Landbouwexport naar Japan naar 1 miljard euro in 2019
De agro-export naar Japan is in 2019 wederom fors gegroeid met 135 mln. euro naar 1.027 miljoen euro, een geschatte groei van 15%. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Grune Woche waar het ministerie van LNV traditioneel de CBS/WUR ramingen van de exportcijfers presenteert. Japan was samen met China (+22%) een van de hoogste uitschieters in een verder groeiende agro-exportmarkt.
Exportwaarde vlees naar Japan +30%
Mooie exportcijfers voor de Nederlandse landbouw werden tijdens de Gruene Woche in Berlijn gepresenteerd. De totale export van landbouwgoederen in 2019 werd geraamd op 94,5 miljard euro. Dit is 4,6 procent meer dan in 2018 en de hoogste exportwaarde ooit. Dat meldden Wageningen Economic Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Prijsontwikkelingen spelen een belangrijke rol bij de waardegroei van de uitvoer. Circa twee derde deel van de exportgroei komt door prijsstijgingen en circa een derde deel door volumegroei. Vooral de exportwaarde van vlees steeg vorig jaar met 8 procent vanwege de uitbraak van de varkenspest in Azie. Zo groeide de export van varkensvlees naar China fors: van 117 miljoen euro in 2018 tot naar schatting 377 miljoen euro in 2019. Maar ook de varkensvleesexport naar Japan profiteerde van de hogere prijzen: in 2019 exporteerde Nederland voor ca. 164 mln. euro aan vlees, een stijging van meer dan 30%.
Landbouwexport in de lift
Na een periode van stagnatie zit de agro-export naar Japan alweer een paar jaar weer in de lift. Vorig jaar zagen we een spectaculaire stijging van agro-export naar Japan. De totale agro-export inclusief technologie steeg toen naar 892 miljoen euro (food + technologie).
Deze groeide zette zich dus in 2019 door met een groei van 129 mln. euro (+17%) aan alleen landbouwproducten. Volgens de raming van de handelscijfers die WUR in samenwerking met het CBS uitvoeren toont dat de exportgroei om en nabij de 16 a 17% is gestegen tot 909 miljoen euro (was 780 miljoen). Met name de goederen hoofstukken vlees, dranken en zuivel en eieren laten groei zien. Daarboven op komt nog de export van technologie (+18%) die doorgroeide naar 118 mln. Dat brengt het totaal aan agro-export naar Japan op ca. 1.027 miljoen euro. Voor het eerst in de geschiedenis komt het daarmee uit op een bedrag boven 1 miljard euro.
Hierbij moet wel gezegd worden dat deze cijfers (2019) voorlopige cijfers zijn en de laatste 2 maanden een raming betreft. Definitieve cijfers over 2019 zijn pas diep in 2020 beschikbaar en kunnen zeker nog aanpassingen ondergaan.
Toch lost de Nederlandse agro-export de verwachting in dat met de inwerkingtreding van het vrijhandelsverdrag (februari 2019) er goede kansen voor hoogwaardige Nederlandse agroproducten. Het EPA-vrijhandelsakkoord biedt vooral meer mogelijkheden voor producten, zoals kaas, vlees, dranken, en verwerkte producten, zoals bakkerij en zoetwaren en patat. Meer concurrentie op de binnenlandse dwingt echter ook tot modernisering van de Japanse landbouwsector. Daarvoor zijn ruimhartige subsidies voorhanden. Nederlandse kassen, melkrobots en andersoortige hoogwaardige technologie vinden daarom steeds meer hun weg naar de Japanse markt.