Frankrijk : Inschrijvingen geopend voor deelname aan de Internationale Roboticabeurs WorldFira 2025

In Toulouse vindt van 4 tot 6 Februari 2025 WorldFira plaats. Dat wordt de 9e editie van deze toonaangevende beurs op het gebied van agro-robotica en de 3e editie dat de Nederlandse overheid een NL-paviljoen subsidieert. 

Logo WorldFira 2025
Beeld: ©WorldFira 2025

World Fira is uitgegroeid tot hét evenement in Europa voor de agrarische robotica sector. De laatste editie was een doorslaand succes: 3.500 bezoekers uit meer dan 50 landen stroomden toe naar de Agrobiopôle in de buurt van Toulouse, in Auzeville-Tolosane.

Enkele cijfers uit 2024

  • 3.500 gekwalificeerde deelnemers, afkomstig uit 60 landen : Een divers internationaal publiek dat het hele agrarische ecosysteem omvat, van telers en technologieleveranciers tot investeerders, instellingen, media en ondersteunende diensten.
  • 70 exposanten uit de AgRobotics-industrie - allemaal op één plek. Robotfabrikanten, technologieleveranciers, non-profit organisaties, universiteiten... tonen allemaal hun autonome oplossingen en diensten. 
  • Wetenschappelijke workshops gedurende de beurs.  Sprekers uit alle landen komen naar Toulouse om te vertellen over de verschillende onderzoeksprojecten van onderzoeksinstellingen en universiteiten, gericht op het ondersteunen van de ontwikkeling van AG-Robotica technologieën.  
     

Type bezoekers aan WorldFira

De bezoekers aan de beurs bestaat uit boeren (23% van de bezoekers), dealers, agro-industriëlen, wetenschappers, investeerders en adviseurs. Het doel van hun bezoek is de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van autonome machines voor akkerbouw, tuinbouw, wijnbouw en boomteelt te zien. Vanuit Frankrijk zelf zijn o.a. de Cuma`s (coöperaties voor het gebruik van landbouwmateriaal), Chambres d`agriculture (de zgn. landbouwkamers), verschillende landbouw coöperaties en ook landbouwonderwijsinstellingen aanwezig. Demo's, workshops en conferenties bevestigden dat robots inderdaad een oplossing zijn voor agro-ecologische principes en arbeidsvraagstukken.

Nederland en Frankrijk zetten in op AgTech

Frankrijk en Nederland werken beide hard aan verduurzaming van de landbouw. De Franse en de Nederlandse overheid investeren dan ook op grote schaal in digitalisering en robotisering in de landbouw. In Nederland wordt dat gedaan via het zogenaamde Nationaal Groeifonds (investeringsprogramma’s zoals NEXTGEN HighTech). In Frankrijk wordt dat gedaan via het programma FRANCE 2030. In beide programma’s worden tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling en toepassing van digitalisering en robotisering in de landbouw en voedselproductie

NL Paviljoen op World Fira

Voor het derde consecutieve jaar organiseert RVO in samenwerking met het Ministerie van Landbouw en de Nederlandse ambassade in Frankrijk een NL Paviljoen gedurende 3 dagen op de World Fira beurs. 

Het NL Paviljoen heeft ruimte voor 10 Nederlandse organisaties die actief zijn in de AgTech Robotica. In het paviljoen kunnen zij zich presenteren, netwerken en kennis delen.
 
 

World Fira
Beeld: ©PAR-LNV

Demo`s open field

Ook op de beurs van 2025 zullen voor de 3e maal demo`s georganiseerd op het veld rondom World Fira. Dit biedt gelegenheid aan exposanten om hun robots en autonome oplossingen voor de akkerbouw, tuinbouw en groenteteelt, wijnbouw en boomteelt, life te laten zien.  

Deelname aan World Fira 2025 - Inschrijvingen zijn geopend

De inschrijven gaat via de RVO website, via deze link Doe mee: NL Paviljoen op roboticabeurs World FIRA 2025 

Contactpersonen

  • Nederlandse Ambassade in Frankrijk Annelies Dijkema annelies.dijkema@minbuza.nl 
  • RVO Sylvia Dorland sylvia.dorland1@rvo.nl