Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 47)
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 47, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.
Agribusiness sector in pleidooi voor onafhankelijk comité voor nationale voedselzekerheid
De Agricultural Industries Confederation (AIC) presenteerde het plan voor het comité tijdens haar jaarlijkse conferentie van de Britse agribusiness sector, dit jaar in het teken van de natuurlijk kapitaal en waarbij ook Martin Scholten (WUR) was uitgenodigd te spreken.
AIC roept de regering op een wettelijke basis te creëren voor een nieuw comité dat advies moet gaan uitbrengen aan de regering en aan het parlement rapporteren over de voortgang wat betreft de productiviteit en bestendigheid van agroketens. De oproep volgt na een aanbeveling in het Powering Productivity for Sustainable UK Food Security rapport dat in opdracht van het AIC is opgesteld.
Martin Scholten sprak op de conferentie over de noodzaak van een safe and just agrifood transition die een integrale, inclusieve en interdisciplinaire (‘triple i’) en gebiedsgerichte aanpak vraagt en prestatiemetingen op bedrijfsniveau. Belangrijk is dat agribusiness en boeren hierin als partners optrekken, aldus Scholten.
Regering Schotland schrapt plannen voor Highly Protected Marine Areas
Dit verklaarde de regering in een antwoord op de consultatie over het voorstel op 7 november jl. De plannen van de regering voorzagen in de aanwijzing van 10% van de Schotse wateren als Highly Protected Marine Areas (HPMAs). Er was veel verzet tegen de plannen vanuit de visserijsector en door oppositiepartijen omdat in deze gebieden niet/nauwelijks nog economische activiteiten zouden worden toegestaan.
RSPCA vraagt Defra-minister Barclay om snelheid bij wetsvoorstel verbod op export levende dieren
De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals schrijft er bij de vorige benoemde nieuwe Defra-minster Steve Barclay op aan te dringen de Animal Welfare (Livestock Exports) Bill te prioriteren. De laatste export van levend vee bestemd voor de slacht of afmesten vond plaats eind 2020, maar de RSPCA vreest dat zonder wetgeving de export elk moment weer kan beginnen.