Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 16)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 16, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Defra stelt schaderegeling overstromingen Engeland open

- Boeren waarschuwen voor gevolgen van regenval voor voedselzekerheid

- Britse bedrijfsleven teleurgesteld over toepassing en hoogte van de Common User Charge, waarschuwt voor voedselprijsstijgingen

- VK schort invoerheffingen op o.a. snijbloemen op tot eind juni 2026 

- Regering Schotland houdt consultatie over verbod op (verrijkte) kooien voor leghennen

Kip
Beeld: ©Pijarn Jangsawang / pxhere

Defra stelt schaderegeling overstromingen Engeland open

Onder het Farming Recovery Fund kunnen boeren in aangewezen gebieden in Engeland subsidies aanvragen van £500 tot £25.000 voor de kosten om hun landbouwgrond weer in gebruik te nemen. Hiermee wil de regering boeren helpen die onverzekerde schade hebben geleden vanwege de overstromingen als gevolg van de storm Henk van begin januari jl. Aanvankelijk gold een geografische limiet van 150 meter van het midden van de rivier, maar na veel kritiek uit de sector heeft Defra de criteria geüpdated waarmee alle percelen grenzend aan rivieren in aanmerking komen voor de regeling.

Boeren waarschuwen voor gevolgen van regenval voor voedselzekerheid

Door de aanhoudende zware regenval sinds oktober vorig jaar is van veel landbouwgrond de bodem met water verzadigd en staat ook nog veel landbouwgrond onder water. De National Farmers Union waarschuwt voor ‘substantieel minder opbrengsten’ en potentiële gevolgen voor de kwaliteit van gewassen (BBC).

Britse bedrijfsleven teleurgesteld over toepassing en hoogte van de Common User Charge, waarschuwt voor voedselprijsstijgingen

Brancheorganisaties hebben hun ongenoegen geuit over de Common User Charge voor importen van plantaardige en dierlijke producten via de Eurotunnel en de haven van Dover die vanaf 30 april a.s. worden opgelegd aan Britse importeurs bij de invoering van de nieuwe SPS importinspecties in Groot Brittannië. De Common User Charge, die kan oplopen tot £145 per zending, maakt deel uit van het Border Target Operating Model en is bedoeld om de operationele kosten van door de overheid gerunde Border Control Posts (BCP’s) af te dekken.

Brancheorganisatie FPC waarschuwt dat de invoering van de nieuwe SPS inspecties zal leiden tot £200 miljoen extra kosten en dat de Common User Charges  vooral voor het midden- en kleinbedrijf een zware last zullen vormen. De Britse sierteeltsector waarschuwt ook voor de gevolgen: de Horticulture Trades Association (HTA) waarschuwt dat de invoering van de Common User Charge en van de nieuwe SPS inspecties mogelijk zullen leiden tot stijgende kosten, minder keuze voor de consument, en lege winkelschappen.

De regering schat de extra kosten voor het bedrijfsleven op £330 miljoen per jaar die over drie jaar minder dan 0,2% zouden bijdragen aan de consumentprijsinflatie.

VK schort invoerheffingen op o.a. snijbloemen op tot eind juni 2026

Het VK heeft in reactie op aanvragen van bedrijven in het VK met ingang van 11 april de invoerheffingen op meer dan 100 goederen zoals auto-onderdelen, vruchtensappen en snijbloemen opgeschort tot aan 30 juni 2026. De regering ontving in de aanvraagperiode vorig jaar zomer in totaal 245 aanvragen uit het bedrijfsleven.

Na het uittreden uit de EU hanteert het VK eigen Most-Favoured Nation (MFN)-invoertarieven voor producten uit derde landen waarmee het geen handelsovereenkomst heeft. Voor verse snijbloemen is het tarief vastgesteld op 8%—nu geldt dus tijdelijk een nultarief.

Voor alle voedingsmiddelen en landbouwgoederen waarvan de invoerheffingen tijdelijk zijn opgeschort, zie deze volledige lijst van de betreffende goederencodes.

Regering Schotland houdt consultatie over verbod op (verrijkte) kooien voor leghennen

De regering van Schotland heeft aangekondigd voornemens te zijn om het gebruik van (verrijkte) kooien voor het houden van leghennen te verbieden: een verbod op het plaatsen van nieuwe kooien vanaf 2030, gevolgd door een volledig verbod op het houden van vogels in kooien vanaf 2034 (gov.scot). Over dit voorstel loopt nu een consultatie. In Schotland worden meer dan 1,1 miljoen leghennen in verrijkte kooien (met o.a. meer ruimte dan traditionele kooien) gehouden.

De regering van Schotland is de eerste regering in het VK die een kooiverbod voorstelt. Sommige van de grote supermarktketens verkopen al geen eieren in de schaal meer afkomstig van leghennen in verrijkte kooien. Enkele grote supermarktketens hebben aangekondigd vanaf 2025 ook geen verwerkte producten afkomstig van kooi-eieren meer te zullen verkopen.