Ontwikkelingen in de Mexicaanse citrussector
Eind 2021 publiceerde het Amerikaanse Ministerie van Landbouw wederom de uitgebreide jaarlijkse “Citrus Annual” voor Mexico, dit keer met voorspellingen voor de oogst van het huidige (2021/2022) seizoen. Met behulp van het rapport en de recente cijfers uit de “Panorama Agroalimentario 2021” van het Mexicaanse Ministerie van Landbouw zoomen we in dit artikel in op ontwikkelingen in de Mexicaanse citrussector.
Sinaasappel
Sinaasappel is de meest geplante citrusvrucht in Mexico, waarbij de aan de oostkust geleden deelstaat Veracruz 49% van het totale beplante areaal voor haar rekening neemt. Andere belangrijke producerende staten zijn Tamaulipas (10%), San Luis Potosí (9%), Nuevo Leon (9%) en Puebla (7%). Uit gegevens van de door het Mexicaanse Ministerie van Landbouw uitgebrachte Panorama Agroalimentario 2021 blijkt dat Mexico in grootte de vijfde sinaasappelproducent ter wereld is. Het verwachte beplante areaal voor het seizoen 2021/22 (november/oktober) is 349.421 hectare. Dit betreft slechts een lichte toename ten opzichte van het voorgaande seizoen. Deze geringe toename is voornamelijk het gevolg van de droogte en een gebrek aan overheidssteun voor telers. Beide factoren staan uitbreiding van de gewassen in de weg. Na opeenvolgende jaren van productieverliezen als gevolg van droogte, is het voor telers erg moeilijk geweest om te investeren in technologie of hulpmiddelen die benodigd zijn voor een betere boomontwikkeling. In de deelstaat Veracruz moet 97% van het areaal het doen zonder irrigatietechnologie en is de teelt afhankelijk van regenval. Slechts 3% van het beplante areaal maakt gebruik van geavanceerde irrigatietechnologieën en regelmatige bemesting. De staten Tamaulipas, Nuevo León en Yucatán beschikken over het belangrijkste areaal dat is beplant met irrigatietechnologie.
De prognose voor de sinaasappelproductie voor seizoen 2021/22 is 4,28 miljoen ton. Dit is 3% hoger dan het voorgaande seizoen vanwege de overvloedige regenval in Veracruz tijdens het groeiseizoen. Mexico produceert drie belangrijke sinaasappelvariëteiten, te weten Valencia, Lane Late Navel en Navelina.
De oogst van deze variëteiten begint in verschillende maanden van het jaar en de sinaasappels worden, op basis van hun specifieke kenmerken, gebruikt voor verse consumptie en/of sap productie.
De prognose van de nationale sinaasappeloogst voor seizoen 2021/22 is 13,3 ton per hectare. Dat is 1% hoger dan het voorgaande seizoen. Een interessante ontwikkeling is dat Mexicaanse citrustelers zijn begonnen om de biologische sinaasappelproductie uit te breiden. Op deze manier wordt geprobeerd aan de toenemende buitenlandse vraag te voldoen en te profiteren van hogere marktprijzen. Een grote uitbreiding is vanwege een gebrek aan financiering en investeringen echter onwaarschijnlijk.
De verwachte binnenlandse consumptie van verse sinaasappelen in seizoen 2021/22 is 2,53 miljoen ton. Dit is 7% lager dan het voorgaande seizoen. Lage prijzen voor vers fruit stimuleren de meer rendabele sap productie. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking bereikte volgens gegevens uit de Panorama Agroalimentario 2021 36,1 kg in 2020.
In 2020 exporteerde Mexico sinaasappel naar 19 verschillende landen. De belangrijkste exportbestemming was de Verenigde Staten. De exportvoorspelling voor seizoen 2021/22 betreft 75.000 ton. Dit is 4% hoger dan vorig seizoen, en heeft te maken met een sterke Amerikaanse vraag als gevolg van een voorspelde vermindering van de Amerikaanse sinaasappelproductie.
