste internationale luchthaven van Brazilië.
Belém is ook een belangrijk centrum voor de ‘indigenous rights movement’ en in de buurt van de stad zijn grote beschermde natuurgebieden. De bezoekende internationale gemeenschap kan tijdens de COP dus meer dan normaal kennis nemen van de situatie in de Amazone en zijn bewoners.
Waarom al eerder naar Belém komen?
Belém is de hoofdstad van een deelstaat met twee keer de omvang van Spanje en ruim acht miljoen mensen. Er is veel potentieel voor de bio economie, voor toerisme maar ook voor de reguliere landbouw. De uitdaging voor de deze deelstaat, Brazilië en de wereld is de goede balans te vinden tussen economische activiteit en natuurbehoud. Met aandacht van de wereld, de ambities van de overheid en open houding naar de wereld is er nu een unieke kans voor ook Nederlandse organisaties om een verschil te maken.
Een paar voorbeelden van Nederlandse organisaties die al actief zijn:
IDH werkt aan transparante ketens en de gebiedsgerichte benadering in Pará. Enkele weken geleden organiseerden we een ronde tafel in Belém om te spreken over het belang van balans tussen verschillende activiteiten.
Solidaridad ondersteunt kleine boeren om op een duurzame manier een leefbaar inkomen te vergaren in het bos. Wij deden samen met Agrifirm een project ter ondersteuning van kleine boeren bij de registratie van land.
De WUR werkt aan transparantie van de Açai keten en het kadaster ondersteunt een indiginous group bij de registratie van landrechten.
Tenslotte werkt de Black Jaguar foundation van Nederland Ben Valk aan herbebossing van een belangrijke corridor voor biodiversiteit die door zowel de Amazone als de Cerrado in Pará loopt.
2025 is een uniek jaar om of de bestaande initiatieven te ondersteunen of nieuwe te starten. Vanuit LNV samen met BZ – klimaat ondersteunen we dit door goede ideeën te koppelen aan partijen in Pará. Dus voor iedereen met een goed idee, meld je bij BRA-LNV@minbuza.nl
Conclusie
Meer dan bij een normale klimaattop is de unieke locatie van COP30 een belangrijk onderdeel van de uitstraling van de klimaattop en het succes ervan. Dat succes begint met meer verbinding tussen organisaties in Pará en de internationale en dus ook Nederlandse partijen.