Hortifuturo, veelbelovende kansen voor de Colombiaanse voedsel- en tuinbouwsector

Na het uitvoeren van een studie naar de waardeketen van de Colombiaanse tuinbouwsector in 2020 (zie link onderaan), heeft de Nederlandse Ambassade in Colombia, met financiering van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), besloten een project te faciliteren om de voorgestelde strategieën die in de uitgevoerde studie naar voren kwamen te implementeren, en zo werd het Hortifuturo-project opgezet.

Componenten van het Hortifuturo projecten

Het Hortifuturo project heeft als doel de transformatie van de Colombiaanse tuinbouwsector te ondersteunen naar een duurzamere en competitievere sector door middel van de overdracht van gespecialiseerde kennis en capaciteitsontwikkeling in de departementen Boyacá, Cundinamarca, Antioquia, Magdalena en Cesar. De duurzame en inclusieve ontwikkeling van de Colombiaanse fruit- en groentesector draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van gemeenschappen door hun voedselzekerheid te vergroten en formele economieën te versterken, wat leidt tot het creëren van banen en zakelijke kansen op lokale en internationale markten. De ontwikkeling van het project werd uitgevoerd aan de hand van 4 componenten:

Hortifuturo
  1. Kennisdeling

Door middel van rondetafelbijeenkomsten werd een dialoog opgezet voor de uitwisseling van kennis met lokale tuinbouwproducenten en publieke en private stakeholders, om zo de huidige behoeften en uitdagingen met betrekking tot het verhogen van de productiviteit, kwaliteit en duurzaamheid van de Colombiaanse voedingstuinbouw te identificeren. Er zijn in totaal 12 rondetafelbijeenkomsten gehouden met 411 deelnemers uit de departementen Boyacá, Cundinamarca, Antioquia, Magdalena, Valle de Cauca en Cesar. De belangrijkste behoeften van de sector zijn kennisoverdracht, het toepassen van technologieën die geschikt zijn voor de Colombiaanse omstandigheden en een betere toegang tot markten.

  1. Kennisverrijking en kennisoverdracht

Met als doel het uitbreiden van het (beroeps)onderwijsaanbod met betrekking tot duurzame (bedekte) tuinbouwproductie, gericht op tuinbouwproducenten, landbouwmedewerkers en voorlichters die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van technische ondersteuning aan lokale tuinbouwproducenten, zijn er twee acties uitgevoerd.

Ten eerste is er in samenwerking met het nationale opleidingsinstituut SENA een studieplan ontworpen en ontwikkeld voor de productie van voedseltuinbouwgewassen, met speciale nadruk op duurzame technieken en innovatie, om zo een gedeelde visie op de toekomst van tuinbouwonderwijs in Colombia vast te stellen. In totaal zijn circa 60 instructeurs opgeleid en zijn belangrijke onderwerpen behandeld in het curriculum, zoals adequate kasconstructie, klimaatbeheersing en gewashandelingen.

Na deze trainingsessies voor SENA-instructeurs zullen er tuinbouwproductiecursussen worden gegeven in verschillende regio's van Colombia. Communicatie is een belangrijke tool om de doelgroep voor deze initiatieven te bereiken, en tegelijkertijd zullen ze het voor de Colombiaanse sector gemakkelijker maken om beter verbinding te maken met de technologie en kennis van de Nederlandse tuinbouwsector. Om dit te bereiken zullen communicatie- en promotie instrumenten en materialen worden ontworpen met twee doelen: enerzijds voor educatieve en informatieve doeleinden gericht op Colombiaanse tuinbouwproducenten, en anderzijds om de interesse van de Nederlandse tuinbouwsector te versterken.

  1. Ontwikkeling van de waardeketen

Door Nederlandse kennis en technologie dichter bij de Colombianse industrie te brengen, kunnen voedingstuinbouwproducenten verenigingen vormen en hoogwaardige toeleveringsketens opbouwen. Hiertoe heeft het project de Colombiaanse kwekerij San Bernardo begeleid bij de implementatie van nieuwe technologieën en het beheer van het netwerk van contacten om directe en kwaliteitsmarkten te kunnen betreden.

Het is erg belangrijk voor de sector om toeleveringsketens op te bouwen die worden gestimuleerd door (hoogwaardige) vraag van verschillende belanghebbenden, van voedingstuinbouwproducenten tot (inter)nationale supermarkten die hoge normen hanteren op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit.

  1. Kennisdeling

Om de resultaten van het project te communiceren, zijn verschillende activiteiten ontwikkeld, zoals branding ("Hortifuturo") en publicaties op de website Hortifuturo (in het Spaans en Engels). Er is een LinkedIn-pagina gecreëerd met 225 volgers, waarvan 75% Colombiaanse volgers en bezoekers, en er is een YouTube-kanaal opgezet met video's genaamd "Hortifuturo Talks". Hortifuturo nam deel aan de Agrofuturo Expo in oktober 2021 in Medellín en in 2022 in Bogotá, waar Agrotalks werden gehouden over de ontwikkeling en resultaten van het project.

Conclusies en aanbevelingen

Er is een gebrek aan basiskennis over teelt in kassen en de daarbij horende (nieuwe) technologieën en  substraatteelt. Producenten hebben weerstand vanwege hoge investeringen zonder duidelijk zicht op verbetering van productiviteit en winstgevendheid (productiekosten en marktprijzen).

Er is behoefte aan continue scholing van instructeurs en leerlingen. In Colombia is er behoefte aan betere faciliteiten voor de opleiding van professionals en studenten. De integratie tussen onderwijs en bedrijfsleven/producenten moet worden verbeterd.

Distributiekanalen beginnen zich te verkorten en supermarkten leggen rechtstreeks contact met producenten. Supermarkten zijn op zoek naar producenten met een ondernemersprofiel die formele leveranciers zijn (bijv. wettelijke voorwaarden, belastingen, enz.), met aandacht voor voedselveiligheid en gecertificeerd in Good Agricultural Practices (GAP), zodat langdurige relaties kunnen worden opgebouwd.

Aangezien Colombiaanse telers weinig kennis hebben over wat de Nederlandse tuinbouwsector te bieden heeft, wordt aanbevolen om activiteiten zoals rondetafelgesprekken te bevorderen, waar verschillende leveranciers van (Nederlandse) technologie telers kunnen informeren over nieuwe technologieën en hoe ze die kunnen toepassen in hun specifieke gewassen en omstandigheden.

Er wordt aanbevolen om gespecialiseerde centra (bijv. SENA) te identificeren en te ontwikkelen voor de productie van gewassen in beschermde omgevingen, met teams van gespecialiseerde instructeurs. Het wordt aanbevolen om het curriculum te ontwikkelen en een gespecialiseerde cursus te implementeren over de productie van gewassen in bedekte systemen.

Informatie en contact

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Bogota via bog-lnv@minbuza.nl