Consortium tuinbouwbedrijven ziet perspectief in India

Nederlandse tuinbouwbedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van een hoogproductieve en duurzame tuinbouwsector in India. Dat is gebleken tijdens een recente handelsmissie van het PIB-consortium NLHortiRoad2India aan India. Met tuinders, investeerders en retailbedrijven zijn afspraken gemaakt voor verdere samenwerking. Dat moet komende jaren uitmonden in concrete samenwerkingsprojecten.

Het consortium NLHortiRoad2India wil de Nederlandse tuinbouwsector positioneren als partner voor India om te voldoen aan de snel toenemende vraag van de Indiase bevolking naar verse, veilige en duurzaam geproduceerde groenten en fruit. De delegatie bezocht in november de staten Karnataka en Maharashtra en nam deel aan de Bangalore Tech Summit, het grootste technologie-evenement van Azië.

De handelsmissie is geïnitieerd en georganiseerd door Dutch Greenhouse Delta (DGD), InnovationQuarter, Rotterdam Partners en de Nederlandse ambassade in New Delhi.

Bezoek bij Agro Tie, een testcentrum voor de teelt van gewassen in een gecontroleerde omgeving.
Bezoek bij Agro Tie, een testcentrum voor de teelt van gewassen in een gecontroleerde omgeving.

Efficiënt gebruik inputs

Op dit moment kan de Indiase tuinbouw niet voldoen aan de vraag naar lokaal geproduceerd voedsel. De bedrijven die bij de PIB (Partners in Business) zijn aangesloten, denken dat publiek/private samenwerking tussen betrokken partijen uit India en Nederland de tuinbouwsector een impuls kan geven. Ondersteuning vanuit de Nederlandse tuinbouwketen kan leiden tot productieverhoging en efficiënter gebruik van inputs zoals water en gewasbeschermingsmiddelen.

Indiase tuinbouw op keerpunt

Een van de deelnemers aan de missie is Peter-Jan Snellink, salesmanager Azië bij Van der Hoeven Horticultural Projects. Dit bedrijf levert wereldwijd turkey-tuinbouwprojecten, maar is tot nu toe nog nauwelijks actief in India. Hij constateert na terugkomst: “De Indiase tuinbouw staat op een keerpunt. De bevolking groeit snel en daardoor neemt de vraag naar voedsel toe, zeker vanuit de middenklasse. Met  de traditionele teelt van tuinbouwproducten in de vollegrond en onder plastic kan niet aan die groeiende vraag worden voldaan. Daar komt bij dat ook India zich bewust wordt van de noodzaak het gebruik van water, chemische middelen en meststoffen omlaag te brengen.”

Tuinbouwbedrijf in Pune waar wordt geproduceerd met Nederlandse technologie. Dit bedrijf wil uitbreiden met 40 hectare.
Tuinbouwbedrijf in Pune waar wordt geproduceerd met Nederlandse technologie. Dit bedrijf wil uitbreiden met 40 hectare.

Productiever en duurzamer

Er is volgens Snellink een transitie nodig naar een teelt die productiever én duurzamer is. Dat kan lukken met de bouw van midtech en hightech kassen.  “In het PIB-cluster is de hele Nederlandse tuinbouwketen vertegenwoordigd. Juist die samenwerking biedt meerwaarde aan potentiële partners in India. Dat is tijdens ons bezoek ook gebleken. We hebben nu een beter beeld van de tuinbouw en de knelpunten in de keten. Ik ben ervan overtuigd dat met Nederlandse technologie, aangepast aan de lokale omstandigheden, de tuinbouw in India een flinke sprong voorwaarts kan maken.”     

Concrete afspraken

Tijdens de missie zijn concrete afspraken gemaakt met een tuinbouwbedrijf in de provincie Maharashtra. Dit bedrijf wil uitbreiden met 40 hectare tuinbouw onder glas. Het consortium maakt voor deze ondernemer een businessplan. Voor tuinbouwgebieden in de omgeving van Bangalore en Mumbai gaat het PIB-cluster een businesscase uitrekenen voor een mogelijk tuinbouwproject. Snellink: “Wij zijn in staat de technologie te leveren die past bij het warme en vochtige klimaat in die regio’s. We moeten dan wel aantonen dat zo’n Indiase investering rendabel is, gegeven de lokale markt. In april 2023 gaan we weer naar India. Dan zullen we onze businesscase presenteren. Ik hoop dat we dan verdere afspraken kunnen maken.”

