De comeback van boslandbouw in Mexico

Boslandbouw is al eeuwen bekend in Mexico. Lange tijd was hier echter vanuit de overheid, wetenschap en commerciële landbouw weinig interesse voor. De laatste jaren groeit langzaam de belangstelling voor deze vorm van landbouw. Nederland ondersteunt een aantal initiatieven die boslandbouw in Mexico promoten. In de avocadoteelt is meer Nederlandse betrokkenheid bij boslandbouw welkom.

Boslandbouw (agroforestry) kent in Mexico een lange geschiedenis. Voor velen is de meest tot de verbeelding sprekende vorm het systeem van de chinampas, de drijvende eilanden die de Azteken in de 15e en 16e eeuw aanlegden in het meer waarop Tenochtitlán, de voorloper van het huidige Mexico-Stad, is gebouwd.

Takken en plantresten

De chinampas bestonden uit takken, plantresten en modder van de bodem van het meer en werden op hun plaats gehouden door riet, wilgen en fruit- en notenbomen. Op de eilanden verbouwden de Azteken onder meer mais, bonen en groenten om de toen al honderdduizenden inwoners van Tecnochtitlán van voedsel te voorzien. In 2017 werden de chinampas door FAO erkend als ‘Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS)’

De Chinampas van Tenochtitlan
Beeld: ©Open Source Wikimedia Commons
De Chinampas van Tenochtitlan

Eilanden opgeslokt

Veel van de chinampas werden in de loop der tijd door de groei van Mexico-Stad opgeslokt en raakten in onbruik. Hoewel er vandaag de dag nog steeds 2.000 hectare aan chinampas over is in Xochimilco, ten zuiden van Mexico-Stad, wordt op nog maar 2,5% hiervan traditionele landbouw bedreven.

Boslandbouw werd in Mexico lange tijd slechts als een overblijfsel uit het verleden gezien, van weinig belang voor de moderne tijd. In de commerciële landbouw is monocultuur de norm. Tot op de dag van vandaag is de interesse in boslandbouw vanuit de wetenschap, overheid en commerciële landbouw gering.

Hernieuwde interesse in boslandbouw

Toch keert de laatste jaren in Mexico, net als elders in de wereld, het besef terug dat boslandbouw kan bijdragen aan een betere bodemkwaliteit, waterhuishouding en biodiversiteit. En bovendien aan een hogere landbouwproductiviteit, voedselzekerheid en boereninkomsten.

In de laatste decennia wordt boslandbouw ook weer serieus bestudeerd door INIFAP, het landbouwonderzoeksinstituut van de Mexicaanse overheid, en door Mexicaanse wetenschappers aan Universiteiten zoals de Landbouwuniversiteit Chapingo. In 2016 is een netwerk van boslandbouwsystemen van Mexico (RedSAM) opgericht om onderzoek en onderwijs op het gebied van boslandbouw een impuls te geven.

'In Yucatan ondersteunt ReNature samen met het citrusverwerkende bedrijf Apren citrusboeren bij de transitie naar regeneratieve boslandbouw'

Groot potentieel

Op basis van onderzoek schat Mexico’s bossenautoriteit CONAFOR in dat Mexico een areaal van vier miljoen hectare met een groot potentieel voor boslandbouw heeft. Dit potentieel wordt momenteel slechts op kleine schaal benut. Zo promoot CONAFOR boslandbouw op kleine schaal in gebieden met veel ontbossing en bodemdegradatie, zoals op het schiereiland Yucatán en in de zuidelijke deelstaat Chiapas. Ook een aantal internationale, waaronder Nederlandse organisaties ondersteunen boslandbouwprojecten in Mexico.

reNature in Yucatán

Een voorbeeld hiervan is een project van de Nederlandse organisatie reNature in Yucatán. reNature werd in 2018 opgericht om boeren te ondersteunen bij de transitie naar regeneratieve landbouw, vaak in opdracht van grote bedrijven of filantropische instellingen. Vanuit hun hoofdkantoor voeren tien medewerkers momenteel wereldwijd meer dan twintig projecten uit met lokale teams en experts. In Yucatan ondersteunen zij samen met het citrusverwerkende bedrijf Arpen citrusboeren bij de transitie naar regeneratieve boslandbouw.

