Aanzienlijke prijsstijging voor Bulgaars basisvoedsel verwacht
De 40 basisvoedingsmiddelen die de dagelijkse Bulgaarse kost vormen, zullen op jaarbasis gemiddeld met ongeveer 20% in prijs stijgen, aldus Vladimir Ivanov, voorzitter van de Staatscommissie voor de grondstoffenmarkten en beuzen. Een uitzondering is de olie, die al met 50% in prijs is gestegen.
Op dit moment ligt de gemiddelde stijging van de voedselprijzen over de afgelopen 12 maanden al rond de 16-17%. Deze heeft zich zelfs vóór de oorlog in Oekraïne opgehoopt en is voornamelijk te wijten aan hogere energieprijzen. Die verhogen de kosten van landbouwproducenten voor de machines, evenals de kosten van verwerkers. Afgezien daarvan zijn de prijzen van meststoffen sterk omhoog gegaan wegens de stijging van de aardgasprijs, dat voornamelijk bij de productie wordt gebruikt.
Voor februari meldt het Nationaal Instituut voor de Statiestieken een explosieve prijsstijging - gedurende deze 28 dagen zijn komkommers en tomaten volgens statistieken met meer dan 25% in prijs gestegen, maar volgens Ivanov is dat een tijdelijk fenomeen en sinds de eerste dagen van maart beginnen deze prijzen weer te kalmeren.
"De prijs van komkommers daalde in de afgelopen 10 dagen alleen al van van BGN 4,50 naar BGN 4,10 per kilo terwijl ze in februari BGN 4,90 hadden bereikt. Hetzelfde geldt voor tomaten - op dit moment is de groothandelsprijs BGN 2,80 en in februari kostten ze meer dan BGN 3,00. Momenteel zijn er alleen Griekse en Turkse tomaten en komkommers op de markt, omdat het klimaat daar toestaat deze in kassen te telen met een minimaal brandstofverbruik voor verwarming. "Bulgaarse producenten hebben deze winter bijna geen tomaten en komkommers gezaaid, omdat uit hun rekeningen is gebleken dat het geen zin had", zegt Ivanov.
Eieren en kippenvlees blijven in prijs stijgen
Deze stijging zal echter niet schokkend zijn, want er is veel concurrentie en stabiele productie. “De afgelopen week zijn de eieren met nog eens BGN 0,03 per stuk gestegen, maar houd er rekening mee dat deze prijzen al een lange tijd bijna vast lagen, terwijl deze producenten ook energie voor verwarming nodig hebben, en is kippenvoer ook veel duurder vergeleken met een jaar geleden”, vertelt Ivanov.
Er is veel meer spanning rond het varkensvlees op de markt, maar het gaat in de tegenovergestelde richting - vorig jaar werd het goedkoper. Een vergelijking tussen de huidige prijs en die in maart 2021 laat slechts een stijging van 3% zien. De reden is dat China door de ontdekking van een reeks uitbraken van Afrikaanse varkenspest bijna alle invoer uit Europa heeft stopgezet en al deze hoeveelheden nu binnen de gemeenschap beschikbaar zijn. Bulgaarse varkenshouders hebben hier wel last van, omdat ook hun kosten zijn gestegen en velen van hen zonder speciale steun waarschijnlijk niet zullen overleven.
Onmerkbare stijging van de prijs van zuivelproducten
Zuivelproducten zijn al met gemiddeld 20% op jaarbasis gestegen, wat waarschijnlijk bij de consument onopgemerkt is gebleven. Zo is kaas op jaarbasis met 20% in prijs gestegen, gele kaas met 24% en boter met 24%. Deze inflatie bij de zuivelproducten duurde echter tot november en sindsdien is er sprake van een stagnatie van de prijzen, die de oorlog in Oekraïne helemaal niet in beweging heeft kunnen zetten.
Peulvruchten
“Rijst is bijvoorbeeld helemaal niet duurder geworden, evenals bonen en pasta - hun prijzen zijn stabiel. Op dit moment is suiker bijvoorbeeld goedkoper dan in 2014 en hoewel de prijs op de wereldmarkten de laatste tijd heel weinig is gestegen, denk ik niet dat de weerklank hiervan snel ons land zal bereiken”, aldus de voorzitter van de Staatscommissie voor de grondstoffenmarkten en beuzen.
De olie
Er waren al wachtrijen voor olie in Bulgarije vanwege actieprijzen in een winkelketen. Het is echter erg moeilijk een voorspelling te doen, omdat voor het eerst twee grote wereldproducenten van zonnebloem – Rusland en Oekraïne, uit de markt zijn. “Het bijzondere hier is dat we nog niet eerder van die landen hebben gekocht, omdat we zelf veel zonnebloem produceren en figuurlijk gesproken hebben we olie om erin te baden”, aldus Ivanov. De afgelopen week zijn de zonnebloemnoteringen op de wereldmarkten op hetzelfde niveau gebleven als voor het begin van de oorlog. Wat ook normaal is, want de nieuwe oogst wordt pas in oktober verhandeld en niemand weet wat er tot die tijd gaat gebeuren.
Bron: dagblad „24 chasa“