Bevroren geconcentreerd sinaasappelsap
De productieprognose van bevroren geconcentreerd sinaasappelsap voor het seizoen 2021/22 is 170.000 ton. Dit betekent een stijging van 26% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Vanwege de lage prijzen voor vers fruit en de constante vraag vanuit de VS zullen naar verwachting meer sinaasappels voor de productie van sappen gebruikt worden.
De prognose voor de binnenlandse consumptie van bevroren geconcentreerd sinaasappelsap voor seizoen 2021/22 is 7.000 ton. Dit is 16% hoger dan het voorgaande seizoen. Dit is voornamelijk het gevolg van een grotere beschikbaarheid van laaggeprijsde sinaasappelen die anders vers zouden zijn verkocht, en een sterke binnenlandse vraag. Aangezien producenten er de voorkeur aangeven eerst de exportmarkt van bevroren geconcentreerd sinaasappelsap te voorzien, zal de definitieve Mexicaanse consumptie afhangen van de vraag in de VS.
Na Brazilië is Mexico de op één na grootste exporteur van bevroren geconcentreerd sinaasappelsap. De exportprognose van 160.850 ton voor seizoen 2021/22 is 24% hoger dan het voorgaande seizoen. Dit is het resultaat van een grote productie en een verwachte sterke vraag vanuit de VS, de belangrijkste exportmarkt van Mexico. De Amerikaanse markt heeft bovendien de voorkeur van Mexicaanse exporteurs vanwege de nabijheid en logistiek. Mexicaanse exporteurs kunnen overigens, op basis van de vrijhandelsovereenkomst tussen Mexico en de EU, 30.000 ton bevroren geconcentreerd sinaasappelsap naar de Europese Unie exporteren tegen een verlaagd tarief van 2,9%.
Verwerkende bedrijven gebruiken olie en bijproducten van de schil als ingrediënt voor veevoer, essentiële oliën en smaakstoffen voor de voedingsmiddelen-, dranken- en geurenindustrie. De schillen worden ook gedroogd voor extractie van pectine en verkocht aan de voedingsindustrie als geleermiddel, verdikkingsmiddel en voedselstabilisator.
Citroen en limoen
Na sinaasappelen zijn limoenen het op één na belangrijkste citrusgewas in Mexico. Uit gegevens van de Panorama Agroalimentario 2021 blijkt bovendien dat Mexico na India de op één na grootste producent van limoenen ter wereld is. De prognose voor het beplante areaal in het seizoen 2021/22 is 221.918 ha. Citroenen en limoenen worden in Mexico, met pieken tussen mei en oktober, het gehele jaar door geoogst. Naar verwachting wordt in het huidige seizoen op 196.768 ha geoogst. De beschikbaarheid van limoenen is doorgaans stabieler dan die van andere citrusvruchten vanwege de wijdverbreide productie in 28 van de 32 staten, een robuustere irrigatie-infrastructuur en jonge en efficiënte bomen.
De belangrijkste deelstaten die limoen produceren zijn Michoacán, Veracruz, Oaxaca, Colima en Tamaulipas. De productieprognose voor seizoen 2021/22 is 3,21 miljoen ton. Dit is 7% meer dan het voorgaande seizoen en is te danken aan goede weersomstandigheden, investeringen in irrigatiesystemen en nieuwe plantages in de staten Oaxaca en Veracruz.
De Persian lime (Citrus x latifolia) is de meest geteelde variëteit en de vruchten van de Key lime (Citrus x aurantiifolia) zijn het meest populair voor nationaal gebruik. Mexicanen consumeren gemiddeld 16,1 kilo limoen per persoon.
Citroenen worden geteeld in de deelstaten Tamaulipas, Yucatan, San Luis Potosi, Colima en Nuevo Leon. Op een oppervlakte van ongeveer 10.100 ha wordt de citroenproductie voor seizoen 2021/22 geschat op 91.000 ton.
De binnenlandse consumptie van citroenen en limoenen voor seizoen 2021/22 is 2,02 miljoen ton. De meeste Key limes gaan naar de verse binnenlandse markt. Ongeveer 16%-20% is bestemd voor verwerking. Persian limes die niet aan de exportkwaliteitseisen voldoen, worden op de binnenlandse markt afgezet. Citroentelers in Tamaulipas geven aan dat ongeveer 40% van hun productie wordt geëxporteerd en 60% zijn weg naar de sapverwerkende industrie vindt.
