Innovatiemissie Alternatieve Eiwitten Duitsland

Eind september vond de Innovatiemissie Alternatieve Eiwitten Duitsland plaats. Met een delegatie van 7 start- en scaleups en 2 kennisinstellingen bezochten we enkele hoofdrolspelers in de Duitse eiwittransitie. Deze missie werd georganiseerd door FH Münster, RVO, Oost NL en LAN Duitsland.

Eerste stop was Apetito. Apetito is specialist op het gebied van maaltijdvoorziening met meer dan vijftig jaar ervaring in het koken van maaltijden. In Europa genieten dagelijks meer dan 1,3 miljoen mensen van hun maaltijden. Het bezoek gaf een interessante inkijkje in de uitdaging om op grote schaal meer plantaardige ingrediënten in de maaltijden van een deels oudere doelgroep te verwerken.

Apetito Homepage

Op dag 2 bezochten we allereerst FH Münster. Eén van de grootste hogescholen voor toegepaste wetenschappen in Duitsland. In het Food Lab vonden aan de hand van actuele ontwikkelingen in Duitsland inspirerende gesprekken plaats en werden ideeën voor samenwerking uitgewisseld. Aansluitend bezochten we het Algengenossenschaft, een grote producent van algen. De dag werd afgesloten met een netwerkevenement in Münster, alwaar de Nederlandse bedrijven en de belangrijkste Duitse spelers in de eiwittransitie elkaar goed wisten te vinden.

FH Münster Homepage

FH Münster Food Lab Münster

Deutsche Algengenossenschaft

Op dag 3 van onze innovatiemissie werden we welkom geheten bij Dr. Oetker, waar we werden bijgepraat over de wijze waarop het bedrijf open innovatie in wil zetten om meer plantaardige ingrediënten in zijn producten te gebruiken. Voor het perspectief is het goed om te beseffen dat Dr. Oetker alleen in Duitsland al meer dan 2,3 miljoen pizza's per dag produceert! De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Institute of Food Technology van TH OWL, een Technische Hogeschool in Ostwestfalen-Lippe. Aldaar veel nieuwe ideeën uitgewisseld om op te volgen!

Dr. Oetker

TH OWL

Op de laatste dag bezochten we Seedhouse, om te leren over de mogelijkheden voor start- en scaleups in Duitsland.  Laatste stop was DIL. Het Duitse niet-universitair onderzoeksinstituut voor voedseltechnologie in Quakenbrück. Aldaar werken 200 experts aan voedselveiligheid, authenticiteit, duurzaamheid en natuurlijk de ontwikkeling van alternatieve eiwitten waaronder de plantaardige vervanger van curryworst. 

Seedhouse 

DIL