Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 34)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 34, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de NL-ambassade in Londen.

Bite-sized

Defra zet proef met digitale certificaten voor Britse export vis stop, belooft nieuwe fase

Eerder deze maand berichtte The Guardian dat tot verbijstering van de zalmindustrie de proef met digitale exportcertificaten voor de export van vis niet zal worden voortgezet en dat er geen onmiddellijke vervanging komt. Defra had dit meegedeeld aan de bedrijven die deelnamen aan de proef. Rural Affairs Secretary Mairi Gougeon van de regering van Schotland heeft sindsdien een brief aan Defra-minister Thérèse Coffey geschreven waarin ze haar teleurstelling uit dat de proef wordt stopgezet zonder een duidelijk tijdspad voor de implementatie van digitale certificaten en ook zonder consultatie met de regering van Schotland. Defra vertelde Fish Farmer dat de implementatie wordt voorgezet en in 2024 een nieuwe fase zal beginnen (Fish Farmer).


HTA dreigt met juridische stappen voor meer details turfverbod

Horticulture Week bericht dat de Horticultural Trades Association (HTA) in brieven aan Defra dreigt met juridische stappen om meer duidelijkheid te krijgen over het beoogde tijdspad voor de implementatie van een verbod op professioneel gebruik van turf.  Hoewel de sector de uitfasering van het gebruik van turf steunt, kwam een mondelinge mededeling in maart jl vanuit Defra dat dit al in 2026 gaat gebeuren in plaats van 2030 als een onaangename verrassing. De beoogde maatregelen zouden ook een importverbod gaan bevatten voor turfhoudend substraat en voor plantmateriaal dat turfhoudend substraat bevat. HTA zegt te geloven dat een gefaseerde aanpak met uitzonderingen voor plugs en voor dekaarde in de champignonteelt  vanaf 2024 en een volledige verbod in 2030 haalbaar zijn, maar zegt gefrustreerd te zijn dat Defra geen details heeft bekendgemaakt sinds de aankondiging afgelopen voorjaar. Defra hoopt nu bij de opening van het parlement (King’s Speech) op 7 november de nieuwe wetsvoorstellen te kunnen aankondigen. 
 

Groeiend aantal melkveehouders in Engeland denkt waarschijnlijk te zullen stoppen

Een survey van de National Farmers Union (NFU) onder melkveehouders laat zien dat 9% van de bijna 600 respondenten zegt te geloven waarschijnlijk te zullen stoppen tegen 2025, tegen 7% van de respondenten vorig jaar. Daarnaast zegt 23% van de respondenten ‘onzeker’ te zijn de melkproductie na 2025 voort te zullen zetten. 87% van de respondenten zegt zorgen te hebben over de impact van wet- en regelgeving, 84% over voederprijzen, en 83% over energieprijzen. 91% van de respondenten zegt dat de belangrijkste factor bij bedrijfsuitbreiding de benodigde investeringen zijn, bijvoorbeeld in mestopslag (NFU).


Voedselprijsinflatie in supermarkten opnieuw afgenomen

De nieuwste cijfers van marktonderzoeker Kantar laten zien dat in de vier weken tot aan 6 augustus jl. inflatie van voedsel en dranken in supermarkten met 2,2% is afgenomen tot 12,7%. Dit is tweede scherpste maandelijkse afname sinds Kantar de prijsinflatie is gaan rapporteren in 2008. Consumenten betalen gemiddeld  £5,13 meer voor de wekelijkse boodschappen dan een jaar geleden, veel minder dan de £11,27 die men zou moeten uitgeven gebaseerd op de huidige inflatiegraad als men exact dezelfde items had gekocht dan 12 maanden geleden ( Kantar).


Regering publiceert voorstel voor hervorming van wetgeving inzake voedings- en gezondheidsclaims

Het Office for Health Improvement & Disparities (onderdeel van het Department of Health and Social Care) is een consultatie begonnen over de hervorming van de wetgeving met betrekking tot voedings- en gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. De regering stelt voor om vast te houden aan de meerderheid van betreffende aangehouden EU regelgeving (Retained EU Law), maar de handhaving van de regelgeving in Engeland te hervormen en overbodige tertiaire wetgeving uit het wetboek te schrappen.   
 

Volwassen mannelijke Coloradokever aangetroffen in Kent

Afgelopen week bevestigden Defra en APHA de vondst van een enkele volwassen mannelijke Coloradokever binnen surveillance zone (1 km) die in het graafschap Kent na de vondst van larven eerder deze zomer (zie: LBL 19 juli jl.). Er is geen verder volkje aangetroffen en gezien de geschatte leeftijd van de kever is het exemplaar waarschijnlijk afkomstig van de oorspronkelijke locatie. De surveillance voor mogelijk onontdekte volkjes wordt voortgezet binnen de 1 km zone. De Coloradokever is niet gevestigd in het VK en is gereglementeerd als een quarantaineorganisme (gov.uk).
 

Onbestendig weer zorgt voor langzamere oogst

Het productschap AHDB bericht dat het onbestendige weer van deze zomer de oogst blijft vertragen in het grootste deel van het land, maar dat de oogst van wintertarwe en -gerst, zomergerst, haver en winterkoolzaad nu is begonnen. Op 8 augustus was naar schatting 5% van de hectares Britse wintertarwe geoogst, aan zienlijk minder dat dan het vijf-jaar gemiddelde van 36%.  De eerste aanwijzingen zijn dat de opbrengsten goed zijn en rond het vijf-jaar gemiddelde. De oogst van wintergerst is bijna afgerond en de voortgang is overeenkomstig het vijf-jaar gemiddelde. Op 8 augustus was 5% van de hectares haver geoogst terwijl het gemiddelde de afgelopen vijf jaar 23% was. 76% van het winterkoolzaad was op 8 augustus geoogst terwijl het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar 80% was. De opbrengst van winterkoolzaad is 2,7 – 3,0 ton/ha terwijl deze tussen 2018 en 2022 gemiddeld 3,3 ton/ha bedroeg.