Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 44)
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 44, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:
- Eerste begroting Labour regering in het teken van bezuinigingen en belastingverhogingen
- Nieuwe campagne in het VK voor het promoten van lokaal geproduceerd voedsel
- Bluetongue-zones voor Britse boeren in 20 graafschappen
- Oproep tot nieuwe strategieën om gezondere voeding te stimuleren in het VK
Eerste begroting Labour regering in het teken van bezuinigingen en belastingverhogingen
Op 30 oktober presenteerde Minister van Financiën Rachel Reeves de eerste begroting van de nieuwe Labour regering. Belangrijkste doelen van de regering zijn om de infrastructuur voor publieke dienstverlening (met name de National Health Service) te verbeteren en economische groei te stimuleren. Tegelijkertijd zullen de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht waarbij Labour kiest voor belastingverhogingen die vooral door bedrijven opgebracht zullen moeten worden en bezuinigingen op overheidsuitgaven. Vanuit de landbouwsector en natuurorganisaties werd met argusogen naar deze begroting uitgekeken. Het goede nieuws is dat de Environmental Land Management Schemes gecontinueerd zullen worden en dat subsidiebudgetten de komende jaren gelijk zullen blijven. Wel zullen directe betalingen aan grote bedrijven, een overblijfsel van het oude GLB, de komende jaren versneld worden afgebouwd. Tegelijkertijd is er geschokt gereageerd op het voornemen om de Agricultural Property Rights en Business Property Rights te gaan herzien. Waar landbouwbedrijven nu nog zijn vrijgesteld van afdracht van erfbelasting zal dat vanaf 6 april 2026 alleen nog voor de eerste 1 mln GBP gelden en zal 50% van de waarde daarboven voortaan belast zijn. De NFU spreekt van ‘verbroken beloften’ en een slag in het gezicht voor veel middelgrote en kleine (familie-) landbouwbedrijven. Volgens de NFU zal dit de lange termijn onzekerheid in de landbouw vergroten en ten koste gaan van de voedselzekerheid in het VK. Wel is men blij met extra steun voor bedrijven die geconfronteerd zijn met overstromingen afgelopen jaar.
Nieuwe campagne in het VK voor het promoten van lokaal geproduceerd voedsel
Acht grote supermarkten hebben een ‘buy British’-knop op hun websites toegevoegd, naar aanleiding van een campagne vanuit de landbouwsector. Deze functie op de websites helpt consumenten om gemakkelijker Britse producten te vinden. De campagne komt voort uit een breed gesteund initiatief uit 2016 van parlementslid Luke Evans, die daarbij gesteund werd door de NFU (National Farmers Union. De NFU noemt de actie van de supermarkten ‘uitstekend’, en onderzoek toont aan dat het publiek meer Britse producten wil kopen. Uit een nieuw onderzoek van de AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board) blijkt dat de publieke opinie over de Britse landbouw en het vertrouwen in de eigen landbouwsector het hoogste niveau in zes jaar hebben bereikt.
Bluetongue-zones voor Britse boeren in 20 graafschappen
Het Bluetongue virus blijft op nieuwe plekken opduiken, met minstens 20 graafschappen die nu positieve gevallen hebben gerapporteerd. Sinds eind augustus zijn er meer dan 140 bevestigde gevallen van het virus vastgesteld bij runderen en schapen in Engeland en Wales. De regering heeft verschillende graafschappen in een beperkte bluetongue-zone geplaatst. De Chief Veterinary Officer, Christine Middlemiss, benadrukt dat de huidige restrictiezones in Engeland helpen om bluetongue te bestrijden, ondanks de moeilijkheden die ze voor lokale inwoners met zich meebrengen. De Deputy Chief Veterinary Officer, Ele Brown, meldt dat de zones verder worden uitgebreid om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan en dat boeren zich strikt aan de regels moeten houden.
Defra heeft recent drie niet-geautoriseerde vaccins voor bluetongue serotype 3 (BTV-3) toegelaten . Het gaat om dezelfde vaccins die ook in de EU worden ingezet en die op vrijwillige basis kunnen worden gebruikt.
Oproep tot nieuwe strategieën om gezondere voeding te stimuleren in het VK
De CEO van Nomad Foods heeft opgeroepen tot verplichte 'front of pack labelling' die de voedingswaarde van voedsel- en drankproducten beschrijft. Nomad is een van de drie grootste voedselproducenten in het VK. Dit verzoek volgde na de publicatie van het rapport van de Commissie Voeding, Dieet en Obesitas van de House of Lords waarin de dringende behoefte aan een alomvattend plan wordt benadrukt om een gezonder voedsel-systeem in het VK te realiseren en om de obesitascrisis te bestrijden. Het rapport wijst erop dat obesitas en dieet gerelateerde ziekten een aanzienlijke publieke gezondheidsprobleem zijn, die de economie belasten met hoge gezondheidszorgkosten en verlies van productiviteit. In het rapport is een uitgebreide strategie opgenomen van acties om dit probleem te bestrijden. Het rapport richt zich op acties die de voedingsindustrie dwingen om gezonder voedsel toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. Waaronder meer strengere HFSS (high fat salt and sugar)-regelgeving, nieuwe suiker- en zoutbelastingen, duidelijkere markering en verplichte gezondheidsrapportage.