Meer synergie nodig voor gegevensverzameling broeikasgasemissies OESO

De OESO-paper 'Greenhouse gas emissions data: Concepts and data availability' brengt inzichten naar voren over de beschikbaarheid en het gebruik van gegevens over broeikasgasemissies. De paper benadrukt de noodzaak van gedetailleerde en uitgebreide emissiegegevens om de voortgang richting de klimaatdoelen van het Parijs Akkoord te kunnen volgen en effectieve beleidsmaatregelen te ontwikkelen.

Data availability for agriculture
Beeld: ©OESO
Beschikbaarheid van gegevens voor landbouw in IPCC-categorieën en gassen in de dataset van de OESO over broeikasgasemissies in de landbouw.

Belangrijkste bevindingen

De studie evalueert vier belangrijke datasets van de OESO en het Internationale Energieagentschap (IEA):

  • Luchtverontreiniging - Inventaris van broeikasgasemissies: Verzameld door de OESO Milieu Directoraat.
  • Broeikasgasemissies in de landbouw: Verzameld door de OESO Handel en Landbouw Directoraat.
  • Lucht Emissierekeningen (AEAs): Verzameld door de OESO Statistiek en Data Directoraat.
  • CO2-emissies door brandstofverbranding: Verzameld door de IEA.

De paper wijst op verschillen tussen de datasets, die elk zijn ontworpen voor specifieke analytische doeleinden en gebruik maken van verschillende rekenprincipes en classificaties. Ondanks het nut van iedere dataset, toont de paper dat er een aanzienlijke kloof is in de dekking van de gegevens, zoals geografische dekking, tijdreeksen en gedetailleerdheid van de emissiebronnen.

Aanbevelingen

Om deze kloof te dichten en de kwaliteit van de gegevens te verbeteren, stelt de OESO een strategische aanpak voor:

  • Uitbreiden van huidige questionnaires en gegevensbronnen.
  • Data-inzameling uitbreiden naar partnerlanden van de OESO.
  • Ontwikkelen en bekrachtigen van schattingsmethodologieën.
  • Verbeteren van de consistentie tussen bestaande datasets en ontwikkelen van een geïntegreerde emissies-database.

Rol van Nederland

Nederland speelt hierin ook een belangrijke rol vanwege haar betrokkenheid bij de ontwikkeling van een dergelijke emissie-database. De Nederlandse overheid, samen met onderzoeksinstellingen zoals het Planbureau voor de Leefomgeving, leveren  belangrijke data en expertise die bijdragen aan de kwaliteit en volledigheid van de OESO-datasets. Deze gezamenlijke inspanningen zorgen ervoor dat Nederland nauwkeurig kan rapporteren over haar voortgang richting de klimaatdoelen, en zorgt verder voor continue ontwikkelingen van internationale rapportagesystemen om klimaatdoelen te kunnen meten.

Meer informatie

Lees de OESO-paper 'Greenhouse gas emissions data: Concepts and data availability' voor meer informatie over de beschikbaarheid en het gebruik van gegevens over broeikasgasemissies (in Engels).