Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 44)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 44, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

VK zet in op veevoederadditieven voor terugdringing methaanemissie

Dit kondigde de regering vorige week aan bij de publicatie van een samenvatting van de resultaten van een consultatie die Defra samen met de devolved administrations heeft gehouden. In Engeland zal Defra nauw met de sector samenwerken om een wijdverbreid gebruik van de additieven te stimuleren. In de samenvatting zet Defra hiervoor plannen uiteen zoals mogelijke richtlijnen, advisering, en mogelijke steun via het Farming Innovation Programme, Animal Health and Welfare Pathway, ELM programma’s of een nieuw op maat gemaakt programma. Defra zegt dat het uiteindelijke doel is om een volwassen markt te realiseren, het gebruik te stimuleren, en in Engeland het gebruik zo snel mogelijk, en niet later dan 2030, te verplichten in hiervoor geschikte veehouderijsystemen.

De regering van Schotland verklaart de ontwikkeling, regulering en productie van de additieven te zullen blijven monitoren. Eerder dit jaar verklaarde de regering van Schotland al haar intentie om bij de voorwaarden voor steunbetalingen opties te ontwikkelen die het adequaat gebruik van deze additieven erkennen. De regering van Wales verklaart de R&D van de additieven te blijven monitoren. In Noord Ierland heeft het Department of Agriculture, Environment and Rural Affairs aangekondigd een Livestock Dietary Emission Challenge Fund te zullen lanceren.

Defra lanceert open consulatie over eerlijkheid in de eierketen

De review van Defra focust op kippeneieren geproduceerd voor menselijke consumptie. Producenten in het VK hebben de laatste jaren geworsteld met stijgende kosten van voeders, hogere energiekosten en de impact van vogelgriepuitbraken. Volgens cijfers van het bedrijfsleven nam het aantal leghennen in het VK af van 43 miljoen in 2021 tot 38 miljoen in 2022. Defra-minister Thérèse Coffey verklaart dat de regering inzet op eerlijkheid in de voedselketens en dat voor producten een eerlijke prijs zou moeten worden betaald.