Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 30)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 30, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

-Tesco begint proef met Bovaer

-Verbod op export van levende dieren voor de slacht en mesterij in werking getreden

Bite-sized

Tesco begint proef met Bovaer

Tesco, de grootste supermarktketen in het VK, heeft aangekondigd een proef te zullen beginnen met Bovaer, het voeradditief dat de methaanuitstoot van de koe vermindert. Tesco voert de proef uit met 400 melkkoeien over vier maanden in een partnerschap met Grosvenor Farms, een van haar grootste leveranciers, met de ambitie om bij een succesvolle proef het gebruik van Bovaer op te schalen bij de zuivelboeren waarmee ze een samenwerkingsverband heeft.

Vorige maand kondigde de supermarktketen Morrisons aan een proef te starten met het voeradditief SeaFeed voor het terugdringen van de uitstoot van methaan in vleesrunderen (Morrisons).

Verbod op export van levende dieren voor de slacht en mesterij in werking getreden

Gisteren trad de Animal Welfare (Livestock Exports) Act 2024 in werking. De wet voorziet in een verbod op de export van rundvee, schapen, geiten, varkens en paardachtigen bestemd voor de slacht en de mesterij vanuit of via Groot-Brittannië naar EU-lidstaten en de rest van de wereld. De wet is niet van toepassing in Noord Ierland.

Het wetsvoorstel voor het verbod werd door de vorige Conservative regering eind vorig jaar geïntroduceerd in het Lagerhuis en op 15 januari jl. aangenomen. Het wetsvoorstel werd op 20 mei jl. koninklijk bekrachtigd.