Risico’s bij internationaal ondernemen

Ondernemen in het buitenland is een mooie kans om uw bedrijf te vergroten. Maar er zijn ook risico’s die zich (kunnen) voordoen als u internationaal zaken doet. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is eind december 2023 een campagne gestart: ‘Veilig en weerbaar ondernemen gestart - Hoe weerbaar ben jij?’. Leer meer over de campagne en de risico’s die zich voordoen bij internationaal ondernemen.

Weerbaar Ondernemen

Voor wie is de nieuwe campagne?

Deze nieuwe campagne is gericht op Nederlandse mkb ondernemers die internationaal actief zijn en/of exportpotentie hebben of willen groeien in het buitenland. De juiste zakenrelatie kan helpen om succesvol te ondernemen in het buitenland. Daarom is het belangrijk om te weten welke voorzorgsmaatregelen er zijn om risico’s te voorkomen. RVO wil ondernemers bewuster maken van het feit dat ze wel degelijk risico kunnen lopen in het ondernemen in en contacten met het buitenland.

Wat zijn de risico’s?

Heeft u er weleens bij stilgestaan hoe interessant uw kennis en intellectuele eigendom zijn? U kunt onbewust en ongewenst iets te veel kennis en informatie weggeven over bijvoorbeeld uw bedrijf, technologie of andere data. U bent voor veel partijen heel interessant. Blijf goede zaken doen en pak uw zakelijke kansen. Maar wees u er ook van bewust hoe interessant u bent. 

Deel 1: Als u de markt aan het verkennen bent...

In het eerste deel van de campagne leert u meer over hoe u herkent wanneer een partij minder goede bedoelingen heeft en hoe u uzelf weerbaar maakt. Lees hier de 5 tips op RVO.nl.

Binnenkort komt Deel 2 online en dat zal over het volgende gaan:

  • Verspreid uw inzet en probeer niet afhankelijk te zijn van één land of leverancier.
  • Wees op de hoogte hoe uw productie- of leveringsketen in elkaar zit.
  • Laat niet alle essentiële onderdelen in uw keten maken in hetzelfde land of door dezelfde leverancier.
  • Kom niet voor verrassingen te staan als de levering onverhoopt stopt.
     

Meer informatie

Meer informatie over de campagne vindt u op RVO.nl. Houd deze pagina op RVO in de gaten om geen artikel te missen.

Meer informatie over het herkennen van veiligheidsrisico's en het nemen van voorzorgsmaatregelen vindt u op het Ondernemersloket Economische Veiligheid.