Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 21)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 21, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Premier Sunak zegt extra steun toe voor land- en tuinbouw op Farm to Fork Summit en lanceert blueprint voor groei van groente- en fruitsector

- Consultatie over evaluatie en aanpassing van 60 stukken overgenomen EU-wetgeving betreffende voedingsmiddelen

- Defra lanceert nieuw actieplan voor aanpak AMR met ook internationale diplomatieke inzet

- Nieuwe klimaat ronde tafel voedingsmiddelenindustrie en regering

- Varkenshouderij gekant tegen methode van productie labelling

Varkens: zeug met big

Premier Sunak zegt extra steun toe voor land- en tuinbouw op Farm to Fork Summit en lanceert blueprint voor groei van groente- en fruitsector

Bij de top publiceerde Defra de langverwachte food security index waarvoor de sector intensief heeft gelobbyd. De regering bevestigde ook de benoeming van Richard Thompson voor de nieuw gecreëerde rol van Agricultural Supply Chain Adjudicator die zal toezien op de naleving van regelgeving voor de eerlijke omgang tussen ketenpartijen. Tevens bevestigde de regering de aanstelling dit najaar van de eerste commissaris voor de pachtsector.

Defra kondigde verder aan onder andere £72 miljoen beschikbaar te stellen voor een nieuw Endemics Diseases Scheme en £22 miljoen voor infrastructuur subsidies voor het verbeteren van het welzijn en de gezondheid en productiviteit van leghennen.

Op de Summit lanceerde de regering een nieuwe Blueprint for Growing the UK Fruit and Vegetable Sector met o.a. de toezegging de administratieve rompslomp te verminderen bij de aanvraag van vergunningen voor de bouw van kassen. De regering reserveert nieuwe fondsen voor de tuinbouwsector (een verdubbeling tot £80 miljoen per jaar waarvan £10 miljoen voor investeringen in technologie door boomgaardtelers). De regering zegt een nieuw programma toe voor het automatiseren van pakhuizen in de tuinbouwsector en ook de R&D te zullen versnellen voor de ontwikkeling van oogstrobotten. Het Seasonal Worker visum programma zal worden verlengd van 2025 tot 2029.

In reactie op de Summit zegt de National Farmers Union dat ze 'major wins' heeft behaald, maar dat voor de binnenlandse voedselzekerheid op korte termijn actie moet worden ondernomen omdat veel boeren nu in een crisis verkeren na de hevige regenval van de laatste 18 maanden en het ondernemersvertrouwen in de sector een dieptepunt heeft bereikt.

Consultatie over evaluatie en aanpassing van 60 stukken overgenomen EU-wetgeving betreffende voedingsmiddelen

Defra verklaart bij de consultatie dat het nooit de bedoeling was dat overgenomen EU-wetgeving niet zou worden geëvalueerd en niet kon worden aangepast of herroepen en dat de veranderingen die Defra voorziet niet zullen leiden tot lagere voedselstandaarden en ook geen impact hebben op milieustandaarden. De stukken wetgeving die de regering voorstelt in te trekken zijn gepubliceerd in deze tabel en opgenomen in dit uitvoeringsbesluit met 6 april 2025 als de datum van inwerkingtreding.

Defra lanceert nieuw actieplan voor aanpak AMR met ook internationale diplomatieke inzet

Defra heeft vorige week een nieuw actieplan aangekondigd voor de aanpak van antimicrobiële resistentie (AMR). Doel van het plan is het verminderen van het gebruik antimicrobiële middelen en het versterken van de surveillance van geneesmiddelresistente infecties voordat zij opkomen. Onder het thema ‘Being a good global partner’ zal Defra ook werken aan ‘AMR diplomacy’, via de G7, G20 en andere multilaterale groepen, technische netwerken en bilaterale betrekkingen.

Nieuwe klimaat ronde tafel voedingsmiddelenindustrie en regering

De zogeheten ‘resilience group’ wordt opgericht door Defra en de Food and Drink Sector Council die zal bestaan uit senior executives van supermarkten, leveranciers, en vertegenwoordigers uit de horeca- en landbouwsector. De ronde tafel zal adviseren hoe de sector kan worden geholpen barrières te slechten die klimaatadaptatie verhinderen en aanbevelingen doen aan de regering voor het behalen van haar ambities in het Nationaal Adaptation Plan. Defra verklaart dat de veerkracht van de toevoer van voedsel een belangrijk aandachtspunt is voor de regering en dat de nieuwe ronde tafel is bedoeld voor het beoordelen, beheersen en communiceren van risico’s op de middellange en lange termijn.

Varkenshouderij gekant tegen methode van productie labelling

De National Pig Assocation (NPA) schrijft in een brief aan Defra over haar ‘grote zorgen’ over het voorstel van de regering voor een nieuw verplicht label waarbij voedingsmiddelen worden ingedeeld op basis van de methode van productie. De NPA stelt dat de methode van productie geen indicator is van goed of slecht dierenwelzijn. NPA waarschuwt ook voor de extra kosten en complexiteit en dat het etiket niet meer transparantie zou bieden.

Defra stelt in de consultatie een indeling voor met vijf categorieën voor varkens met free range en outdoor bred in de hoogste twee categorieën, een derde categorie voor enhanced indoor, gevolgd door standard indoor en een vijfde categorie voor niet-geclassificeerde non-UK standard producten die niet voldoen aan de Britse minimum wettelijke productiestandaarden. Er zou een register worden opgezet van de erkende kwaliteitsgarantieregelingen, inclusief die operationeel zijn in het buitenland, en bij welke categorie(ën) deze horen.