Modernisering en verduurzaming van de pluimveesector in Iran

De pluimveesector groeit snel in Iran, een land van 85 miljoen inwoners, maar kent veel uitdagingen om winstgevend te kunnen blijven. De modernisering van deze sector zal bij kunnen dragen aan betaalbare voeding voor de bevolking en aan milieuduurzaamheid. Dit blijkt uit een nieuwe update van de sectorstudie. Handel tussen Iran en Nederland is mogelijk; houdt er echter wel rekening mee dat de EU sancties heeft ingesteld tegen bepaalde individuen en instituties.

Poultry farm 2

Voeding en voedselzekerheid

Kippenvlees en eieren spelen een belangrijke rol in de voeding van Iraanse families en voor hun voedselzekerheid. Als gevolg van de sterke prijsstijgingen is de consumptie van rood vlees in Iran de afgelopen tien jaar voortdurend gedaald, terwijl de consumptie van kippenvlees gestaag is toegenomen. In 2022 bedroeg de consumptie van kippenvlees per hoofd van de bevolking 30 kg en die van rood vlees slechts 3 kg. De consumptie van eieren is de afgelopen twee jaar gestegen tot ongeveer 191 eieren per persoon per jaar, wat nog steeds lager is dan het mondiale gemiddelde. De pluimveehouderij in Iran telt ruim 18.000 pluimveebedrijven. Ongeveer 500 van deze boerderijen worden beschouwd als moderne bedrijven en 50 daarvan zijn verticaal geïntegreerd.

Kansen

Van oudsher zijn er directe banden tussen NL en de pluimveesector in Iran. Dit is met name op gebied van kennisoverdracht, grootoudermateriaal, eendagskippen, veterinaire producten, voeradditieven en systemen. De sectorstudie-update gaat in op de opbouw van de sector, het type bedrijven, de belangrijkste kippenrassen, de markt en regelingen, het voer, de veelvoorkomende ziekten. In deze studie wordt ook gekeken naar ecologische duurzaamheid, antibioticagebruik en dierenwelzijn. De sector kent groeiende aandacht voor waterkwaliteit en waterhergebruik.

Voor verdere informatie kunt u mailen naar TEH-LNV@minbuza.nl.