Frankrijk: Nederlandse bijdrage om de Olympische Spelen duurzaam en inclusief te maken

Deze zomer werd er geschiedenis geschreven in “la ville lumière”. Voor het eerst in 100 jaar waren de Olympische Spelen in Parijs. Hoewel ze synoniem zijn met grote organisatorische uitdagingen, zijn ze ook synoniem met vrede, delen en het vieren van vriendschap tussen de landen van de wereld. Deze dynamiek van cohesie bereikte natuurlijk haar hoogtepunt tijdens de openings- en sluitingsceremonie en tijdens de onvergetelijke prestaties van de atleten die de wereld in vervoering brachten. Het was ook duidelijk zichtbaar in de organisatie van de Spelen, waar de Nederlands-Franse vriendschap werd versterkt door de grote bijdrage van Nederland aan het succes van de Olympische Spelen.

Nederlandse en Franse expertise: samen werken voor de Olympische spelen en de toekomst

Nederland heeft nauw samengewerkt met Frankrijk om de Olympische Spelen voor te bereiden. Deze samenwerking was georganiseerd rond drie thema's: duurzaamheid, inclusie en innovatie. Alle Frans-Nederlandse projecten waren ontworpen voor het heden, maar ook om een erfenis achter te laten voor toekomstige generaties. De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft een mini-documentaire gemaakt over deze samenwerking, die je hier kunt bekijken: Mini-documentaire .

Een van deze projecten is de installatie van het Tree Parkers-systeem voor de bomen aan de voet van de Eiffeltoren. Met dit systeem kunnen bomen hun levensverwachting verlengen door hun wortels te beschermen en ze te voorzien van de voedingsstoffen en het water dat ze nodig hebben. Het aquacentrum van Saint-Denis is ook gebouwd met duurzaamheid in het achterhoofd, in samenwerking met het Nederlandse architecten bureau Venhoeven CS. Nu de Olympische Spelen voorbij zijn, zal de structuur worden gebruikt door de inwoners van Saint-Denis en “Le Grand Paris”. Er zijn daarnaast ook tal van andere projecten opgezet om sport toegankelijker te maken, zoals de velden met LED-panelen van LumenArt voor visueel gehandicapte sporters, die door Olympische sporters worden gebruikt om te trainen, en het project “Role Model” van District Sports, dat tot doel heeft groepen jonge sporters te creëren die elkaar helpen om hun sport toegankelijker te maken. Tot slot hebben de Franse en Nederlandse vestigingen van Arcadis regelmatig contact, niet in de laatste plaats voor deze Olympische Spelen. Nicolas Ledoux, Arcadis World Director of Urban Planning, prijst de voordelen van de samenwerking met Nederland: “Samenwerking tussen Frankrijk en Nederland is onderdeel van ons dagelijks werk bij Arcadis. We hebben geprofiteerd van deze ervaringen en geleerde lessen om onze diensten in Frankrijk te verrijken. Het is een fantastische vaardigheidsbooster voor ons geweest, omdat we nieuwe technieken hebben kunnen testen en innovaties hebben kunnen bedenken op het gebied van bouw en ontwerp die zijn toegepast op de verschillende projecten die verband houden met de Olympische Spelen.”

Tree Parkers in Parijs voor de Olympische Spelen

Voor de eerste Olympische Spelen in 100 jaar wilde Parijs er “de groenste spelen in de geschiedenis” van maken. Om dit te bereiken was het van vitaal belang om de stad te renoveren, met name de toeristische en sportieve attracties zoals de Eiffeltoren en het Trocadero. Met de “Iron Lady” die gemiddeld meer dan 7 miljoen bezoekers per jaar verwelkomde, en nog meer tijdens deze historische periode, was het essentieel dat het symbool van Parijs zo toonbaar mogelijk zou zijn. Maar het probleem met de bomen aan de voet van de Eiffeltoren kwam juist door de miljoenen toeristen: door hun vertrapping was de grond verdicht en daardoor waren de bomen en wortels onderontwikkeld. Door de installatie van het Tree Parker systeem konden de boomwortels worden beschermd en kon tegelijkertijd de ruimte teruggegeven worden die ze ondergronds nodig hadden om goed te kunnen groeien. Op deze manier heeft Nederlandse expertise geholpen om de Olympische Spelen en Parijs nog “groener” te maken.

