België: Vlaams-Nederlands consortium wil boslandbouw stimuleren met gratis online lesplatform

Een consortium van Vlaams-Nederlandse organisaties ontwikkelde in het kader van het Europese project FarmLife een gratis online lesplatform over boslandbouw. FarmLife wil de transitie van conventionele landbouw naar klimaatbestendige boslandbouw stimuleren en focust daarbij op de ecologische en economische veerkracht van boslandbouw.

Sla en brocolli staan als bomen in de aarde tegen een blauwe lucht met witte wolken
Beeld: ©Canva

Samenwerking tussen het Vlaamse ILVO en het Nederlandse Van Hall Larenstein

Het onderzoek FarmLife (2018-2023) lag bij het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en de Nederlandse hogeschool Van Hall Larenstein die daarvoor nauw samenwerkten met drie proefboerderijen in Noord-Brabant. Het resultaat is een gratis online lesplatform van 6 interactieve lesmodules. Beide onderzoeksinstellingen staan in voor het up-to-date houden van het lesmateriaal. Het project wil nadrukkelijk de agro-ecologische principes en functionele agrobiodiversiteit meer onder de aandacht brengen in het reguliere land- en tuinbouwonderwijs. Het lesplatform richt zich daarom niet alleen op aspirant boslandbouwers, maar ook op leerkrachten en leerlingen.

De zes lesmodules behandelen de volgende aspecten van boslandbouw:

  • Wat is bosbouw
  • Interactie tussen bomen, dieren en gewassen
  • Boomsoortenkeuze
  • Aanleg en beheer
  • Visiebeheer: doelen opstellen voor een toekomstbestendig agroforestry systeem
  • Agroforestry in de ontwerpfase

Een zevende lesmodule staat op de planning voor dit jaar (2024).

Naast deze 6 interactieve lesmodules biedt FarmLife ook nog masterclasses aan die landbouwers  ondersteunen bij de implementatie van boslandbouw.