Frankrijk: zuivelreus Lactalis gaat minder melk ophalen in Frankrijk

Op donderdag 26 september kondigde Lactalis, de grootste zuivelonderneming ter wereld, aan om de hoeveelheid melk die wordt opgehaald in Frankrijk jaarlijks met 450 miljoen liter te verminderen. Dit komt neer op meer dan 8% van het totale door Lactalis gecollecteerde volume (5,1 miljard liter) in Frankrijk. De maatregel zal richting 2030 geleidelijk worden doorgevoerd, waarbij de eerste beëindigingen van contracten eind 2025 worden verwacht. Honderden boeren zullen een andere afnemer moeten zoeken. 

Camembert
Beeld: ©PAR-LVVN

Lactalis focust op Franse markt

Lactalis (omzet 29,5 miljard euro in 2023) produceert in Frankrijk een aantal van de bekendste merken kaas en melk zoals Président, Galbani en Lactel. Het bedrijf is internationaal actief in 51 landen. De melk die Lactalis de komende jaren in Frankrijk wil afstoten is, volgens de aankondiging, ‘overtollige’ Franse melk die wordt omgezet in producten voor de internationale markt. Lactalis wil zich “opnieuw richten op consumentenproducten voor de Franse markt, die beter gewaardeerd worden omdat ze minder onderhevig zijn aan de ups en downs van de wereldmarkten”, aldus het persbericht. 

Kritische reactie boerenbonden

In Frankrijk is door de Franse boerenbonden geschokt en kritisch gereageerd op de aankondiging. Arnaud Rousseau, voorzitter van de grootste boerenvakbond FNSEA, noemde het een “grote klap voor de zuivelindustrie”. In een persbericht hekelt FNPL (federatie van melkproducenten, valt onder FNSEA) een “gewetenloze” fabrikant en een “onaanvaardbare” terugtrekking. De vakbond veroordeelt “de onverantwoordelijkheid van 's werelds grootste zuivelonderneming ten opzichte van de Franse melkveehouderij” en beschuldigt het bedrijf ervan de “duurzaamheid” en de “Franse voedselsoevereiniteit” aan te tasten. FNPL wil “producenten ondersteunen” zodat zij “hun zuivelactiviteiten kunnen voortzetten en nieuwe afzetmarkten kunnen vinden”. Volgens Unell (vereniging van melkleveranciers aan Lactalis) lopen de contracten van de betrokken boeren eind 2025 af. FNPL pleit voor “een veel langere periode om alternatieven te vinden”.

Reactie Minister van Landbouw Genevard

De ontevredenheid bij de boeren, versterkt door zorgen om het slinkende aantal veehouderijen in Frankrijk, ziektes zoals blauwtong, en een slechte oogst, werd door de nieuwe minister van Landbouw, Voedselsoevereiniteit en Bosbouw Annie Genevard onderkend. Zij schaarde zich aan de zijde van de Franse melkveehouders en ontving voorzitter van de FNPL Yohann Barbe donderdag. De minister verzekerde hem van haar volledige steun om samen te werken met producenten om de melkproductie op de betrokken boerderijen in stand te houden.  

Genevard stelde dat de Franse voedselsoevereiniteit op het spel staat. Ze benadrukte het belang van het productiekapitaal en de exportcapaciteit in de melkveesector die, aldus Genevard, essentieel is voor de economie en de samenleving in een groot aantal Franse regio’s. Genevard verklaarde dat het beschermen van de Franse voedselproductie de komende tijd haar prioriteit zal zijn en dat zij eenzelfde opstelling verwacht van de Franse industrie.