Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 45)
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 45, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.
King’s Speech: regering belooft exportverbod levend vee; (nog) geen wetgeving voor turfvrije potgrond of turfverbod voor commerciële kwekers
Afgelopen week (7 november) opende Koning Charles II het Britse parlementaire jaar met de zogeheten King’s Speech met daarin de aankondiging van de plannen en wetsvoorstellen van de regering voor het parlementaire jaar 2023-24. Dierenwelzijnsorganisaties verwelkomden de aankondiging dat de regering een nieuw wetsvoorstel, The Animal Welfare (Livestock Exports) Bill, zal indienen voor een permanent verbod op de export van vee en paarden uit Groot-Brittannië bestemd voor de mesterij of de slacht. De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) zegt verheugd te zijn dat een exportverbod terugkeert op de wetgevingsagenda nadat de regering een eerder wetsvoorstel (Animal Welfare (Kept Animals) Bill) met een dergelijk verbod had ingetrokken. De Farmers' Union of Wales (FUW) daarentegen waarschuwt al vele jaren dat een dergelijk verbod een ‘essential lifeline’ zal afsnijden voor schapenhouders.
Opvallend is dat de King’s Speech geen wetgeving aankondigt voor het gebruik van turf in de tuinbouw. Horticulture Week schrijft dat dit zou betekenen dat tegen eind 2024 (nog) geen wettelijk verbod van kracht zal zijn op de verkoop aan particulieren van potgrond met turf terwijl het wel Defra beleid zou zijn om dit dan te beëindigen. Het zou betekenen dat het daarom aan de tuincentra is om op vrijwillige basis de verkoop van zakken turf te eindigen, aldus Horticulture Week. Vanuit de Britse commerciële sector is verdeeld gereageerd. De British Protected Ornamentals Association (BPOA) noemt de omissie 'marvellous news'. De Royal Horticultural Society (RHS) daarentegen is ‘extreem teleurgesteld’ dat er (nog) geen wetgeving voor een verbod op verkoop van potgrond met turf komt. De RHS dringt er bij de regering op aan om duidelijkheid te scheppen en vast te houden aan een verbod op het gebruik van turf in de commerciële sector in 2026.
House of Lords rapport: tuinbouwsector in Engeland 'ondergewaardeerd' en 'niet genoeg geprioriteerd' door beleidsmakers
Dit stelt de Horticulture Sector Committee in een nieuw rapport dat ze vorige week publiceerde. De commissie dringt er bij de regering onder andere op aan om de belofte van een Horticulture Strategy na te komen en meer te doen om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid van personeel. Het rapport is bijzonder kritisch over de rol van supermarkten die opbrengsten van telers onder druk zouden zetten en goedkopere invoer zou prioriteren. De Horticultural Trades Association (HTA) verwelkomt de publicatie van het rapport, in het bijzonder de erkenning van het belang van internationale handel en van het belang van de modernisering van het CITES-vergunning systeem. De House of Lords commissie bracht in het kader van dit rapport op 27-28 juni jl. een werkbezoek aan Nederland en sprak met World Horti Center, Ministerie van LNV en Wageningen University and Research.
Biodiversiteit: 'Herintroductie soorten geen prioriteit voor regering'
Dit schrijft de regering in reactie op een rapport van de vaste Lagerhuiscommissie voor Defra-zaken waarin de commissie Defra aanbeveelt een strategie te ontwikkelen voor de herintroductie van soorten in Engeland ter vergroting van de biodiversiteit. Natuurbeschermingsorganisaties zeggen in een brief aan Defra-minister Thérèse Coffey diep teleurgesteld te zijn en dringen haar aan om de herintroductie opnieuw te prioriteren. Ook de NFU zegt teleurgesteld te zijn dat Defra de aanbeveling naast zich neerlegt: het mag dan wel geen prioriteit zijn van de regering maar er is nog altijd een duidelijk plan nodig voor de huidige en toekomstige herintroductie van soorten en hoe boeren daarbij worden ondersteund, aldus de NFU. Spraakmakende herintroducties van soorten in het VK die wel al plaatsvonden betroffen de Europese bizon (2022) en de bever (Schotland, 2009).
Extra geld voor aanplant bomen in Engeland
Defra heeft meer geld en flexibiliteit aangekondigd voor de aanplant van bomen voor boeren en landeigenaren die deelnemen aan de England Woodland Creation Offer en Countryside Stewardship programma’s. Onder andere zal de termijn van betalingen voor het onderhoud van jonge bomen verlengd worden van 10 tot 15 jaar. De regering heeft als doelstelling de boombedekking (kroon- en bosbedekking) in Engeland te verhogen tot 16,5% in 2050 (zie: England Woodland Creation Offer).