Veilig en goed gebruik van pesticiden

WUR maakt wereldwijd te gebruiken instructievideo’s voor boeren

In diverse landen waar de landbouwraden actief zijn worden pesticiden op een onjuiste en daardoor meestal onveilige manier toegepast. Bijvoorbeeld door het gebruik van de verkeerde pesticiden op het onjuiste moment (eg. moment van de dag, fase van groei en windrichting); de verkeerde manier van spuiten; gebruik van ongeschikt materiaal;  geen gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en onveilige opslag.

Beeld: ©Wageningen University & Research

In trainingen wordt vaak alleen een onderdeel opgenomen met betrekking tot het lezen van pesticide labels en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar omdat veilig en correct spuiten enorm belangrijk is voor de veiligheid en gezondheid van de gebruiker, consument, bodem en de omgeving is het aanbieden van een leerproduct dat alle aspecten van het veilig spuiten behandeld cruciaal.

Beeld: ©Wageningen University & Research

Daarom heeft Wageningen Plant Research (WPR) in samenwerking met de Thaise landbouwraad (Dr. Gijs Theunissen) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (DDE) een serie van 10 korte videoclips ontwikkeld waarbij de verschillende onderdelen van juist en veilig spuiten worden behandeld. Deze videoclips zijn simpel, praktisch, objectief en zo neutraal mogelijk geproduceerd zodat ze overal inzetbaar zijn.

De 10 onderwerpen zijn onderverdeeld in voor, tijdens en na het spuiten en zijn hier te vinden. De 10 onderwerpen zijn als afzonderlijke clips te bekijken, maar er is ook 1 volledige video  beschikbaar. Ze kunnen gebruikt worden als onderdeel van een training en/of door voorlichters in het veld. Het doel is om producenten te informeren om op een juiste en veilige manier pesticiden toe te passen voor in eerste instantie henzelf maar uiteindelijk voor iedereen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Esther Wintraecken, esther.wintraecken@wur.nl

Beeld: ©Wageningen University & Research