22 mei dag van de biodiversiteit: Spaans Strategisch Plan voor Natuurlijk Erfgoed en Biodiversiteit tot 2030

Het Spaanse Nationaal Strategisch Plan voor Natuurlijk Erfgoed en Biodiversiteit tot 2030 (Plan Estratégico Estatal del Patrimonio Natural y de la Biodiversidad a 2030) is het instrument om het behoud, duurzaam gebruik en herstel van erfgoed, aardse en mariene natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit en geodiversiteit te bevorderen.

Op 7 maart 2024 heeft het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITECO) op haar website het jaarverslag 2022 gepubliceerd over de stand van zaken van het natuurlijk erfgoed en biodiversiteit in Spanje.

State Strategic Plan 2023
Beeld: ©MITECO / MITECO
InformeIEPNB_2022.pdf (miteco.gob.es) (p.8)

Het jaarverslag 2022

Het jaarverslag  identificeert o.a. de belangrijkste drukfactoren en gebeurtenissen voor natuurlijk erfgoed en biodiversiteit zoals: 1) veranderingen in landgebruik 2) bosbranden 3) overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen 4) woestijnvorming en bodemdegradatie 5) klimaatverandering 6) invasieve uitheemse soorten 7) vervuiling 8) illegale winning van en handel in fossielen en mineralen 9) diverse drukfactoren voor het mariene milieu en 10) onvoldoende sectorale integratie, kennis en middelen. 

Uit het verslag 2022 kwamen de volgende resultaten naar voren:

Bodemerosie

Volgens de Nationale Inventarisatie Bodemerosie (Inventario Nacional de Erosión de Suelos) is 19,8% van het nationale erodeerbare oppervlak aangetast als ‘Zeer Erosiegevoelig’ en 9,2% als ‘Ernstig’.

Erodible surface
Beeld: ©MITECO / MITECO
Bron: InformeIEPNB_2022.pdf (miteco.gob.es) (p.30)

Bosbranden:

De laatste jaren is er weliswaar sprake van een dalende trend in het bosareaal dat door bosbranden wordt getroffen, maar er zijn grote verschillen tussen de verschillend jaren. Het jaar 2022 was bijzonder alarmerend in vergelijking met de voorgaande 10 jaar.

Zoals vermeld in het Nationaal Strategisch Plan voor Natuurlijk Erfgoed en Biodiversiteit tot 2030, vormen bosbranden een bijzonder groeiende bedreiging in het Middellandse Zeegebied, maar ook in de Atlantische ecosystemen. Volgens de scenario's voor klimaatverandering wordt een toename van aantal en intensiteit van bosbranden in Zuid-Europa verwacht.

Evolution affected forest areas
Beeld: ©MITECO / MITECO
Bron: InformeIEPNB_2022.pdf (miteco.gob.es) (p.30)

Invasieve uitheemse soorten

In de Spaanse catalogus van invasieve uitheemse soorten (Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras) zijn in totaal 282 soorten opgenomen.

Number of invasive alien species
Beeld: ©MITECO / MITECO
InformeIEPNB_2022.pdf (miteco.gob.es) (p.29)

Erkende wetland-ecosystemen

In dit bericht zijn de belangrijkste drukfactoren uit het verslag uit 2022 kort uitgelicht. Spanje kent natuurlijk ook veel uitdagingen op het gebied van watermanagement en is een van de landen die in de toekomst het hardst getroffen zal worden door de toenemende effecten van klimaatverandering.

Het rapport maakt tevens inzichtelijk welke problemen Spanje ondervindt bij het behoud van erkende wetland-ecosystemen zoals o.a. het natuurpark Doñana in de regio Andalusië en de Mar Menor in de regio Murcia.