Frankrijk: weer een veldslag over waterreservoirs op agrarische bedrijven

Net zoals vorige zomer zijn er weer stevige demonstraties geweest rond waterbekkens in aanbouw. Dit onderwerp blijft de gemoederen bezig houden, zolang partijen geen centimeter dichter bij elkaar komen. Hiermee dreigen de demonstraties een ritueel karakter te krijgen, van een uit de hand gelopen zomerfestival.

waterreservoirs

Confrontaties tussen politie en demonstranten

Milieuactivisten hielden van 16 tot 20 juli enkele grootscheepse protestmarsen tegen de bouw van grote waterreservoirs in het westen van Frankrijk, eindigend in botsingen met de politie. Onder de aanwezigen was de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg die opriep tot een moratorium op de bouw van nieuwe waterreservoirs. Dit vond plaats ongeveer een jaar nadat bij een soortgelijke demonstratie in dezelfde regio (bij Sainte-Soline, onder Poitiers)  veel mensen gewond raakten, zowel onder politie als activisten.

De politie meldde dit keer dat vier agenten en vijf demonstranten gewond raakten tijdens de demonstraties, terwijl ongeveer zeven mensen werden gearresteerd. Onder de demonstraten waren helaas ook leden van gewelddadige groepen, die als zodanig geen relatie hebben met de verdediging van het milieu.
 

Onverenigbare standpunten

De activisten beweren dat de reservoirs overall bijdragen aan meer waterstress en droogte, door het pompen van water uit ondergrondse waterlagen (bodemwater). De waterreservoirs zouden boeren ook in staat stellen om waterbronnen te privatiseren. Tenslotte zouden de waterreservoirs negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit. 

De boeren die eigenaar zijn van deze waterreservoirs, stellen daar tegenover dat ze deze bassins hard nodig hebben om klimaatverandering en periodes van droogte op te vangen. Deze waterreservoirs worden aangelegd op basis van een officiële vergunning en inspraakprocedures. In ruil voor de vergunning bieden de betreffende boeren vaak bepaalde ecosysteemdiensten aan, zoals een verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en maatregelen ter bescherming van de natuur. Tenslotte mogen de waterreservoirs alleen gevuld worden in periodes dat er veel water voorradig is, en bijvoorbeeld niet in de zomer en periodes van droogte.

De activisten zijn voorstanders van kleinschalige landbouw en agro-ecologie en stellen dat de landbouw radicaal van model moet veranderen om zich aan te passen aan klimaatverandering. Zij voelen zich verwant met de linkse boerenvakbond Confédération Paysanne en de milieu- en klimaatbeweging. De eigenaars van de waterreservoirs zijn verwant aan de twee andere boerenvakbonden, de grootste vakbond FNSEA en daarnaast de Cöordination rurale, en worden ook gesteund door (demissionair) minister van landbouw en voedselsoevereiniteit Marc Fesneau. 

Tot nu toe hebben de protesten tot minder onrust en gewonden geleid dan vorig jaar, en de hoop is dat de rust nu weer terugkeert in de betreffende gebieden in West-Frankrijk. Het onderwerp zelf blijft echter zeer politiek en was ook een thema bij de recente parlementsverkiezingen. De kleur van de nieuwe Franse regering zal bepalen of er verandering komt in het overheidsbeleid op dit gebied.