Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 22)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 22, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

- Wetgeving om diefstal van huisdieren strafbaar te stellen in het VK treedt in werking

- Verenigd Koninkrijk verbiedt definitief export van levende dieren

election
Beeld: Chelgate Local

Vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

Op 4 juli as vinden er vervroegde verkiezingen plaats in het Verenigd Koninkrijk, dit werd op 22 mei bekend gemaakt door premier Rishi Sunak. Het parlement had twee dagen de tijd nadat de vervroegde verkiezingen waren aangekondigd om onafgemaakte zaken af te handelen voordat het parlement ontbonden zou worden. Deze periode wordt ook de ‘wash-up’ genoemd. Wetgeving die aan het einde van de 'wash-up' niet is afgerond, wordt niet van kracht en kan meestal niet worden voortgezet in het volgende parlement. De verwachting is dat de manifestos van de verschillende partijen tussen 5 en 16 juni gepubliceerd worden. Maar een exacte datum is nog niet aangekondigd. Momenteel bevindt het VK zich in de zogenoemde ‘purdah’ dit is de periode voorafgaand

aan de verkiezingen tussen de aankondiging van verkiezingen en de vorming van de nieuw gekozen regering. In deze periode staat het ambtelijk apparaat in feite stil, omdat ambtenaren politiek onpartijdig moeten zijn. Dit wil zeggen dat ze geen uitspraken kunnen doen over nieuwe of controversiële overheidsinitiatieven die in het voordeel zouden kunnen zijn voor kandidaten of partijen bij de komende verkiezingen.

Wetgeving om diefstal van huisdieren strafbaar te stellen in het VK treedt in werking

Uit gegevens van de Pet Theft Taskforce blijkt dat er in 2020 ongeveer 2.000 honden- en meer dan 400 kattendiefstaldelicten bij de politie in het Verenigd Koninkrijk zijn gemeld. Ongeveer 28% van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk heeft een hond en 24% een kat. Daardoor is huisdierendiefstal een grote publieke zorg. De Pet Abduction Act 2024 - wetgeving om diefstal van huisdieren strafbaar te stellen heeft op 24 mei 2024 koninklijke goedkeuring gekregen. Op grond van deze wet kan iedereen die schuldig wordt bevonden aan het stelen van een huisdier in Engeland of Noord-Ierland tot vijf jaar gevangenisstraf, een boete of beide krijgen. De steun voor de wet bouwt voort op bredere maatregelen om huisdieren te beschermen tegen diefstal, waaronder het verplicht stellen van microchips van katten vanaf 10 juni 2024.

Verenigd Koninkrijk verbiedt definitief export van levende dieren

Een nieuw verbod op de export van levende dieren is in werking getreden met de goedkeuring van de Animal Welfare (Livestock Exports) Act, de wetgeving zal de export van levende dieren, waaronder slachtvee, schapen en varkens, vanuit Groot-Brittannië verbieden. De wet zal ervoor zorgen dat dieren voortaan in slachthuizen in Groot-Brittannië worden geslacht. Dieren die vervoerd worden voor het fokken of voor deelname aan wedstrijden, zijn een uitzondering op deze wetgeving mits in overeenstemming met wettelijke vereisten die hun welzijn beschermen.
Steve Barclay, Minister van Milieu deed uitspraak over de wetgeving: “Our new Act makes use of post-Brexit freedoms to deliver one of our manifesto commitments and strengthen these standards even further by preventing the export of live animals for slaughter and fattening, which we know causes animals unnecessary stress and injury.”