Projectbezoek van reNature in Yucatan
Projectbezoek van reNature in Yucatan

Regeneratieve boslandbouw

“Boeren in Yucatan worden steeds harder geraakt door de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte en hevige regen. Daarnaast raakt hun bodem steeds verder uitgeput. Hierdoor is meer kunstmest nodig, die echter steeds duurder wordt. Door gebruik te maken van de kracht van de natuur, kunnen boeren uit deze vicieuze cirkel stappen”, aldus Guus ter Haar, Operationeel Directeur bij reNature. “De overstap naar natuur-inclusief vereist wel een investering, waardoor winstgevendheid belangrijk is. Boeren zullen in de meeste gevallen dan ook overstappen naar producten met een hogere winstmarge en naast mais ook limoenen, andere fruitsoorten en hardhout gaan verbouwen.”

Diversiteit aan gewassen

In het project in Yucatán bedrijven de citrusboeren landbouw volgens de principes van de regeneratieve landbouw: minimale bodemverstoring, minder landbouwchemicaliën en een diversiteit aan gewassen (cash en non-cash, food en non-food) op hetzelfde perceel. Permanent bedekt houden van de bodem is een andere maatregel. Dat draagt bij aan een levende en gezonde bodem. De bedoeling is dat deze methode leidt tot een grotere biodiversiteit. Zo keren bijvoorbeeld bijen en andere insecten weer terug, die op hun beurt weer andere diersoorten aantrekken. Daarnaast zorgt een natuur-inclusieve manier van produceren uiteindelijk voor lagere productiekosten door de verminderde afhankelijkheid van relatief dure kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Het Milpa-systeem

Tussen de citrusbomen wordt ook weer landbouw bedreven volgens het eeuwenoude Milpa-systeem van de Maya-indianen. Dit intercropping-systeem, waarin mais, bonen en pompoen tussen elkaar groeien, heeft belangrijke ecologische voordelen: het zorgt voor een betere stikstoffixatie in de bodem en voor natuurlijke onkruidbestrijding. Naast de citrusbomen staan er andere fruit- en houtbomen die over een aantal jaar voor een nieuwe bron van inkomsten en risicospreiding zorgen.

Demonstratieboerderij

Veel boeren in Yucatan hebben een gebrek aan kennis en financiering om over te stappen naar een dergelijk systeem. Daarom werkt reNature samen met IDH en Rabo Foundation aan een demonstratieboerderij. Daar kunnen de 4.000 boeren en boeren uit de wijde omgeving de voordelen van regeneratieve bosbouw zien.  Daarnaast voorziet Ter Haar in de nabije toekomst de opzet van een lokaal fonds waar boeren microkrediet en technische ondersteuning kunnen aanvragen om zelf over te stappen.

Projectbezoek van Trees For All in Chiapas
Projectbezoek van Trees For All in Chiapas

Trees for all in Chiapas

Ook de Nederlandse Stichting Trees for All ondersteunt boslandbouw in Mexico. Trees for All plant bossen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden. Hiervoor is de stichting afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren die hun CO2-uitstoot willen compenseren of door middel van boomdonaties bij willen dragen aan een groenere wereld. Mexico is één van de tien landen waar Trees for All actief is.

Aanplant inheemse bomen

In de deelstaat Chiapas werkt de organisatie samen met de Mexicaanse coöperatie AMBIO aan de aanplant van inheemse bomen, zoals de ceder en de mahonie. Op deze manier worden bedreigde hellingbossen hersteld en creëert men de voorwaarden voor boslandbouw voor lokale koffieboeren. De schaduw van de nieuw bomen beschermt de koffieplanten tegen de zon en verhoogt de kwaliteit van de koffie.

Beter microklimaat

Met de invoer van boslandbouw in Chiapas biedt Trees for All een alternatief voor de traditionele slash-and-burn landbouw die de biodiversiteit aantast, aldus Jeroen van der Horst, Manager International Projects bij Trees for All. Daarnaast creëert boslandbouw een microklimaat met een betere bodemstructuur en waterhuishouding. Het project in Chiapas bevindt zich bovendien in de bufferzone van een beschermd natuurreservaat, waardoor het ook bijdraagt aan behoud van dit natuurgebied.

