Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 42)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 42, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

  • Grote afname tarwe en koolzaad opbrengsten in Engeland maar groei van haver opbrengst
  • Horticultural Trades Association: kans voor mechanisering en automatisering in Britse sierteelt sector
Beeld: ©Pixabay.com

Grote afname tarwe en koolzaad opbrengsten in Engeland maar groei van haver opbrengst

Voorlopige beramingen van Defra laten voor tarwe een afname van 22% zien ten opzichte van de oogst vorig jaar door een combinatie van een 11% kleiner areaal en een 12% lagere hectareopbrengst als gevolg van de natte winter en slecht weer dit voorjaar. De oogst van koolzaad is afgenomen met 33% ten opzicht van vorig jaar, vooral door een afname van het areaal met 29%. De hectare opbrengst nam af met 7,9%. De haver opbrengst ligt daarentegen 20% hoger door een 11% groei van het areaal en een stijging van de hectareopbrengst met 8,5%. Het areaal zomergerst zal naar verwachting stijgen met 28% terwijl de opbrengst van wintergerst met 26% afname.

Horticultural Trades Association: kans voor mechanisering en automatisering in Britse sierteelt sector

In een nieuw rapport, The Opportunity for Mechanisation and Automation in UK Environmental Horticulture, schrijft brancheorganisatie HTA dat commerciële telers in het VK in toenemende mate zouden willen investeren in de verbetering van de productiviteit en duurzaamheid gezien de toenemende investeringen door de publieke sector in de aanplant van bomen en stedelijk groen en een opkomende markt voor koolstofkredieten. 43% van de ondervraagde telers zeggen van plan te zijn over de komende vijf jaar meer gebruik te maken van meer efficiënte technologieën om de aanhoudende personeelstekorten het hoofd te bieden en ook minder en meer optimaal gebruik te kunnen maken van water, nutriënten, groeimedia en gewasbeschermingsmiddelen. Het rapport stelt dat vanwege de groeiende monetaire waarde van groen in toenemende mate een business case is te maken voor publieke investeringen in het gebruik van nieuwe technologieën en automatisering in de sierteelt sector.