Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 23)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 23, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Boeren betreuren ‘onzekerheid’ en ‘chaos’ in deze verkiezingstijd

- Boeren lijken te kunnen blijven rekenen op steun van de belangrijkste partijen bij voedselproductie en milieumaatregelen

- Speciale rapporteurs VN waarschuwen voor risico van onvoldoende bescherming personeel uit het buitenland in landbouw- en zorgsectoren

- ‘Vaccinatie in Nederland van cruciaal belang om de uitbraak van blauwtong in het VK te voorkomen’

- NFU waarschuwt voor lagere tarweopbrengsten

Farm Land

Boeren betreuren ‘onzekerheid’ en ‘chaos’ in deze verkiezingstijd

Bestuurders van verschillende landbouworganisaties waarschuwen dat de aankondiging van de parlementsverkiezingen van 4 juli a.s. voor boeren ‘onzekerheid’ en ‘chaos’ heeft gebracht, bericht de Farmers Guardian. Premier Sunak kondigde de verkiezingen aan een dag nadat Defra een ‘verbeterde en verruimde’ Sustainable Farming Incentive (SFI)-aanbod had onthuld met 102 activiteiten, met onder andere meer opties voor pachters, zij-instromers en boeren in de hooglanden. Voorzitter Tom Bradshaw van de National Farmers Union (NFU) waarschuwt dat veel boeren na de zware regenval van de afgelopen winter door de ‘onrust’ van de komende weken nog verder onder druk komen te staan. Bradshaw waarschuwt dat de politieke onzekerheid en ‘onder-financiering’ op de lange termijn boeren ervan weerhouden om op grote schaal toe te treden tot SFI. Er zijn ook vragen over de toezeggingen van steun door premier Sunak tijdens de recente Farm to Fork Summit, zoals voor de tuinbouwsector. Voorzitter George Dunn van de Tenant Farmers Association blijft echter hoopvol dat sommige beleidsmaatregelen, zoals de verlenging van het Farming Recovery Fund, ongewijzigd zouden blijven. Bradshaw zegt te hebben begrepen van de regering dat de aanstelling van een Agricultural Supply Chain Adjudicator zal doorgaan zoals gepland.

Boeren lijken te kunnen blijven rekenen op steun van de belangrijkste partijen bij voedselproductie en milieumaatregelen

Hoewel de partijmanifesten voor de verkiezingen nog niet zijn gepubliceerd lijken boeren te kunnen blijven rekenen op steun van de belangrijkste nationale partijen bij de productie van voedsel en bij het beschermen van het milieu. In het National Policy Forum Document  van Labour staat dat ‘landbouw en milieubescherming complementaire prioriteiten zijn en dat Labour ervoor zal zorgen dat beide worden ondersteund’ en dat een Labour-regering ‘ervoor zou zorgen dat er meer duurzaam voedsel van eigen bodem zou worden gekocht, gemaakt en verkocht.’ De Liberal Democrats zeggen het ELM-programma te zullen hervormen om ‘de cruciale rol van boeren te ondersteunen bij het leveren van publieke goederen’.

De grootste partijen lijken het eens te zijn over de ‘public money for public goods’ aanpak en de centrale doelstellingen van het SFI-programma (verduurzaming landbouw, klimaat, en natuurherstel). Velen verwachten dan ook een nieuwe regering het SFI-programma grotendeels zal uitrollen zoals nu is gepland om daarmee boeren zekerheid te bieden. Maar noch Labour, noch de Conservatives hebben gezegd hoeveel landbouwsteun zij op de langere termijn zullen uitkeren.

Speciale rapporteurs VN waarschuwen voor risico van onvoldoende bescherming personeel uit het buitenland in landbouw- en zorgsectoren

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties schrijft in persbericht dat  de speciale rapporteurs alarm uiten over de systemische blootstelling aan risico’s van ‘bedrog, exorbitante wervingskosten, schuldslavernij, onwaardige levensomstandigheden en mogelijke deportatie’. De rapporteurs zijn bezorgd over de tekortkomingen van de Seasonal Worker Scheme, die in 2019 in het leven werd geroepen om personeelstekorten in de land- en tuinbouwsector op te vangen. De rapporteurs dringen er bij de regering op aan om de arbeidsmigratie effectiever te regelen door meer adequaat beleid en beschermingsmaatregelen, misleiding tegen te gaan, de inspanningen op te voeren om slachtoffers van uitbuiting te identificeren, slachtoffers te helpen, mensenhandel te voorkomen, en de internationale verplichtingen te handhaven ten aanzien van mensenrechten.  Eerder deze maand kondigde de regering aan dat de Seasonal Worker Scheme zal worden verlengd tot 2029. Volgend jaar zijn er in totaal 43.000 visa beschikbaar voor de tuinbouwsector, met nog eens 2.000 visa voor de pluimveesector heeft Defra bekendgemaakt.

‘Vaccinatie in Nederland van cruciaal belang om de uitbraak van blauwtong in het VK te voorkomen’

Dit kopte de Farmers Guardian deze week bij een verslag van een webinar van het productschap AHDB over de blauwtongsituatie in het VK  en de vooruitzichten op vaccinatie. Nu de knuttenpopulaties zich weer beginnen voort te planten is de vectorvrije periode voor het blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) afgelopen. De meest recente risicobeoordeling van de APHA laat zien dat er deze zomer een zeer grote kans (‘very high probability’) bestaat op een uitbraak. De Farmers Guardian bericht dat het volgens Dr Tarlinton van Nottingham University duidelijk is ‘dat de omvang en intensiteit van een uitbraak in het VK afhankelijk is van de vaccinatie-inspanningen in Nederland en omringende landen in de vroege zomer, omdat dat de beste kans is om de uitbraak klein te houden in het VK.’ Vaccins zijn momenteel niet geautoriseerd in het VK.

NFU waarschuwt voor lagere tarweopbrengsten

Volgens de National Farmers Union zal in het VK tot aan een kwart van de tarwe oogst verloren gaan door een van de natste winters sinds het begin van de regenvalmetingen in het land. Door de aanhoudende regen is het zaad op de velden gaan rotten of is het onmogelijk geworden om tractoren in te zetten bij het zaaien. In Engeland zal ongeveer 15% van de oogst verloren zijn gegaan. BBC News bericht hier over de problemen die boeren in het graafschap Wiltshire ervaren.