Frankrijk: met nieuwe minister van landbouw vooral continuiteit

De nieuwe Franse regering onder leiding van premier Barnier is nu drie weken van start. Op het ministerie van ‘landbouw, voedselsoevereiniteit en bos’ (het woord bos is toegevoegd in de naam van het ministerie) zit Annie Genevard.

Annie Genevard brengt een bezoek aan de veehouderijbeurs "Sommet d`Elevage"
Beeld: ©AFP / Annie Genevard bezoek aan Sommet d`Elevage

Er lijkt vooralsnog spraken van een grote mate van continuïteit met de regering Attal en minister Fesneau:

  • De nieuwe regering wil de toezeggingen van de voorgaande regering aan de boeren (naar aanleiding van de boerenprotesten begin dit jaar) nakomen 
  • Met name wil de nieuwe regering vaart maken met de toegezegde versimpeling van de wetgeving op het gebied van landbouw en voedsel (o.a. geen nationale koppen)
  • Het wetsvoorstel ‘voor de toekomst van de landbouw en vernieuwing van generaties’, waar minister Fesneau veel werk van had gemaakt, en dat al in de Assemblee (‘tweede kamer’) was aangenomen, zal naar verwachting in januari in de Senaat liggen
  • De nieuwe regering wil meer transparantie van de grote retailbedrijven als het gaat om prijsvorming en marges in de keten, en dringt aan op tripartiete prijsafspraken tussen boer, verwerker en retail (de filosofie van de zogenaamde Egalim-wetgeving)
  • Voor wat betreft de discussies in EU-verband zal de nieuwe Franse regering in ieder geval de nadruk leggen op versimpeling van wetgeving, behoud van de omvang van de GLB-financiering en reciprociteit in handelsakkoorden. Ook heeft premier Barnier gezegd dat voor besmettelijke dierziekten de vaccinproductie en -opslag op EU-niveau zou moeten worden gecoördineerd (net zoals bij COVID).
     

Wel lijkt er een nieuw tijdperk aangebroken als het gaat om financiële vergoedingen aan de sector. De Franse overheidsfinanciën staan er zo slecht bij dat er simpelweg niet kan worden doorgegaan met het trekken van de portemonnee bij elke tegenslag in de agrarische sector. Dit zal de komende tijd wennen worden voor de Franse boeren. Ook zal er naar verwachting eerder naar Brussel worden gekeken voor extra geld bij calamiteiten. Het budget van het ministerie van landbouw is voor 2025 licht gekrompen, in verhouding minder dan bij overige ministeries.

Desalniettemin heeft premier Barnier 75 miljoen euro toegezegd voor de schade in de schapensector door Blauwtong serotype 3. Hij beraadt zich verder nog over de precieze vorm van een systeem van ‘gegarandeerde overheidsleningen’ voor noodlijdende boeren, iets wat wel eerder was toegezegd aan de boeren.

De verschillende vakbonden van boeren verwachten meer vergoedingen voor alle tegenslagen van de laatste tijd (extreem weer, ziekten). Er zijn weer acties van boeren in verschillende regio’s. Desalniettemin is de verwachting dat de boeren niet direct de strijd aan zullen willen gaan met de nieuwe regering (Barnier is van de ‘bevriende’ LR-partij en oud-minister van landbouw, met veel gezag).