PV OESO: Inzichten en toepassingen in rural proofing
Het rapport "Rural Proofing: Lessons from OECD Countries and Potential Application to Health" van de OESO zet uiteen hoe beleidsvorming en implementatie in plattelandsgebieden kan worden verbeteren. De nadruk ligt op de urgentie van een gerichte benadering om de ongelijkheden tussen stedelijke en plattelandsgebieden aan te pakken. Daarnaast biedt het rapport aanbevelingen om de toegang tot gezondheidszorg in deze gebieden te verbeteren.
De mogelijkheden voor plattelandsontwikkelingen
Plattelandsontwikkeling biedt tal van mogelijkheden die kunnen bijdragen aan de groei en duurzaamheid van deze regio’s. Voedselzekerheid en klimaatmitigatie zijn hierbij belangrijke aspecten die zorgen voor stabiele en gezonde rurale gemeenschappen. Verder kunnen sociale en gemeenschapsbedrijven aanzetten tot een duurzame lokale economie en versterken ze de sociale cohesie. Het verbeteren van de kwaliteit van leven in plattelandsgebieden, en het benutten van de gehele rurale beroepsbevolking kunnen economische groei stimuleren. De landbouwsector, toerisme en de circulaire economie bieden hiervoor extra kansen voor ontwikkeling. Daarnaast dragen duurzame biodiversiteit en hernieuwbare energieopwekking bij aan een milieuvriendelijke en toekomstgerichte plattelandsontwikkeling.
Wat is “rural proofing”?
"Rural proofing" is een proces waarbij beleid en programma's worden geëvalueerd op hun impact op plattelandsgebieden om ervoor te zorgen dat ze tegemoetkomen aan de specifieke behoeften en uitdagingen van deze regio's. Het doel is om stedelijke vooringenomenheid te verminderen en een evenwichtige ontwikkeling tussen stedelijke en plattelandsgebieden te bevorderen. Hiervoor heeft het rapport factoren geïdentificeerd die de effectiviteit van “rural proofing” kunnen vergroten:
- Ontwikkeling van duidelijke doelstellingen en ondersteunende tools: Beleidsmakers moeten specifieke doelstellingen vaststellen en hulpmiddelen ontwikkelen om deze te bereiken.
- Pilotstudies en leren van resultaten: Een benadering waarbij pilotstudies worden uitgevoerd om van suboptimale korte-termijnresultaten te leren, kan goede inzichten bieden voor toekomstig beleid.
- Duurzame modellen: Het is belangrijk om modellen te ontwikkelen die minder afhankelijk zijn van politieke betrokkenheid op de lange termijn.
- Positief narratief: Het veranderen van het narratief rond plattelandsgebieden van negatief naar positief kan helpen om beleid en investeringen aan te trekken.
Focus op gezondheidszorg
De voornaamste focus van het rapport ligt op de gezondheidszorg in plattelandsgebieden. Het benadrukt het belang van gedetailleerde definities en data over plattelandsgebieden om effectieve beleidsmaatregelen te ontwikkelen voor de gezondheidszorg. Daarnaast worden het betrekken van de gemeenschap en het aanpakken van ongelijkheden binnen plattelandsgebieden als bouwstenen gezien voor succes. Ten slotte onderstreept het rapport hoe een sterk zorgsysteem kan bijdragen aan de (economische) ontwikkeling van plattelandsgebieden.
Meer informatie
Lees het rapport "Rural Proofing: Lessons from OECD Countries and Potential Application to Health" van de OESO hier (in het Engels).