Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 19)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 19, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Ondernemersvertrouwen boeren in Engeland en Wales op historisch laag niveau

- APHA waarschuwt voor verspreiding blauwtongvirus, NFU hoopt op inzet blauwtongvaccin

Bite-sized

Ondernemersvertrouwen boeren in Engeland en Wales op historisch laag niveau

Volgens de jaarlijkse Farmer Confidence Survey van de National Farmers Union (NFU) is het kortetermijn- en middellangetermijnvertrouwen op het laagste niveau sinds het begin van de peilingen in 2010 (bron: nfuonline.com). Door het gebrek aan ondernemersvertrouwen verwacht de NFU dat de productie in alle sectoren zal verminderen.

Grote factor is de natte winter. 52% en 30% van de respondenten zeggen dat de impact hiervan respectievelijk ‘behoorlijk negatief’ en ‘zeer negatief’ was, met gemengde bedrijven, akkerbouwers en melkveehouders het zwaarst getroffen. De winstgevendheid is ook gedaald: 65% van de respondenten zegt dat winsten afnemen.

De grootste zorgen voor de NFU dit jaar zijn: de uitfasering van de hectarebetalingen (86% van de respondenten verwacht een negatief effect), inputkosten (80% verwacht een negatief effect); wet- en regelgeving (80% verwacht een negatief effect).

Voor deze peiling enquêteerde de NFU in november en december jl. ongeveer 800 boeren. Sindsdien hebben boeren in Engeland en Wales te maken gehad met aanhoudende zware regenval. De NFU zegt dat als de survey nu zou worden uitgevoerd het ondernemersvertrouwen nog lager zou zijn uitgevallen.

APHA waarschuwt voor verspreiding blauwtongvirus, NFU hoopt op inzet blauwtongvaccin

De Animal and Plant Health Agency (APHA) waarschuwt dat het ernaar uitziet (‘very high probability’) dat de nieuwe opkomende blauwtongvirusstam BTV-3 dit jaar verder zal verspreiden in Groot-Brittannië door overgewaaide knutten uit Noord-Europa. Deze waarschuwing van APHA is gebaseerd op een geactualiseerde risicobeoordeling.

Tot zover zijn er 126 gevallen van de nieuwe BTV-3 stam vastgesteld in koeien en schapen in Engeland. Het meest recente geval werd vastgesteld op 8 maart. APHA breidt het nationaal referentielaboratorium voor blauwtongvirus uit om iedere dag ongeveer 2.000 monsters te kunnen testen.

De NFU noemt de situatie in Nederland, waar het Ministerie van LNV het gebruik van het vaccin in Nederland toestaat, een positieve ontwikkeling. De NFU voorziet dat het vaccin ook voor Britse boeren beschikbaar zal komen wanneer het eenmaal in het VK is toegelaten. Het vaccin is in het VK thans niet toegelaten en de NFU verwacht deze ook niet op een korte termijn. De NFU benadrukt dat nog onduidelijk is hoeveel het vaccineren zal gaan kosten, hoe het zal worden uitgerold, en wat de overheid gaat doen voor een snelle en efficiënte inzet. Defra heeft meegedeeld dat ze actief in gesprek is met vaccinproducenten over de ontwikkeling van een BTV-3 vaccin voor gebruik in het VK.