Bulgarije: import van basisgroenten en -fruit groeit
De grootste bijdrage aan de stijging van de totale export van verse groenten komt door de uitgebreide afzet buiten het land van tomaten en komkommers.
Volgens gegevens van het Nationaal Statistisch Instituut (NSI) zijn in de periode januari - oktober 2021 251,2 duizend ton verse groenten en 293,3 duizend ton vers fruit in het land geïmporteerd, respectievelijk 10,8% en 5,2% meer dan in dezelfde periode van 2020.
10, 5 duizend ton meer tomaten zijn in het afgelopen jaar vanuit het buitenland geïmporteerd (14,2% groei op jaarbasis). Tegelijkertijd hebben binnenlandse producenten 4,6 duizend ton meer van hun tomatenoogst op buitenlandse markten afgezet in vergelijking met een jaar eerder (67,9% stijging). De groeiverhouding in de in- en uitvoer van komkommers is vergelijkbaar - 7,1 duizend ton werd geïmporteerd en 3,9 duizend ton geëxporteerd.
Een stijging wordt ook bij de import van aubergines, kool, uien, champignons, sla en pompoenen waargenomen – met tussen 4,9% en 26,5%, zoals blijkt uit de gegevens. Aan de andere kant, daalde de invoer van aardappelen met 7,9% (3 duizend ton) en die van wortelen en rapen met 8,3% (1,2 duizend ton).
De geïmporteerde hoeveelheden druiven, meloenen, kersen, watermeloenen, peren, aardbeien en noten zijn gestegen, uiteenlopend van 2,9% (druiven) tot 42,9% (noten) vergeleken met dezelfde periode van 2020, terwijl bij perziken, appels, abrikozen en pruimen sprake is van een daling tussen 9,7% (perziken) en 64,9% (pruimen).
Ook de export groeit, maar niet voor iedereen. Voorlopige cijfers voor de tien maanden van 2021 laten een stijging zien van de hoeveelheid geëxporteerde verse groenten met 30,7% op jaarbasis, tot 45,9 duizend ton. De export van vers fruit bedroeg 37 duizend ton, 0,5% meer dan de waarden op hetzelfde moment in 2020.
De export van paprika's, champignons, kool, aubergines, pompoenen, aardappelen en uien groeit ook – van 13% voor paprika's tot iets meer dan twee keer zoveel voor uien. Tegelijkertijd kromp de export van suikermaïs en peulvruchten (voornamelijk erwten) in met respectievelijk 24,9% en 45,2%.
Tussen de 4,8% en 96,2% meer noten, perziken, druiven, abrikozen, aardbeien en pruimen werden in het buitenland op jaarbasis afgezet, terwijl bij de zure kersen, watermeloenen, kersen, peren en appels een daling met 7, 3% en 54,7% wordt gerapporteerd.
Bron: agri.bg