Nederlandse delegatie bezoekt een Spar-supermarkt in Bangalore en bekijkt het verssegment.
Nederlandse delegatie bezoekt een Spar-supermarkt in Bangalore en bekijkt het verssegment.

Ketenbrede strategie

Ook Alex van der Meulen van Meteor Systems ging mee naar India. Dit bedrijf produceert wereldwijd teeltsystemen voor de tuinbouw. “We doen mee met het PIB-consortium omdat wij geloven in een ketenbrede strategie vanuit Nederland bij de betreding van nieuwe markten, in dit geval India. Samen kunnen we complete projecten ontwikkelen. Dat verhaal is overgekomen bij partijen die we tijdens ons bezoek hebben gesproken.”

Stijgende welvaart

Volgens Van der Meulen heeft de Indiase tuinbouw veel potentie. “De bevolking neemt toe en de welvaart stijgt. En dus groeit de vraag naar groenten en fruit. Net als bijvoorbeeld China wil India zijn eigen voedselsysteem ontwikkelen. Dan moet er wel geïnvesteerd worden in technologie om de productie te verhogen en tegelijkertijd te verduurzamen. De missie maakte duidelijk dat ketenpartijen in India daartoe bereid zijn en ook perspectief zien in samenwerking met Nederlandse tuinbouwbedrijven.”

Er zijn volgens Van der Meulen contacten gelegd die perspectief bieden op verdere samenwerking. “Daar gaan we nu verder mee aan de slag. Het PIB-consortium heeft voldoende kennis en ervaring in huis om potentiële investeerders te adviseren over de ontwikkeling van tuinbouwprojecten die rendabel zijn.”

De delegatie op de Nederlandse stand tijdens de Bengaluru Tech Summit.
De delegatie op de Nederlandse stand tijdens de Bengaluru Tech Summit.

Marktvraag centraal

Desh Ramnath van Dutch Greenhouse Delta, medeorganisator van de handelsmissie, zegt dat het bezoek vooral in het teken stond van marktverkenning. “De marktvraag stond centraal. Waar zit de koopkrachtige vraag en aan welke producten is behoefte? Om daar een beeld van te krijgen hebben we gesproken met retailers, horecaondernemers en voedseldistributeurs. En we hebben supermarkten bezocht om zicht te krijgen op het aanbod van groenten en de prijzen. Die kennis is van groot belang om vanuit het PIB-cluster voorstellen te kunnen doen voor een productie die past bij de marktvraag.”

Haalbaarheidsstudies

Ramnath is positief over de resultaten van de missie. “Eén tuinbouwbedrijf heeft om een offerte gevraagd voor een forse uitbreiding met Nederlandse technologie. Misschien nog belangrijker is dat we met retailers, tuinders en investeerders een afspraak hebben gemaakt om voor drie locaties een haalbaarheidsstudie te doen naar de bouw van een kas met Nederlandse technologie.”

Deelnemers PIB-consortium

De volgende bedrijven van het PIB-consortium NLHortiRoad2India namen deel aan de handelsmissie: Bayer, De Ruiter Seeds, Hoogendoorn Growth Management, Horti XS, Lumiforte, Koppert, Meteor Systems, Priva, Van der Hoeven Horticultural Projects en Viscon.

Voorbeeldbedrijven

Hij hoopt dat de samenwerking tussen het Nederlandse consortium en partners in India op korte termijn leidt tot de bouw van enkele kassen met een omvang van twee of drie hectare. “Dat zijn dan voorbeeldbedrijven waarmee we kunnen aantonen dat Nederlandse technologie daadwerkelijk leidt tot een hogere en meer duurzame productie die ook rendabel is in de Indiase markt. Daar gaat dan hopelijk een sneeuwbaleffect vanuit.”

Voortvarende start

Landbouwattaché Rick Nobel, medeorganisator van de handelsmissie, zegt terug te kijken op een succesvolle eerste missie. “Voortvarend is dit meerjarige traject van start gegaan. De PIB werd in oktober ondertekend en deze missie vond al in november plaats. De bedrijven hebben hun verhaal goed kunnen vertellen en er was concrete interesse van Indiase bedrijven. De deelname aan de Bengaluru Tech Summit was goed voor de zichtbaarheid van de Nederlandse tuinbouw. Nu is het zaak dit momentum vast te houden en geïdentificeerde businesscases verder uit te werken. De missie liet zien dat er grote behoefte is aan Nederlandse oplossingen voor de Indiase tuinbouw.”  

Het PIB-programma heeft een looptijd van drie jaar. Op het programma staan negen missies naar India en drie bezoeken vanuit India aan Nederland.