Deelnemers missie zien perspectief in Japan

Een handelsdelegatie met vertegenwoordigers van acht Nederlandse agrobedrijven is terug uit Japan. De deelnemers zijn enthousiast over de missie en zien mogelijkheden om hun afzet uit te breiden. Maurice La Lau van Kiremko en Pieter Talsma van JOZ blikken terug.

De delegatie bracht onder meer een bezoek aan het eiland Hokkaido, het belangrijkste landbouwgebied van Japan.  

Contact met klanten

Maurice La Lau van Kiremko kijkt positief terug op de handelsmissie. Kiremko uit Montfoort levert machines aan de aardappelverwerkende industrie en is al meer dan twintig jaar actief in Japan. “Tijdens de reis hebben we persoonlijk contact kunnen leggen met directieleden van een aantal bestaande klanten. Dat biedt perspectief voor onze marktpositie op termijn.”

Handelshuizen zijn spil aardappelsector

In Japan spelen handelshuizen een belangrijke rol in de aardappelsector. Verkoop van machines aan aardappelverwerkende bedrijven verloopt meestal via deze organisaties. La Lau: “Voor onze positie in deze markt is direct persoonlijk contact met de kopers van onze machines enorm belangrijk. Op dat niveau worden namelijk investeringsbeslissingen genomen. We kennen nu een aantal van deze mensen. Dat is voor ons een belangrijk resultaat van de missie.”

Meer import door handelsakkoord

Volgens La Lau maakt de aardappelsector in Japan een moeilijke periode door. Verwacht wordt dat het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan leidt tot meer import van diepvries-aardappelproducten uit Europa. In stappen gaat het invoertarief omlaag naar 0%. La Lau: “Voor de Japanse aardappelverwerkers neemt de concurrentie toe. Om te overleven moet de aardappelsector investeren. Markttoegang voor hoogkwalitatief pootgoed, bijvoorbeeld uit Nederland, is een belangrijke stap hierbij.”

Hoge subsidies

Hoogwaardig pootgoed leidt tot een hogere productie per hectare en tot aardappelen van een betere kwaliteit. “De kostprijs van de Japanse verwerkende bedrijven kan dan omlaag”, zegt La Lau. “De Japanse overheid stimuleert de modernisering van de aardappelsector met investeringssubsidies die oplopen tot 50%. Dat helpt ongetwijfeld, maar net zo belangrijk is verbetering van het uitgangsmateriaal. Insiders verwachten dat de grens hiervoor op middellange termijn opengaat.”

Modernisering veehouderij

Exportmanager Pieter Talsma van JOZ – producent van onder meer mestrobots en voeraanschuifrobots – nam ook aan de handelsmissie deel. Hij gaat ervan uit dat de Japanse melkveehouderij, de sector waarin JOZ actief is, komende jaren sterk zal moderniseren. “Door de handelsverdragen die Japan heeft gesloten, krijgt de Japanse landbouw komende jaren aansluiting met de wereldmarkt. Dat leidt onherroepelijk tot prijsdaling voor de boeren. Schaalvergroting is dan noodzakelijk.”

Macht afzetcoöperaties

JOZ heeft al een goede marktpositie in Japan. Talsma nam aan de missie deel om meer te weten te komen over de organisatie in de zuivelketen. “Dat doel is voor mij bereikt. Mij is duidelijk geworden dat afzetcoöperaties een bepalende rol in de keten spelen. Melkveehouders leveren niet aan de verwerkende industrie, maar aan zo’n coöperatie die vervolgens ook de subsidies regelt. De afzetcoöperaties hebben enorm veel macht en ik verwacht dat zij het moderniseringsproces afremmen.”

Handelsmissie uit Nederland

Schaalvergroting

De schaalvergroting gaat toch plaatshebben, denkt Talsma. Afgedwongen door de komende daling van de melkprijs, maar ook als gevolg van de vergrijzing. Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. “Digitalisering en robotisering zijn op dit moment in de Japanse melkveehouderij belangrijke thema’s. Dat biedt perspectief voor de afzet van onze producten, maar ook voor Lely, producent van melkrobots.”

Graszaden

Volgens Talsma kan de ruwvoerproductie op de Japanse melkveebedrijven fors omhoog. “Dat biedt perspectief voor een bedrijf als Barenbrug dat graszaden van topkwaliteit kan leveren. Buitenlandse bedrijven krijgen steeds meer toegang tot Japan. Het liberaliseringsbeleid van het huidige bewind in Japan biedt veel perspectief voor de Nederlandse agrosector.”

Zie ook: verslag handelsmissie door landbouwraad