Beeld: ©TreeBuilders en JardiProtec

Een oplossing voor groenere steden

De levensverwachting van bomen in een stedelijke omgeving is slechts 10 jaar, dus het doel van het Tree Parkers systeem is om deze levensverwachting te verlengen om steden leefbaar en functioneel te houden. Om dit te doen, creëert Tree Parkers extra ruimtes waar bomen kunnen groeien zonder beperkt te worden door stedelijke beperkende factoren. Er worden gaten gegraven waar Tree Parkers dozen en wortelgeleidingspanelen in plaatst om de wortelgroei naar delen van de grond te leiden waar deze niet wordt beperkt door asfalt, leidingen of andere kabels. Deze dozen beperken de schokken die vanuit het bitumen op de wortels worden overgebracht, zodat ze zonder extra stress kunnen groeien. Bovendien zorgt een beluchtings-, irrigatie- en drainagesysteem ervoor dat de wortels voldoende water, zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Tot slot worden er beschermingen rond het systeem geplaatst om te voorkomen dat de wortels zich vermengen met puin, andere grond en materialen. Het resultaat is dat de bomen die ondersteund worden door het Tree Parkers systeem groeien in een omgeving waar voldoende ruimte, voedingsstoffen en water zijn en waar bodemverdichting en vervuiling beperkt zijn - kortom, ideale omstandigheden.

Een systeem voor de toekomst

Geconfronteerd met steeds vaker voorkomende hittegolven, die in de loop der jaren niet lijken af te nemen, is het van vitaal belang om stadslandschappen aan te passen om een aangename leefomgeving te behouden. De huidige steden zijn niet voldoende geventileerd of groen om dergelijke klimatologische omstandigheden het hoofd te bieden.

“Volwassen, functionele bomen zijn de meest natuurlijke oplossing om de gevolgen van klimaatverandering in de openbare ruimte te beperken.” – TreeBuilders website (Over ons - TreeBuilders)

Bomen in de stad hebben veel voordelen. Ten eerste spelen ze een belangrijke rol bij het koelen van steden door te helpen stedelijke hitte-eilanden te verminderen, en simpelweg de temperatuur aan hun voet te verlagen. Er wordt geschat dat de aanwezigheid van bomen in steden deze met 2 tot 8 graden kan afkoelen. Ten tweede spelen bomen een belangrijke rol in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2, waarvan een volwassen boom ongeveer 150 kg per jaar kan absorberen. Ten derde brengen bomen natuurlijke eigenschappen naar steden door de ontwikkeling van biodiversiteit te stimuleren, waterstromen te reguleren en op te slaan en fijnstof en stedelijke verontreinigingen te filteren. Bomen zijn dus essentieel voor steden vanwege hun luchtzuiverende kwaliteiten. Maar het proces is ingewikkelder dan het klinkt...

Om effectief bomen te planten is het niet genoeg om alleen maar een gat te graven. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden om ervoor te zorgen dat de bomen zo effectief mogelijk zijn. Je kunt niet zomaar ergens een boom planten en verwachten dat hij onder de best mogelijke omstandigheden groeit. Je moet ervoor zorgen dat hij in grond staat die hem voldoende water en voedingsstoffen geeft en dat er geen voorzieningen zijn die de wortelgroei belemmeren, anders groeien de wortels uit de grond en beschadigen ze de weg, enzovoort. Helaas wordt in de stad maar zelden aan deze voorwaarden voldaan. Het Boomparkeersysteem is ontworpen om aan deze voorwaarden te voldoen.

Voor meer informatie kunt u een meer gedetailleerde video bekijken op YouTube.

Een groeiend systeem, gevestigd over de hele wereld

Tot nu toe zijn er meer dan 1400 Tree Parkers projecten gerealiseerd in 35 landen, waaronder Nederland, Frankrijk, België, Spanje, Oekraïne, Saoedi-Arabië, Griekenland, Duitsland en Noorwegen.

- De Place de la Comédie in Montpellier. Omdat de ruimte in de bovenste laag zeer beperkt was, werd Tree Parkers gebruikt om ruimte te geven aan de oppervlaktewortels en moest de bestrating op identieke wijze opnieuw worden aangelegd.

- De transformatie van het Mediaplein in Antwerpen in een halfverhard recreatiegebied met bomen, bankjes en watergeulen.

- Aanbrengen van het Tree Parkers systeem op de iconische “Platane Donner” op het Binnenwegplein in Rotterdam.

- En vele andere projecten die u kunt vinden op de website van Treebuilders : Cases - TreeBuilders

Frankrijk ziet Nederland als een partner met veel expertise op het gebied van innovatie en duurzaamheid, waarmee het prettig samenwerken is. Deze expertise wordt ook zeer geprezen door de Franse bedrijven die met deze Nederlandse bedrijven hebben samengewerkt. Zo gaf Rémy Mahé, landschapontwerper, afgelopen september op de Salon du Végétal in Angers, Frankrijk, een lezing over de rol van bomen in stadslandschappen en presenteerde hij het Tree Parkers systeem.