Vergroening Bulgaarse steden met Nederlandse expertise
Bulgarije kent een lange traditie van groen in de stad en combineert dat tegenwoordig ook met smart solutions. Er zijn resultaten, maar er zijn zeker ook nog veel uitdagingen zoals het hoge gehalte aan fijnstof, geluidshinder en stedelijke hittestress.
Landschapsarchitectuur kan oplossingen bieden om steden aan te passen aan het veranderende klimaat, zegt landschapsarchitect Dobromira Lulcheva, medeoprichter en manager van Landscape Design Studio in Sofia. Zolang er geen regelgeving is, kunnen particuliere investeerders nog steeds eenvoudig en zonder overheidsbemoeienis bestaande gebouwen transformeren in groene enclaves. Dat is wel aan het veranderen. Zo worden op EU-niveau al eisen gesteld aan de aanleg van groene daken en muren.
Lees verder onder foto
Milieuprijs voor Gabrovo
In 2021 won Gabrovo – een middelgrote stad in het centrum van Bulgarije – de milieuprijs European Leaf Award 2021 van de Europese Commissie. Ook hoofdstad Sofia weet zich succesvol in de groene spotlights te manoeuvreren. De stad met 1,4 miljoen inwoners speelt een leidende rol in de stedelijke vergroening in Bulgarije en werd tweede in de verkiezing Groenste Hoofdstad van Europa in 2023. Winnaar werd overigens Tallinn, de hoofdstad van Estland.
Groene ring om Sofia
De locoburgemeester van Sofia, Gencho Kerezov, wil dat de hoofdstad een aanjaagfunctie gaat vervullen en zo andere steden in Bulgarije inspireert om de vergroening nu echt ter hand te nemen. Het stadsbestuur in Sofia trekt €20 miljoen uit voor uitvoering van projecten die leiden tot meer groen in de stad. Bijvoorbeeld de realisatie van een groene ring om de stad, een rivierpark, een stadspark, fiets- en voetgangerspaden en groene stadseilanden.
Lees verder onder foto
Fondsen uit Brussel
Met EU-middelen, zoals het Covid-herstelfonds en het Meerjarig Financieel Kader, en met betrokkenheid van de Europese Investeringsbank worden de innovatieve onderdelen van de projecten gefinancierd. Er liggen aanvragen voor scholen met zonnepanelen en sensoren die de luchtkwaliteit meten, energieneutrale kantoren en elektrische vuilniswagens.
Versnelling vergroening
Lokale wet- en regelgeving die de vergroening in steden mogelijk maakt en een sterke lobby die hamert op het snel uitvoeren van groene plannen moet helpen om het proces te versnellen. Dat blijkt toch lastig in de praktijk. Zo ondervinden Sofia en andere Bulgaarse steden veel tegenwind van investeerders en ontwikkelaars uit de bouwsector. Deze zijn vooral gefocust op eigen projecten en kortetermijnoplossingen waarbij bijna geen rekening wordt gehouden met de omgeving. Gevolg is dat 75% van de parken en tuinen uit het gemeentelijke ontwikkelingsplan van Sofia er nog steeds niet is, de bomen die zijn geplant in de jaren vijftig nog niet zijn vervangen en er geen compensatie is voor het zwaar ontboste deel van Sofia dat nu is bebouwd.
Ondersteuning van Nederland
Al meer dan tien jaar ondersteunt Nederland Sofia en andere steden in Bulgarije bij projecten, initiatieven en bezoeken van deskundigen op het gebied van stedelijke vergroening. Een van de succesvolle voorbeelden is de campagne Green Cities for Sustainable Europe. In 2020 werd in Sofia met Nederlandse steun en met deelname van vooraanstaande experts de conferentie Green cities for a sustainable Europe georganiseerd.
Landbouwteam Bulgarije en Roemenië
Email: sof-lnv@minbuza.nl
Twitter: @NLAgriROBG
Juni 2022