Nederland en Noordrijn-Westfalen gaan samenwerking op landbouwthema’s verdiepen
Op 25 maart 2025 ondertekenden de Nederlandse en Noordrijn-Westfaalse landbouwministeries (LVVN en MLV) en de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel de eerste NL-NRW Landbouwverklaring. Van de relatie tussen Nederland en de 16 deelstaten van Duitsland is die met Noordrijn-Westfalen bijzonder sterk. De Landbouwverklaring onderstreept dat Nederland ook van deze sterke samenwerking kan profiteren voor een toekomstbestendige landbouw in onze gedeelde Europese regio.

De economische en maatschappelijke relatie tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen is aanzienlijk en bepalend voor deze Europese regio. Qua economische structuur, bevolkingsdichtheid en uitdagingen op het vlak van milieu en natuur is de deelstaat goed te vergelijken met Nederland. De intensieve grensoverstijgende samenwerking wordt vaak als voorbeeld voor waardevolle Europese samenwerking aangehaald.
Met de Landbouwverklaring wordt ingezet op een intensievere samenwerking op een breed pakket aan onderwerpen waarin gezamenlijke werkgroepen actief zijn. Op sommige thema’s wordt al langer samengewerkt, zoals mesttransporten en dierziekten. Andere onderwerpen, zoals groen onderwijs en innovatiebeleid, krijgen de komende tijd een nieuwe impuls.
Landbouwinnovatie
Een gezamenlijke innovatieve, toekomstbestendige en concurrentiekrachtige landbouw staat centraal in de nieuwe samenwerking. Hoe wordt daar door overheden en bedrijfsleven aan gewerkt en waar kunnen we elkaar versterken? Er is bijvoorbeeld veel interesse in innovaties op het vlak van omgang met nutriënten op het boerenbedrijf (emissiearme stalinnovaties), maar ook op thema’s als organische stofgehaltes in zandgronden en bosbrandpreventie. Bij onderzoek en innovatie in de landbouw zijn zowel in Nederland als in Noordrijn-Westfalen naast bedrijven ook veel kennis- en onderwijsinstellingen betrokken.
Een concreet voorbeeld van een reeds lopend innovatieproject is Agropole Innovates waarin grensoverstijgend samengewerkt wordt aan landbouwinnovaties voor wereldwijde problemen, zoals de toepassing van kunstmatige intelligentie voor ziekte- en plaagherkenning, en dierenwelzijn in de varkenshouderij.
Landbouwbeleid
Een belangrijk onderdeel van de Landbouwverklaring is intensievere ambtelijke uitwisseling op landbouwbeleid. Hoe geven we invulling aan bestaande Europese en nationale beleidskaders en welke maatregelen en instrumenten ontwikkelen we daarvoor? Elke ondertekenaar werkt hierin vanuit de eigen bevoegdheden. Dat past goed bij zowel de federale verdeling van bevoegdheden in Duitsland als bij de verdeling van bevoegdheden tussen Rijk en Provincies. Het gaat dan bijvoorbeeld om afstemming van beleid bij mesttransporten en bij uitbraken van dierziekten. Deze samenwerking draagt uiteindelijk bij aan het gelijke speelveld voor ondernemers.
Als het gaat om de ontwikkeling van nieuw Europees beleid, zoals het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid en de actualisatie van de Nitraatrichtlijn, zullen standpunten uitgewisseld worden. Daar waar dat past kan ook samen opgetrokken worden in Brussel. Noordrijn-Westfalen draagt onder andere via de Bondsraad en vanuit een eigen vertegenwoordiging in Brussel bij aan Europese beleidsontwikkelingen. De Nederlandse provincies zijn in Brussel vertegenwoordigd in het Huis van de Nederlandse Provincies.
Over Noordrijn-Westfalen
De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft van alle Duitse deelstaten de grootste economie. Op een oppervlakte dat ongeveer driekwart van Nederland is wonen 18 miljoen inwoners. De hoofdstad is Düsseldorf en naast het Ruhrgebied met o.a. Duisburg, Bochum en Dortmund zijn steden als Keulen, Bonn en Münster ook bekend.
Het is een belangrijke deelstaat voor de nationale voedselproductie met veel veehouderij, vollegrondsgroente en glastuinbouw. Tegelijkertijd zijn er maar liefst 517 Natura2000 gebieden en is 40% van de landbouwgrond aangewezen als met nutriënten verontreinigd.
Kortom: De uitdagingen voor een toekomstbestendige, concurrentiekrachtige landbouw zijn op veel vlakken vergelijkbaar met die van Nederland.
