Spanje: geslaagde meet & greet en netwerkmomenten in award winnend NL-paviljoen 16e Fruit Attraction 2024

Van 8-10 oktober vond de 16e editie van de internationale Groenten en Fruitbeurs FRUIT ATTRACTION plaats in Madrid. De beurs registreerde dit jaar de hoogste deelname in haar geschiedenis met 2.146 exposerende bedrijven uit 56 landen, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar.

Minister Planas opent de Fruit Attraction beurs
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Spanje / Nederlandse ambassade in Spanje
Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedsel (MAPA), Luis Planas, opent de Fruit Attraction beurs

Activiteiten in het NL-paviljoen van Holland Fresh Group

Het aantal NL-standhouders was dit jaar wederom gestegen en ook het aantal bedrijven in het collectieve NL-paviljoen van Holland Fresh Group (GroentenFruit Huis), die bovendien dit jaar de prijs won voor de beste stand!

De NL-lounge werd dit jaar optimaal ingezet voor verschillende activiteiten zoals de meet & greet momenten met het LVVN-team van de Nederlandse Ambassade , de netwerkreceptie van ambassadeur Roel Nieuwenkamp en het Fresh on Track Corridors event van de Provincie Zuid-Holland. Een afvaardiging van het LVVN-departement en Netherlands Foreign Investment Agency, maakte de NL-vertegenwoordiging op de beurs compleet.

Dinsdag 8 oktober

Op de eerste dag van de beurs bracht ambassadeur Nieuwenkamp samen met het LVVN-team een bezoek aan verschillende NL-bedrijven op de beurs. In de middag opende de hij samen met Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis, de netwerkreceptie.

GroentenFruit Huis benadrukte het belang van duurzaamheid, samenwerking in Europa en de behoefte aan een gestandaardiseerde milieu footprint-methodologie voor de AGF-sector.

Nieuwenkamp sprak o.a. over de Nederlandse handel met Spanje die zowel in volume als in waarde is gegroeid de afgelopen 5 jaar en daarnaast natuurlijk de bekendheid van de Nederlandse groenten- en fruitsector vanwege zijn efficiënte logistiek, voortdurende innovatie en kennis. Ook refereerde hij aan het initiatief van de provincie Zuid-Holland om een efficiënte en emissievrije groenten- en fruit corridor  per trein (van Valencia via Rotterdam naar Oslo) te bevorderen. Op woensdagavond werd het ‘Fresh on Track Corridors’ initiatief gepresenteerd in het NL-paviljoen aan een breed publiek.

Opening netwerkreceptie Fruit Attraction
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Spanje / Nederlandse ambassade in Spanje
Opening netwerkreceptie door ambassadeur Roel Nieuwenkamp en Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis.

Woensdag 9 oktober

In de ochtend van woensdag 9 oktober vond een meet & greet plaats tussen de LVVN-raad, GroentenFruit Huis en een groep studenten van de HAS Hogeschool. Er werden vragen beantwoord over duurzaamheid, de uitdagingen en kansen in Spanje, klimaatverandering en over hoe publiek-private partijen gezamenlijk optrekken voor een goede Europese Samenwerking.

In de middag kregen ook de NL-bedrijven op de beurs de kans om het LVVN-team te leren kennen via individuele meet & greet sessies. Een uitstekende kans om tijdens de beurs te horen wat er speelt in Spanje en hoe de ambassade daarbij kan ondersteunen.

’S Avonds presenteerde Babiche van de Loo van de Provincie van Zuid-Holland het initiatief voor ‘Zero emissions & Priority for Perishable goods by rail’ en de ‘Fresh on Track Corridors’ in Europa en specifiek tussen Valencia, Rotterdam en Oslo. De nadruk lag op de kansen van een goede en duurzame spoorverbinding voor versproducten en welke stappen daar al voor genomen zijn. Ook overige Nederlandse en Spaanse stakeholders uit het initiatief, zoals de Haven van Rotterdam, Fresh Rail en het Spaanse Fortea Adif vertelden over hun rol in het project. Voor meer informatie over dit initiatief kan men contact opnemen met: FL@freshrail.eu.

Meet & greet HAS-studenten met LVVN raad en GroentenFruit Huis
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Spanje / Nederlandse ambassade in Spanje
Meet & greet HAS-studenten met LVVN-raad Machiel Kommers en Wim Rodenburg van GroentenFruit Huis
Sprekers Fresh on Track presentatie
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Spanje / Nederlandse ambassade in Spanje
V.l.n.r. Fred Lessing (Fresh Rail), Javier Garcia (Fortea Adif), Anne Saris (Port of Rotterdam), Machiel Kommers (LVVN-raad), Babiche van de Loo (Province Zuid-Holland)

Groenten- en fruit import/export tussen NL en SP

Export van Spanje naar Nederland:

Hoewel de Spaanse en Nederlandse productie van verse groenten grotendeels complementair is, daalde de export van Spanje naar Nederland de afgelopen jaren, dat deels te wijten aan slechte weersomstandigheden. In het voorjaar van 2023 was het Spaanse aanbod van groenten beperkt, wat tot uiting kwam in de Spaanse export naar Nederland (minder tomaten, paprika's, komkommers). Ook de afzet van sinaasappels was in 2023 kleiner dan voorheen. In totaal exporteerde Spanje in 2023 817 miljoen kilo (ter waarde van 1,3 miljard euro) naar Nederland.

Export van Nederland naar Spanje:

Andersom zien we een stijging. Nederland verkoopt steeds meer groenten en fruit aan Spanje (combinatie van producten van Nederlandse oorsprong en Nederlandse wederuitvoer). In 2023 was er ten opzichte van 2022 een toename van 5% in volume en +14% in waarde. Vooral de Nederlandse afzet van uien, tomaten, sinaasappels (wederuitvoer), avocado's (wederuitvoer) nam toe. In 2023 exporteerde Nederland 340 miljoen kilo (ter waarde van €475 miljoen) groenten en fruit naar Spanje.

Overzicht export Groenten en Fruit van NL – SP (volume)
Beeld: ©Eurostat/GFH / Eurostat/GFH
Overzicht export Groenten en Fruit van NL – SP (volume) (Bron: Eurostat/GFH)
Overzicht export Groenten en Fruit van NL – SP (waarde)
Beeld: ©Eurostat/GFH / Eurostat/GFH
Overzicht export Groenten en Fruit van NL – SP (waarde) (Bron: Eurostat/GFH)

Nederlandse deelname aan Fruit Attraction 2025 editie (30 september – 2 oktober 2025, Madrid)

Collectieve deelname in NL-paviljoen

Holland Fresh Group biedt all-inclusive concepten aan (vanaf 9m2) en de mogelijkheid om deel te nemen in het Nederlandse collectieve paviljoen. Als u geïnteresseerd bent, neem dan contact op met Muriel Halling (HFG): halling@hollandfreshgroup.com

Informatie en kosteloze individuele ondersteuning

Deelnemers en geïnteresseerden in Fruit Attraction Madrid kunnen voor informatie en individuele ondersteuning kosteloos terecht bij het kantoor van IFEMA Madrid voor de Benelux, Intraservice BV: Mw. Suzanne Coers, suzanne@intraservice.nl.