Eerlijk inkomen voor boeren

Net als reNature benadrukt Trees for All het belang van een eerlijk inkomen voor de boer. In het project van Trees for All komen deze inkomsten behalve uit de (gecertificeerde) koffie, noten en chilipepers uit de CO2-credits die Nederlandse particulieren en bedrijven aanschaffen om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren. Zonder zo’n economische prikkel is het voor lokale boeren moeilijk te investeren in boslandbouw.

Avocado’s en klimaatverandering

In het midden van Mexico ligt de deelstaat Jalisco. Uit deze deelstaat komen veel van de avocado’s die Nederland uit Mexico importeert. Avocado’s zijn het belangrijkste landbouwproduct dat Nederland uit Mexico importeert, in 2021 voor een waarde van bijna €60 miljoen.

De aanleg van avocadoplantages in Mexico heeft geleid tot ontbossing en wordt daarom in verband gebracht met klimaatverandering. De avocadoteelt wordt echter ook bedreigd door dezelfde klimaatverandering, aldus Armando García, directeur van APEAJAL, de vereniging van avocadotelers van Jalisco: zo heeft een stijging van de temperatuur een negatieve invloed op de bestuiving van de avocadobomen en dreigen sommige regio's te warm te worden voor de avocadoteelt.

Herbebossing door APEAJAL
Herbebossing door APEAJAL

Herbebossingsprogramma

Om deze problemen te lijf te gaan, is APEAJAL met behulp van de overheid van Jalisco een herbebossingsproject gestart. De afgelopen vier jaar zijn 217.000 inheemse cipressen en dennenbomen geplant.

Naast een hogere koolstofopslag en het beter vasthouden van water, zorgt de aanplant van deze bomen voor ecologische corridors waarin insecten en kleine zoogdieren gedijen. Deze bestrijden op natuurlijke wijze de ziektes die een bedreiging vormen voor de avocadoplantages. Tevens fungeert de nieuwe aanplant als bescherming voor harde wind die de avocadobomen aantast.

Experiment met naaldbomen

Een aantal innovatieve leden van APEAJAL experimenteert zelfs met het plaatsen van inheemse naaldbomen tussen de avocadobomen, die zo schaduw opvangen van deze naaldbomen. De aanplant van bomen op avocadoplantages kan boeren kwalificeren voor bepaalde milieu-certificeringen zoals die van Rainforest Alliance. Met zo’n certificaat kunnen telers een hogere prijs vragen voor hun avocado’s.

'Gezien de belangrijke rol van Nederland bij de import van avocado’s zou betrokkenheid van Nederlandse importeurs bij het herbebossingsproject in Jalisco niet misstaan'

Monitoring en evaluatie

“De boslandbouwprojecten die wij uitvoeren, leveren voor buitenlandse financiers vaak mooie foto’s en inspirerende verhalen op. De daadwerkelijke impact op de biodiversiteit in het projectgebied moet echter wel bewezen worden”, aldus Ter Haar van ReNature. Dit vergt continue en meerjarige monitoring. Daar zijn financiers vaak minder in geïnteresseerd, weet Ter Haar. Hij pleit er bij financiers voor om hiervoor geld vrij te maken.

Ook García van avocadotelersvereniging APEAJAL benadrukt de noodzaak om de impact van boslandbouwexperimenten in de avocadoteelt op wetenschappelijke manier te meten en te onderzoeken.

Daarnaast benadrukken ReNature en Trees for All dat Nederlandse en Europese consumenten ook bereid moeten zijn een hogere prijs te betalen voor avocado’s, limoenen of koffie die in regeneratieve of bos-landbouwprojecten zijn geproduceerd.

Nederlandse importeurs

Gezien de belangrijke rol van Nederland bij de import van avocado’s zou betrokkenheid van Nederlandse importeurs bij het herbebossingsproject in Jalisco niet misstaan. Geïnteresseerde importeurs kunnen hiervoor contact opnemen met het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad.

Contact

Landbouwteam Mexico
E-mail: mex-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgriMexico

November 2022

Zie ook

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Klimaattop COP27. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.