Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 13)
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 13, 2025. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:
- Defra benoemd adviesraad voor ontwikkeling van nieuwe voedselstrategie
- Afname van 34% van Britse uitvoervolume van voedingsmiddelen en dranken naar EU sinds 2019
- Nieuw nationaal actieplan voor aanpak gezondheids- en milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen
- Erkenning in Groot-Brittannië van regionalisering in Duitsland voor MKZ

Defra benoemd adviesraad voor ontwikkeling van nieuwe voedselstrategie
In december jl. maakte Defra bekend de eerste helft van dit jaar te zullen werken aan een nieuwe voedselstrategie voor het VK. Vorige week heeft Defra de benoeming van een Food Strategy Advisory Board aangekondigd. De nieuwe strategie moet van de regering het voedselsysteem verbeteren met de volgende doelen: - eenvoudiger toegankelijk en goedkoper gezond voedsel; - behoud van voedselzekerheid door een veerkrachtiger voedselsysteem; - vermindering van de impact van de landbouw op natuur, biodiversiteit en klimaat met bij deze transitie steun aan de sector; en - meer investeringen en innovatie en een grotere productiviteit die het potentieel voor economische groei moeten realiseren. De ontwikkeling van de nieuwe strategie wordt geleid door Defra in samenwerking met andere departementen zoals die voor volksgezondheid en onderwijs, en de Food Standards Agency.
Afname van 34% van Britse uitvoervolume van voedingsmiddelen en dranken naar EU sinds 2019
De invoerwaarde van voedingsmiddelen en dranken steeg in 2024 tot £63,1 miljard, het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van brancheorganisatie de Food and Drink Federation (FDF). Terwijl het Britse totale uitvoervolume van voedingsmiddelen en dranken afnam, groeiden die van Nederland, Italië en Duitsland, laat de analyse zien. Dit zou volgens de FDF erop wijzen dat de afname van de Britse export niet zozeer deel uitmaakt van een wereldwijde trend, maar eerder heeft te maken met de unieke omstandigheden voor het VK vanwege de Brexit.
Wat betreft de handel met Nederland laat de analyse zien dat de waarde van de Britse invoer van voedingsmiddelen en dranken uit Nederland in 2024 toenam met 1,1% tot £7,7 miljard (zie figuur). De waarde van de Britse uitvoer naar Nederland nam af in 2024 met 10,3% procent tot £1,8 miljard. De belangrijkste productcategorieën die in 2024 uit Nederland werden ingevoerd waren groenten en fruit (£773 mln.), pluimveevlees (£613 mln.) en aardappel(producten) (£552 mln.). De belangrijkste producten die het VK naar Nederland uitvoerde waren chocolade (£157 mln.), rundveevlees (£115 mln.) en kaas (£99 mln.).
Nieuw nationaal actieplan voor aanpak gezondheids- en milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen
Deze beleidsnotitie van Defra en de landbouwministeries van Schotland, Wales en Noord Ierland zet uiteen hoe de overheden zullen samenwerken en zet een nationale doelstelling van een 10% vermindering in 2030 van het milieurisico. De belangrijkste acties bij de aanpak zijn: - monitoren van de impact; - bevorderen van Integrated Pest Management; en - meer gerichte handhaving.
Erkenning in Groot-Brittannië van regionalisering in Duitsland voor MKZ
Defra meldt de erkenning in dit persbericht. De relevante derde landen lijsten en verklaringen zijn aangepast in de relevante handreiking, inclusief details over het beheersingsgebied van waaruit export naar Groot-Brittannië van de betreffende producten onmogelijk blijft. In Noord Ierland gelden sinds 17 januari jl. deze invoerbeperkingen voor de betreffende producten.