Britse handelscijfers januari 2021: flinke daling als gevolg van Covid-19 en Brexit
Het Britse Statistiekbureau (Office for National Statistics, ONS) en de Britse Douane/Belastingdienst (Her Majesty's Revenue and Customs, HMRC) hebben handelscijfers gepubliceerd voor de maand januari 2021, de eerste maand dat het VK geen onderdeel meer uitmaakte van de douane-unie en de interne markt van de EU. De export- en importcijfers laten een sterke daling zien in de goederenhandel tussen het VK en de EU, zowel in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder als met de maand december 2020. Het ONS en HMRC waarschuwen echter wel om geen overhaaste conclusies te trekken uit deze cijfers gezien de invloed van de coronaviruscrisis (derde lockdown in het VK) en het aanleggen van voorraden (hamstergedrag) in november en december in de aanloop naar de nieuwe handelsrelatie tussen VK en EU. Volgens de Food & Drink Federation laat de substantiële daling in de export van vlees, vis en zuivel desalniettemin zien dat de nieuwe handelsbarrières die zijn ontstaan door Brexit een duidelijk effect hebben gehad.
De Food & Drink Federation heeft door middel van analyse van de handelscijfers van HMRC een UK-EU Food and Drink Trade Snapshot gemaakt (zie link onderaan deze pagina). Daarin is te zien dat de export van levensmiddelen naar de EU in januari met 75,5% is gedaald ten opzichte van januari 2020 en de import vanuit de EU met 24,8%. Voor de handel in levensmiddelen tussen het VK en Nederland is de daling in export (VK naar NL) 64,8% en de daling in import (NL naar VK) 34,9%. Het grote verschil daartussen komt waarschijnlijk doordat het VK de nieuwe eisen aan de import van goederen en de grenscontroles stapsgewijs invoert, terwijl geëxporteerde goederen van het VK naar de EU per 1 januari direct aan alle eisen moesten voldoen.
Er is vooral een grote daling in de export van het VK naar de EU van vlees, vis en zuivel te zien. Zo daalde de export van rundvlees met 91,5%, varkensvlees met 86,9%, zalm met 98,0% en kaas met 85,1%. Ook de export van schelp- en schaaldieren daalde flink (76%), mede als gevolg van een volledige stop op de import in de EU vanuit het VK van tweekleppige weekdieren die niet uit wateren van de hoogste kwaliteit komen.
De import in het VK vanuit de EU van rundvlees daalde met 37,2%, varkensvlees met 49,9%, kippenvlees met 42,7% en kaas met 30,5% ten opzichte van januari 2020. Volgens de Food & Drink Federation heeft de afname in import van levensmiddelen uit de EU voor een groot gedeelte te maken met de sluiting van de Britse horecasector en foodservicesector als gevolg van de coronaviruscrisis. De gevolgen van Brexit zullen vanwege de onlangs gedeeltelijk uitgestelde gefaseerde invoering van nieuwe vereisten en grenscontroles in het VK pas begin 2022 duidelijk worden.