Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 28)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 28, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

-Nieuwe regering wil vliegende start maken met plannen voor economische groei en een ‘reset’ van de relatie met de EU

-Steve Reed nieuwe Defra-minister

-National Farmers Union vraagt om grotere landbouwbegroting

-Prioriteiten tuinbouwsector zijn personeel en aanpak van problemen bij invoercontroles

Voedselzekerheid

Nieuwe regering wil vliegende start maken met plannen voor economische groei en een ‘reset’ van de relatie met de EU

De regering zal haar prioriteiten en wetgevingsagenda voorstellen in de King’s Speech op 17 juli a.s. De begroting volgt na het zomerreces, waarschijnlijk niet eerder dan 13 september. Het is daarom nog onduidelijk hoe de regering concreter invulling wil geven aan het landbouw- en voedselbeleid. Minister van Financiën Rachel Reeves heeft wel al een reeks aan nieuwe maatregelen aangekondigd die de economisch groei moeten stimuleren. Onmiddellijke prioriteit voor haar is de hervorming van het systeem van ruimtelijk planning: voor een versnelling van de bouw van woningen en aanleg van infrastructuur voor transport en energie.

Steve Reed nieuwe Defra-minister

Steve Reed OBE is benoemd als minister voor Defra (Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs). Hij is sinds 2010 Lagerhuislid voor het kiesdistrict Croydon North (nu Streatham en Croydon North) in zuid-Londen. Reed was shadow secretary of state voor Defra-zaken sinds september 2023.

Daniel Zeichner is benoemd als Minister of State voor landbouw op Defra. Zeichner is sinds 2015 Lagerhuislid voor Cambridge en was shadow minister voor Defra-zaken sinds 2020.

Emma Hardy is benoemd tot Parliamentary Under-Secretary of State op Defra. Hardy is Lagerhuislid voor Kingston upon Hull West and Haltemprice sinds 2017. Hardy was in het vorige parlement shadow minister voor overstromingen, oceanen en kustgemeenschappen.

Baroness Hayman of Ullock is benoemd Parliamentary Under-Secretary of State op Defra. Hayman was shadow secretary of state voor Defra-zaken tussen 2017-2019 en werd in 2020 benoemd tot Baroness in het Hogerhuis. In het Hogerhuis trad Hayman al op als Labour-woordvoerder voor Defra-zaken.

Defra-minister Reed heeft in een videoboodschap op X zijn vijf prioriteiten voor Defra aangekondigd: schone rivieren, meren en zeeën; een roadmap voor een afvalvrije economie; steun aan boeren om de voedselzekerheid te stimuleren; natuurherstel; en de bescherming tegen overstromingen.

National Farmers Union vraagt om grotere landbouwbegroting

Voorzitter Tom Bradshaw van de National Farmers Union (NFU) van Engeland zegt dat met de nieuwe regering een ‘reset moment’ voor de Britse landbouw is aangebroken. Hoogste prioriteit voor de NFU is dat de regering een grotere en meerjarige landbouwbegroting vaststelt. Volgens de NFU zou in Engeland jaarlijks £4 miljard nodig zijn (£5,6 miljard voor het VK), significant meer dan de huidige begroting van £2,4 miljard per jaar in Engeland. Er heerst nu nog onzekerheid over de omvang van de landbouwbegroting die sinds het uittreden uit de EU niet langer door het GLB wordt bepaald maar door de regering zelf wordt vastgesteld. Labour kondigde in haar verkiezingsmanifest aan te wachten met deze begroting tot aan de Spending Review die de regering waarschijnlijk later dit jaar zal presenteren.

De NFU dringt er bij de regering ook op aan om zo snel mogelijk wetgeving in te voeren voor minstens 50% voedsel van lokale herkomst bij de inkoop van de overheid, een verkiezingsbelofte van Labour. In haar verkiezingsmanifest zegde Labour ook een handelsstrategie toe die de ‘hoogste standaarden van voedselproductie’ zal bevorderen, waaraan de NFU zegt ook graag te willen samenwerken met de regering. De NFU dringt ook aan op een snelle herziening van de ELM-programma’s om te zorgen dat alle pachters en sectoren hieraan kunnen deelnemen.

Prioriteiten tuinbouwsector zijn personeel en aanpak van problemen bij invoercontroles

Voorzitter Martin Emmett van de tuinbouw-commissie van de NFU dringt er bij de nieuwe regering op aan dat het visumprogramma voor seizoenarbeid wordt voortgezet met de geplande 43.000 visa voor 2025 en voor vijf jaar wordt vastgesteld, idealiter voor een verblijf van negen maanden in plaats van de huidige zes maanden. Tweede prioriteit voor Emmett is de urgente aanpak van de problemen bij de inspectie van goederen aan de grens. Emmett zegt dat het ‘ideaal voor planten een nieuw SPS akkoord [met de EU] zou zijn’.

De Horticultural Trades Association (HTA) dringt evenals de NFU aan op een urgente aanpak van de problemen bij de invoer van planten en onderstreept het belang van een ‘specifiek plantgezondheidsakkoord of een SPS-akkoord’ met de EU en van overheidssteun voor een duurzame transitie naar een veenvrije sector.