Rundveevakdagen 2024 in het licht van de CO2-e-heffing én met Alex Datema!

Als één van de laatste stapte ik de grote zaal binnen en schrok. Meer dan 2.000 mensen aan tafels met koffie en broodjes! De limiet van de zaal voor aan-tafel-zittende-gasten was beslist bereikt. Meer deelnemers dan ooit te voren denk ik zo. 

Iedereen, inclusief deze ambassademedewerkster, wilde weten wat er gezegd ging worden over de CO2e-heffing.
Zie ook een eerder bericht: Denemarken: presentatie van 3 modellen voor CO2 e-heffing | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland

In de zaal ook veel jonge mensen, die tegen gereduceerd tarief toegang hebben tot de jaarvergadering en alle 45 minuten sessies over relevante onderwerpen. Onderwerpen van verlengde lactatie tot generatiewisseling, van Bovaer tot betere arbeidsvoorwaarden, van mythes over vlees tot de invloed van de CO2e heffing hier en nu. 

Toen ik een plekje had gevonden op de trap, kon ik me concentreren op het jaarverslag wat voorzitter Christian Lund en algemeen directeur Ida Storm samen aflegden.
Onderwerpen: biodiversiteit, gebruik van data, ook of speciaal in de fokkerij, ESG-verslagen en of ze zouden gaan demonstreren. Op die laatste vraag was het antwoord: nee.

Veel vragen waren er niet. De vragen die er uit de zaal gesteld werden, betroffen allemaal de nieuwe heffing. Er waren een paar suggesties voor verbetering en wat ongeloof over de berusting van de leiding, maar er waren geen heftige emoties.

Minister Stephanie Lose van Economische Zaken werd met veel complimenten aangekondigd en sprak de menigte aan op hun omschakelingsbereidheid en kennis van zaken. Er moet verandering zijn om te kunnen ontwikkelen. Zij meldde er alle vertrouwen in te hebben dat het tripartite overleg tot verstandige conclusies zou komen met betrekking tot de drie modellen, die de expertgroep geschetst heeft om de co2 uitstoot van de landbouw te reduceren. In dat overleg is de landbouw vertegenwoordigd, maar ook de natuurbescherming, vakbonden, de industrie. Een conclusie zou in juni 2024 klaar moeten zijn.

In hoeverre de aanwezigen er blij mee waren dat Denemarken het goede klimaatvoorbeeld wil zijn, is onzeker. In elk geval waren ze te beleefd om het Minister Lose, van de liberale partij (historisch gezien van boeren) te verwijten. Het vertrouwen in haar was roerend, maar kan zij dat waarmaken?

Leerling van het jaar
Beeld: ©Renske Nijland

Beste leerling van het jaar

Van de drie genomineerde uitmuntende rundveehouderij leerlingen werd onder lang en luid geklap en goudglitter de leerling van Maarten Damsteegt, Isabella van Noorddenne, gekozen als beste leerling van het jaar. Inderdaad, beide van Nederlandse komaf.

 

Na de lunch was het podium voor Michael Svarer, de voorzitter van de expert groep die van de regering opdracht had gekregen om de CO2e-tax vorm te geven. Hij herhaalde het meeste van wat hij ook tijdens de persconferentie op 21 februari had gezegd, op dezelfde weloverwogen toon.

Het panel bestaande uit Concito Tavs Nyord, de klimatoloog prof. Hesselberg en de directeur van de Rundvee organisatie Ida Storm, droeg weinig bij. Going through the motions van het onvermijdelijke.

Na het plenaire gebeuren waren er veel parallelle sessies over allerlei onderwerpen met relevantie voor de rundveehouders; over economische zaken, export, veterinaire, dierwelzijn etc.

Bij de sessie over wat de heffing hier en nu voor de landbouw zou betekenen, ging de econoom Martin Kristian Bauer dieper in op de CO2e-tax. Hij benadrukte vooral dat de heffing toegepast zou moeten worden met een drempelwaarde, want landbouw zal altijd uitstoot hebben. De heffing zou alleen geheven moeten worden daar waar men invloed kan uitoefenen. Als je doet wat je kan zou je geen heffing moeten betalen. 
Hij benadrukte dat het directe werkgelegenheidseffect niet schokkend is, maar dat het wel een effect kan hebben op de in totaal 123.000 mensen die in de landbouw werk hebben, als de toeleverende en verwerkende industrie meegerekend wordt.

Ivar Ravn, Seges Innovation, zei dat ze hard werkten aan technische oplossingen, waar hij alle vertrouwen in had.

Een sessie over hoe de klimaatmaatregelen de melk meerwaarde geven, ging in op een aantal manieren waarop die extra waarde vastgesteld zou kunnen worden.

Beeld: ©Renske Nijland

Alex Datema was van te voren groots aangekondigd als spreker, de nieuwe landbouwdirecteur van de Rabobank. Gezien de grote belangstelling van veel Denen, zeker rundveehouders, in de ontwikkelingen in de Nederlands landbouw, verwachtte ik meer toehoorders dan er uiteindelijk kwamen. Concurrentie van andere sprekers op dat zelfde moment was groot.

Alex Datema vertelde over de omwenteling in het denken van de Rabobank van de afgelopen jaren en hoe hun agrofood visie er uit ziet, de plaats van True Value daarbij en de verantwoordelijkheid van grote bedrijven, al dan niet coöperatief. Hij zag weinig in de tax, hij werkt liever doelgestuurd, zodat de boer het zelf kan bepalen hoe het doel bereikt gaat worden.

Renske Nijland, februari 2024

Beeld: ©Renske Nijland