Droogte Marokko
Marokko beleeft de grootste droogte periode sinds 30 jaar. Vier achtereenvolgende jaren met weinig regenval hebben de waterreserves in de 150 Marokkaanse stuwmeren tot een minimum teruggebracht. Ook de prijzen van grondstoffen zoals brandstof, kunstmest en veevoeder zijn in het afgelopen jaar enorm opgelopen. De boeren en veehouders spreken de overheid aan om maatregelen te nemen. Vooralsnog houdt de overheid zich stil, maar het ministerie van Landbouw in Rabat werkt aan een noodplan om de boeren te ondersteunen.
Nu ook de koopkracht daalt komen steeds meer boeren en burgers in de problemen, vooral in de berggebieden en in het afgelegen platteland. Een ministerieel Committee van Binnenlandse Zaken, Landbouw, Financiën en Water is gevraagd om maatregelen te formuleren om de nood te lenigen. Hierbij wordt ondermeer gestreefd naar stabilisering van prijzen van agrarische grondstoffen, veevoeder en energie.
Marokko heeft een mediterraan en atlantisch klimaat in het noorden en in het zuiden achter het Atlasgebergte een woestijnklimaat. De gemiddelde jaarlijkse regenval neemt af van 700 mm. in het noordwesten naar minder dan 100 mm naar het zuiden toe. De 150 stuwmeren hebben een totale capaciteit van 17,2 md M3. Op dit moment ligt de vullingsgraad over de hele linie rond 34% tegen 45% vorig jaar, maar in het zuiden ligt het niveau met 17% nog een stuk lager. Vooral de geïrrigeerde groenten- en fruitteelt hebben hieronder te lijden.
In 2020 moest Marokko 60% van zijn granen importeren. Door een regenperiode begin 2021 was er sprake van enig herstel, maar die was van korte duur. Nu de grondstofprijzen zijn gestegen en de droogte voortduurt, zijn de graanvooruitzichten niet erg gunstig.