De exportprognose voor citroen/limoen voor seizoen 2021/22 is 798.000 ton. De Mexicaanse limoen kent 28 exportbestemmingen waarbij de Verenigde Staten bij uitstek de belangrijkste bestemming is. Nederland volgt op de tweede plek.
Limoenen worden ook gebruikt in industriële verwerking (farmaceutische producten), essentiële oliën (smaakstoffen, parfums en zepen), geconcentreerde sappen en extracten. Na verwerking worden de schillen gebruikt voor veevoer en pectine.
Grapefruit
Het grapefruitareaal voor seizoen 2021/22 wordt geraamd op 21.610 ha. Het beplante areaal zal, vanwege een gebrek aan overheidssteun voor uitbreiding, oogstverzekering of inputs, naar verwachting niet snel toenemen. De staat Veracruz is goed voor 37% van het beplante areaal, gevolgd door Michoacán met 28%. Hoewel Michoacán over irrigatiesystemen beschikt is bijna 80% van het nationale beplante areaal afhankelijk van regen. Veracruz heeft nog steeds de hoogste opbrengst per hectare, gevolgd door de staten Sonora en Tamaulipas.
Mexico is de vierde grootste grapefruitproducent ter wereld. De productieprognose voor seizoen 2021/22 is 534.000 ton. Mexico produceert zowel rode, roze als witte grapefruit. De roodvlezige Star Ruby en Rio Red variëteiten zijn het meest in trek en worden voornamelijk geteeld in de deelstaten Campeche, Michoacán, Nuevo León, Tamaulipas en Veracruz. Witte variëteiten worden geproduceerd in Tamaulipas en Veracruz voor sap en verse consumptie.
Grapefruit wordt in Mexico voornamelijk gebruikt voor vers geperst sap. De gemiddelde verse consumptie per hoofd van de bevolking bedraagt volgens gegevens uit de Panorama Agroalimentario 2021 slechts 3,7 kg. De consumptieprognose voor het seizoen 2021/22 is 404.000 ton. Dat is 3% hoger dan het vorige seizoen.
Grapefruit wordt behalve als sap ook gebruikt in jam, likeuren en voedingssupplementen. Ongeveer 20% van de jaarlijkse grapefruitproductie gaat naar de verwerkende industrie. Deze schatting hangt echter af van de vraag op de internationale markt.
De grapefruitexport voor seizoen 2021/22 wordt geraamd op 22.000 ton. Dit is iets minder dan in seizoen het 2020/21. Japan is de belangrijkste exportbestemming. Andere exportmarkten zijn o.a. de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en Canada.
Dalende Nederlandse import van Mexicaanse citrusproducten
Ook in het afgelopen jaar waren de belangrijkste citrusproducten die Nederland uit Mexico importeerde limoenen en bevroren sinaasappelsap. Uit handelsstatistieken blijkt dat de Nederlandse import van zowel Mexicaanse limoen, grapefruit, als citrussappen sinds 2017 een dalende trend kent.
Als de import van de eerste 3 kwartalen van 2020 wordt vergeleken met dezelfde periode in 2021 is te zien dat de Nederlandse invoerwaarde van Mexicaanse limoen is afgenomen van €23,6 miljoen naar €13 miljoen. Vermoedelijk is de oorzaak van deze daling dat de prijzen in 2021 in de VS lange tijd zo hoog waren dat het voor Mexicaanse exporteurs minder interessant was om naar Nederland te exporteren. Voor de Nederlandse import van Mexicaans bevroren sinaasappelsap geldt dat de importwaarde over dezelfde periode afnam van €25,8 naar €23,4 miljoen.
Tot 2020 leek de dalende trend ook te gelden voor de Nederlandse import van Mexicaanse sinaasappels. In het 4e kwartaal van 2020 zien we echter, met een waarde van 523,000 euro, een interessant cijfer voor de import van Mexicaanse sinaasappels. De handelsstatistieken voor het 4e kwartaal van 2021 zijn nog niet beschikbaar, maar binnenkort zal blijken of deze import uit 2020 incidenteel was of dat wellicht een nieuwe trend is ingezet.