Luxemburg: Boslandbouw als antwoord op Klimaatverandering
Ook de Luxemburgse landbouw ondervindt de gevolgen van klimaatverandering. Daarom groeit in Luxemburg de interesse in boslandbouw, ook vanuit de overheid. Met financiële overheidssteun is de Vereniging Natuurpark Our nu een proefproject rond boslandbouw gestart. Daarnaast kent Luxemburg ook verschillende privéprojecten rond bosbouw, zoals in de stad Luxemburg, Differdange, Givenich en Asselborn.
Proefproject rond boslandbouw
Het proefproject vindt plaats in het natuurpark l’Our. Dit project loopt van 2022-2026 en heeft als doelstelling verschillende boslandbouwsystemen op te zetten in het grootste Natura 2000-gebied in Luxemburg, COPIL Éislek. Daarnaast moet het project ook uitmonden in de creatie van een nationaal boslandbouwnetwerk, o.a. met een website (www.agroforst.lu – momenteel nog onder constructie), dat zal dienen als centraal informatieplatform voor landbouwers die geïnteresseerd zijn in boslandbouw. Het proefproject wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met verschillende landbouwadviseurs.
Dit project wordt uitgevoerd met financiële steun van het Ministerie van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Naast de Vereniging Natuurpark Our zijn de volgende Luxemburgse organisatie zijn betrokken bij dit proefproject:
- Administration de la nature et des fôrets (overheidsinstantie voor natuur- en bosbeheer)
- ASTA – Administration des services techniques de l'agriculture (Directoraat technische diensten op het gebied van landbouw/ ministerie van Landbouw, Voedsel en Wijnbouw)
- CONVIS s.c. (landbouwcooperatie)
- IBLA a.s.b.l. (kenniscentrum voor biologische landbouw en agro-ecologie)
- Chambre d'Agriculture (officiële vertegenwoordiging van boeren, wijnbouwers en tuinders)
- natur & ëmwelt (milieuorganisatie)
Internationale boslandbouwconferentie
Van 26-27 september 2024 is Luxemburg gastheer voor de “International Conference on Agroforestry: Forestry and Agriculture”. Deze conferentie wordt georganiseed door IIERD,
International Institute of Education, Research and Development, en heeft als doelgroep professionals, academici en praktijkmensen uit het veld. Het IIERD wil door middel van discussies een bijdrage leveren aan oplossingen, toekomstige mogelijkheden en lopende trends
Meer informatie: International Institute of Education, Research and Development (iierd.org)