Studenten aan de slag met de SDGs in de Portugese Alentejo
In de uitgestrekte vlaktes van de droge Alentejo vond deze zomer een SDG-challenge plaats. Een groep van veertien studenten uit Nederland en Portugal bundelde een week lang hun krachten om innovatieve en duurzame oplossingen te bedenken voor lokale uitdagingen.
Uitdagingen in de Alentejo
De Alentejo-regio kampt met talrijke landbouwuitdagingen, vooral door het droge klimaat en beperkte toegang tot waterbronnen. Daarnaast wordt de regio geconfronteerd met een lage bevolkingsdichtheid en een aanzienlijke vergrijzing, wat logistieke uitdagingen met zich meebrengt om essentiële voorzieningen te waarborgen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties bieden een uitgebreid raamwerk om wereldwijde problemen, waaronder landbouw en klimaatverandering, aan te pakken. Het implementeren van de SDGs in de Alentejo is dan ook cruciaal om een duurzame en veerkrachtige gemeenschap te ontwikkelen.
Het schilderachtige stadje Mértola was het toneel van de SDG-challenge. Het project werd georganiseerd door Soapbox in samenwerking met lokale partner Qxote en markeerde een mijlpaal als de eerste SDG-challenge buiten Nederland. In groepjes hebben de studenten zich vastgebeten in vier opdrachten, elk met een eigen opdrachtgever. De opdrachten varieerden van het waarborgen van economische duurzaamheid in een lokaal voedselsysteem tot het ontwerpen van een creatieve hub voor elektronisch afval en het beheren van water in een gebied met een lage en verspreide bevolking.
Een waardevolle ervaring
De deelname aan de SDG-challenge in Mértola bood de studenten een waardevolle leerervaring. Ze leerden over daadwerkelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, een mooie kans om hun academische kennis in de praktijk toe te passen. Daarnaast bracht de aanwezigheid van de enthousiaste groep studenten leven in het stadje Mértola. Lokale restaurants pasten zich aan door vegetarische en veganistische maaltijden te serveren, al moest het verschil soms worden uitgelegd. De studenten smeedden tijdens deze intensieve week sterke banden en kijken met enthousiasme terug op het project.
De Finale
Na een week vol onderzoek en samenwerking vond de finale plaats in het historische kasteel van Mértola. Elk van de vier groepen presenteerde hun oplossingen aan de jury, bestaande uit de Nederlandse ambassadeur, een hoogleraar milieuwetenschappen en de voorzitter van het United Nations Global Compact Network in Portugal. Het team van de gemeente van Mértola ging naar huis met de eerste prijs. De studenten bedachten een innovatieve oplossing om het waterverbruik op het voetbalveld van Mértola te verminderen, een veld dat momenteel negen keer per week moet worden besproeid. De jury waardeerde de goed afgekaderde opdracht en de concrete oplossing van de studenten.
De SDG-challenge in de Alentejo bleek een waardevolle leerervaring voor de studenten. De teams hebben op educatieve wijze het belang van duurzame ontwikkelingen in een gebied als de Alentejo kunnen ervaren. Daarnaast benadrukte het evenement de waarde van samenwerking tussen jongeren en lokale gemeenschappen bij het vinden van innovatieve oplossingen en het streven naar een duurzamere toekomst.
Dorien van den Bergh