Frankrijk: het agrarische landschap zal tussen nu en 2033 ingrijpend veranderen.

Crédit Agricole, van oudsher opgericht om investeringen in de landbouwsector te vergemakkelijken, en de op één na grootste bank van Frankrijk, presenteerde recent een studie over de ontwikkeling van de verschillende veehouderijsectoren in Frankrijk tot 2033. Dit gebeurde tijdens SPACE, de grootste internationale veehouderijbeurs in Frankrijk, wat een ideale gelegenheid bood om de toekomst van de Franse pluimvee-, rund-, varkens- en zuivelindustrie te bespreken.

Beeld: ©cottonbro studio

Een ecosysteem in volle verandering

Het Franse ecosysteem zal tussen nu en 2033 door verschillende belangrijke factoren worden beïnvloed. Ten eerste, een toename van de invoer, gedreven door een daling van het aanbod dat zal variëren per sector, en door de ontwikkeling van de cateringindustrie. Ten tweede een strengere Europese regelgeving, vooral op het vlak van milieu en dierenwelzijn, die de landbouwers dwingt om hun werkmethodes in meer of mindere mate aan te passen. Ten derde heeft de demografische schok, die tot uiting komt in de pensionering van veel boeren die niet worden vervangen, een grote impact op de productie van het land. Als gevolg hiervan wordt Frankrijk geconfronteerd met een reeks zeer verschillende uitdagingen.

Sectoren met positieve balansen, gestimuleerd door import en nieuwe investeringen

Volgens het rapport zal de pluimveesector de komende tien jaar de grootste stijging van de consumptie in Frankrijk kennen. Deze groei zal vooral worden gestimuleerd door de ontwikkeling van de cateringsector. In de pluimveesector zal de import sterk toenemen. De invoer van vlees van gevogelte zal stijgen van 34% naar 39% van het in Frankrijk geconsumeerde vlees in 2033. Wat de andere sectoren betreft, zal de invoer langzamer stijgen: van 15% naar 18% van de Franse consumptie voor varkensvlees, van 27% naar 31% voor rundvlees en van 13% naar 15% voor melk.

“Decapitalisatie” en nieuwe wetten als het doembeeld van de rundvleesindustrie

Tussen nu en 2033 zal de rundveestapel blijven dalen. Sterker nog, Frankrijk zou van 6,8 miljoen koeien nu naar 6 miljoen kunnen gaan in 2033. Als gevolg daarvan zal de zelfvoorzieningsgraad voor rundvlees dalen: vandaag is de zelfvoorzieningsgraad 90%, en dit zal de komende tien jaar dalen tot 85%. Dit zijn nog steeds de gevolgen van de krimp van de rundveestapel, die sinds 2016 alleen maar is versneld. De handelsovereenkomsten van de Europese Unie hebben ook gevolgen voor de Franse productie en import van rundvlees. Andere Europese landen zullen ook niet veel meer kunnen produceren: “We gaan ervan uit dat de invoer zich zal stabiliseren rond 375 ktec, om de eenvoudige reden dat de totale Europese productie een neerwaartse trend vertoont. Onze Europese buren zullen niet in staat zijn om meer te produceren, uitgaande van een status quo voor vrijhandelsovereenkomsten buiten de Unie”, zegt Simon Fourdin, hoofd van de economische afdeling van het onderzoeksinstituut ITAVI. Een situatie die zeer ingewikkeld belooft te worden voor Frankrijk en Europa, en een katalysator voor komende acties van boeren ...

Grote demografische uitdagingen in de zuivelsector

De melkveehouderij bevindt zich in een delicate situatie. In 2010 was de sector voor 123% zelfvoorzienend. Nu is dat 112%. Deze daling kan worden verklaard door de demografische schok. Steeds meer boeren gaan met pensioen: “30% van de producenten in 2018 zal in 2023 met pensioen zijn gegaan. En we stellen ons voor dat 50% van de boeren in 2018 in 2033 met pensioen zal zijn gegaan”, vat Simon Fourdin samen. Hierdoor zou de sector in 2033 in balans moeten zijn (100% zelfvoorzienend, of net iets meer dan dat). Desondanks zal Frankrijk nog steeds afhankelijk zijn van import. Zelfs als Frankrijk zelfvoorzienend is in termen van volume, importeren we ingrediënten om andere te exporteren, wat betekent dat geïmporteerde producten in verhouding zwaarder zullen wegen”. Het rapport schat dat de invoer in de zuivelsector tegen 2033 40% zal bedragen. “Met het oog op de pensioneringen en de toename van de import lijkt het vergroten van de veestapel misschien een goede oplossing. Maar zelfs als de gemiddelde kuddegrootte zal stijgen van 74 naar 94 melkkoeien, zullen ze tegen drempeleffecten aanlopen door een tekort aan arbeidskrachten”.

Zelfvoorzieningsgraad in andere sectoren

Voor de varkenssector verwacht het rapport van de Credit Agricole een stabilisatie van de zelfvoorzieningsgraad iets boven de 100%. Er zijn investeringen gepland in het vergroten van de oppervlakte van gebouwen en het installeren van kraamafdelingen, met name om de daling van de veestapel tegen te gaan.

De zelfvoorzieningsgraad voor eieren zal dalen in 2026, als distributeurs stoppen met het bestellen van kooi eieren. Door nieuwe wetten, zullen de kooien in 2031 verdwijnen in Frankrijk. Vooral regio Bretagne zal een aanzienlijk deel van productie verliezen, is de verwachting.