OESO onderzoek naar kosten, baten en doeltreffendheid van audits op afstand voor de internationale voedselveiligheid
De COVID-19 pandemie heeft handel ernstig verstoord. Echter de introductie van audits op afstand zorgden ervoor dat de handel in voeding en levensmiddelen over het algemeen door kon gaan. De OESO onderzocht aan de hand van cases uit verschillende landen de voordelen, de effectiviteit en de kosten van controles op voedselveiligheid op afstand.
De OESO-studie laat een aantal voordelen van controles op afstand zien: lagere reiskosten, minder uitstoot, flexibeler tijdsgebruik en de mogelijkheid om meer mensen bij de controles te betrekken en op te leiden. Nadelen zijn onder andere extra voorbereidingstijd, problemen met de internetverbinding en het gebrek aan betrokkenheid. De meeste belanghebbenden beschouwen de meeste audits op afstand als minder doeltreffend dan audits ter plaatse.
De OESO geeft aan dat de terminologie voor audits op afstand geharmoniseerd moten worden en dat er praktische richtlijnen ontwikkeld moeten worden over hoe en wanneer audits op afstand kunnen worden uitgevoerd.