Nieuw onderzoek naar ‘evidence gaps’ in voedselzekerheid en voedselhulpprogramma’s in OESO-landen

Het voedselsysteem is de verzameling van alle activiteiten die nodig zijn om te zorgen dat mensen elke dag genoeg, gezond voedsel kunnen eten.  Over het algemeen is voedselonzekerheid acuter in ontwikkelingslanden maar ook bevolkingsgroepen in OESO-lidstaten worden door voedselonzekerheid getroffen. Dit komt onder andere door de stijging van de voedselprijzen.

Conflicten, klimaatschommelingen en economische achteruitgang veroorzaken voedselonzekerheid. Volgens schattingen van de FAO leed ten minste 7,5% van de bevolking van OESO-lidstaten aan matige voedselonzekerheid in de periode 2018-2020. 

OECD food insecurity

Overheden spelen een belangrijke rol bij het verminderen van voedselonzekerheden. Zij voeren daarvoor verschillende programma’s uit. Hierbij valt er te denken aan het  beheren of ondersteunen voedselhulpprogramma's, zoals schoolmaaltijden programma's, voedselbonnen en voedselbanken.

De OESO heeft in haar rapport Food Insecurity and Food Assistance Programmes across OECD Countries: Overcoming Evidence Gaps een routekaart opgesteld voor het vaststellen en wegwerken van kennishiaten over voedselonzekerheid en voedselhulpprogramma's, zodat dergelijke programma's doelgerichter en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

Lees het rapport hier:

Food insecurity and food assistance programmes across OECD countries : Overcoming evidence gaps | OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers | OECD iLibrary (oecd-ilibrary.org)