Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 39)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 39, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Plannen voor een ‘Not for EU label’ voor zuivel en vleesproducten in Groot-Brittannië uitgesteld

- Arla waarschuwt voor gevolgen van personeelstekorten in melkveehouderij

- Blauwtong: zones met tijdelijke vervoersbeperkingen uitgebreid tot groot deel van oosten van Engeland

- Nieuwe statistieken Defra laten aanhoudende krimp van koeien- en schapenstapels in Engeland zien

 

Milk
Beeld: ©n/a / Milkua.info

Plannen voor een ‘Not for EU label’ voor zuivel en vleesproducten in Groot-Brittannië uitgesteld

De Guardian bericht dat de regering de plannen om het label vanaf volgende maand verplicht te stellen  ‘tot onbepaalde tijd’ uitstelt. De wetgeving om de plannen, waaraan onder de vorige regering werd gewerkt, ten uitvoer te leggen moet nog worden ingevoerd. Defra heeft meegedeeld dat de regering momenteel de bevindingen van de consultatie van eerder dit jaar zorgvuldig bestudeert.

Als onderdeel van het Windsor Framework dat vorig jaar tussen het VK en de EU werd overeengekomen, moeten vlees- en zuivelproducten die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd om daar te worden verkocht sinds oktober 2023 een ‘Not for EU’-label hebben (zie: gov.uk voor deze etiketteringseis).

Arla waarschuwt voor gevolgen van personeelstekorten in melkveehouderij

De grootste Britse zuivelproducent schrijft op haar website dat meer dan de helft (56%) van de ondervraagde melkveehouders zegt dat het moeilijker dan ooit is om personeel te werven. Ook zouden melkveehouders hun personeel nu gemiddeld 27% meer betalen dan eind 2019.

De enquête onder de leden van Arla laat verder zien dat 86% van de ondervraagde melkveehouders met openstaande vacatures zegt dat ze zeer weinig of helemaal geen sollicitanten met de juiste kwalificaties hadden ontvangen. Eén op de twaalf ondervraagden meldt dat zij vanwege de personeelstekorten de productie hebben verminderd. Eén op de tien zegt om dezelfde reden minder koeien houden. 16% van de ondervraagden zegt te zullen overwegen om te stoppen als er geen verandering optreedt.

Blauwtong: zones met tijdelijke vervoersbeperkingen uitgebreid tot groot deel van oosten van Engeland

Defra heeft bekendgemaakt dat de nieuw gefuseerde zone met vervoersbeperkingen nu zeven meer graafschappen omvat (zie deze kaart). De uitbreiding volgt nadat vorige week nieuwe gevallen van blauwtongbesmetting waren vastgesteld dichtbij de rand van de voorgaande zones.

Nieuwe statistieken Defra laten aanhoudende krimp van koeien- en schapenstapels in Engeland zien

Het aantal schapen daalde in de 12 maanden tot aan 1 juni jl. met 4,3% tot 13,8 miljoen. Het aantal koeien nam over dezelfde periode af met 2,0% tot 5 miljoen (AHDB).

Volgens het productschap AHDB hebben in Groot-Brittannië tussen april 2023-april 2024 440 melkveehouders hun bedrijf stopgezet, wat een afname betekent van 5,8% tot 7.130 melkveehouders. Over dezelfde periode name de melkproductie in GB af met 0,5% tot 33 miljoen liter (AHDB).