Droogte en hoge temperaturen in Mexico drukken op citrus-productie
De citrusvruchtenproductie in Mexico ervaart steeds vaker de negatieve gevolgen van uitzonderlijke droogte en hitte. Dit jaar zullen hierdoor de citrusvrucht-opbrengsten in Mexico aanzienlijk dalen, aldus een nieuw rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw.
Sinaasappels het meest te lijden onder droogte en hitte
Van de citrusvruchten die in Mexico worden geteeld zijn sinaasappels de belangrijkste. 55% van de totale sinaasappelproductie vindt plaats in de door droogte geplaagde deelstaat Veracruz. Ook sinaasappel-producerende deelstaten als Tamaulipas, Nuevo Leon, Puebla en Sonora hebben steeds vaker te maken met uitzonderlijke droogte. In 2020 zal naar verwachting de gemiddelde sinaasappelopbrengst per ha. daardoor met 34% dalen, van 14.36 ton/ha tot 9.51 ton/ha. Projecties voor de totale sinaasappeloogst in 2020 wijzen erop dat 2020 wel eens het jaar met de laagste sinaasappeloogst in bijna 30 jaar zal kunnen zijn.
Sinaasappels hebben meer te lijden onder de droogte en hoge temperaturen dan andere citrusvruchten in Mexico, vanwege de relatief gemiddelde hoge leeftijd van de sinaasappelbomen. Droogte en hoge temperaturen tasten de grootte en kwaliteit van sinaasappels aan. Veel kleine sinaasappelproducenten hebben ook niet de beschikking over de juiste irrigatietechnologie, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Overigens beschouwen veel boeren de droogte en hoge temperaturen als ‘het nieuwe normaal’, en investeren daarom in de aanleg van irrigatiesystemen en in de vernieuwing van hun boomgaarden. Afnemende overheidssteun voor de sector zorgt er echter voor dat dit voor veel kleine boeren niet te bekostigen is.
Tussen de 30% en 50% van de beschikbare sinaasappels in Mexico is bestemd voor de verwerkende industrie, waar ze tot sap worden verwerkt. Het meeste sap wordt vervolgens naar de VS geëxporteerd. Na de VS is Nederland de belangrijkste afnemer: In 2019 nam Nederland voor bijna € 43 miljoen aan sinaasappelsap uit Mexico af, oftewel 12% van de totale Mexicaanse export van sinaasappelsap.
Limes
Limes (limoenen), waarvan Mexico het op één na grootste productieland ter wereld is, hebben over het algemeen minder te lijden onder de droogte: de planten zijn over het algemeen jonger, en lime-telers beschikken over betere irrigatiesystemen dan sinaasappeltelers. Toch zal naar verwachting ook de lime-oogst met 9% dalen t.o.v. vorig jaar vanwege uitzonderlijke droogte in deelstaten Veracruz, Tamaulipas en Tabasco. Een derde van de totale lime-productie is bestemd voor de export, het overgrote deel naar de VS. Ook in limes is Nederland echter de belangrijkste afnemer na de VS.
Grapefruits
Grapefruitproductie ligt lager dan de productie van sinaasappels en limes. Ondanks dat is Mexico het land met de op drie na grootste grapefruitproductie ter wereld. Ook de grapefruitopbrengsten hebben echter te lijden onder droogte. De totale oogst zal naar verwachting 23% lager liggen dan vorig jaar. In tegenstelling tot de andere citrusvruchten, worden grapefruits meer naar Japan en Europa geëxporteerd dan naar de VS. Binnen Europa zijn Nederland en Frankrijk de belangrijkste afnemers.